Реклама

😷 Бізнес в умовах карантину: як українські бренди адаптуються до нових умов

Невеликі локальні підприємства часто працюють «з коліс» — усі прибутки вони вкладають у розвиток і не мають ніякої подушки безпеки під час карантину. Розповідаємо, як резиденти проєкту «Всі. Свої» та інші українські бренди адаптуються до нових кризових умов.
Čytaty latynkoju
😷 Бізнес в умовах карантину: як українські бренди адаптуються до нових умов
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 😷 Бізнес в умовах карантину: як українські бренди адаптуються до нових умов
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Невеликі локальні підприємства часто працюють «з коліс» — усі прибутки вони вкладають у розвиток і не мають ніякої подушки безпеки під час карантину. Розповідаємо, як резиденти проєкту «Всі. Свої» та інші українські бренди адаптуються до нових кризових умов.

Малесенький віріон коронавірусу змінює життя величезної планети та відправляє на карантин ледь не половину її населення. Зупиняється транспорт, закриваються ресторани та галереї, скорочується виробництво, люди втрачають роботу, а у підприємців зменшується дохід.

Запровадження карантину уже змусило призупинити роботу понад 600 тисяч підприємців за даними Торгово-промислової палати України. А опитування, проведене Спілкою українських підприємців, показало, що 6% українських бізнесменів закрили справу безповоротно.

Рятуйся, хто може

На цьому тлі може здатися, що «все пропало» і виживуть лише власники фарм-компаній та продуктові ритейлери. Однак, економічні експерти стверджують, що вихід є: швидка реакція на події може зберегти практично будь-який бізнес. Так, ресторани створюють спеціальні меню для торгівлі на винос, магазини переходять в онлайн, бренди одягу шиють маски. Навіть індустрія краси переводить діяльність у віртуальну площину: майстри спілкуються з клієнтами через відеозв’язок, надсилають спеціальні салонні засоби та інструктують, як їх використовувати. Словом, рятуйся, хто може: перехід в онлайн та переорієнтація стають дієвими інструментами пережити кризу.

Підтримуємо своїх

Що ж з українським малим та середнім бізнесом? Чи не найкраще локальних виробників знає проєкт «Всі. Свої»: найбільша платформа українських брендів в умовах карантину продовжує популяризувати своїх. Сьогодні неможливо проводити івенти офлайн. Але можна (і треба!) розповідати про них, підтримуючи на невидимому фронті боротьби за кожного інтернет-покупця. Публікуємо добірку українських брендів, які не розгубилися та адаптувалися до непростих умов.

March & Co

Пекарня, яка виросла із хобі засновниці до справжнього бізнесу, за «докоронавірусних» часів обслуговувала переважно ресторани та кав’ярні. Після введення карантину кафешки зачинилися, солодощі поставляти стало нікому. Та власниця пекарні швидко придумала «план Б».

Стратегія полягала у запуску нового продукту, який би із задоволенням замовляли додому. Так з’явився антикризовий #quarantinecake. Це маленький тортик, розрахований на чотирьох. Додали ще актуалізатор — торти прикрашають фрази «Мий руки», «Лишайся вдома», «Не чіпай обличчя» тощо. Запустили доставку до дверей, і вже через деякий час довелося наймати ще одного кур’єра: настільки багато було замовлень.

Poetry Home

Виробник натуральних ароматів для дому на ринку існує з 2016 року — розпочали з парфумованих свічок, розширювали лінійку аромадифузорами, гелями для душу та милом. Усе це — з фірмовими парфумерними композиціями. Коли «грянув грім», розпочали робити санітайзери. Але не прості, а в дусі бренду: вийшов антисептик з ароматом парфумів у стильному флаконі. Перша партія тиражем 3 000 штук розійшлася за вісім днів. Тому Poetry Home уже виготовили нову, попутно вдосконаливши її — збільшили об’єм, зменшили інтенсивність аромату та замінили скляний флакон на пластиковий.

— Чи змінився попит на санітайзери після виготовлення нової партії? 

— Ми лише зробили пост в Instagram і більше нічого не писали, бо всю партію дезінфекційних спреїв змели за 4 години.

— Скільки коштує флакон у новому об’ємі?

— Ціна 299 гривень за 200 мл. Ми віддали частину виробничих потужностей наших заводів під виробництво дезінфекційних спреїв і гелів та свідомо будемо втримувати мінімально можливу вартість, щоб ці засоби були у якомога більшої кількості людей.

Kust | Ceramics

KUST | Ceramics — бренд креативної кераміки, команда якого мотивує людей на творчий підхід до життя. Студія не тільки виготовляє посуд, а ще й проводить навчання: керамічні курси та майстер-класи. Світова пандемія змусила віднаходити нові канали для надання своїх послуг. Засновники пропонують усім охочим творити вдома: запустили заняття онлайн та почали відправляти адресно спеціальні бокси для керамічної творчості.

На карантині дуже багатьом людям нудно, їх лякає така кількість вільного часу у чотирьох стінах. А тут ми, привозимо стерильний бокс з формою (кита, наприклад), станком, усіма потрібними матеріалами. О конкретній годині починається онлайн майстер-клас: майстер детально розказує, що робити. Люди кайфують, насолоджуються процесом. Потім виріб забирають, випалюють і фарбують

KUST | Ceramics
Etnodim

Це компанія, що з 2009 року пройшла чималий шлях від українських традиційних вишиванок до сучасного стильного одягу в етнічній стилістиці. Вишиванки тут вважають важливим елементом української етнічної самоідентифікації, тому навіть на період карантину не припиняють їх продаж.

Виробництво та офлайн магазини тимчасово зачинені, але деякі співробітники працюють вдома, а одяг з вишивкою можна замовити онлайн. Ба більше, бренд запустив позапланові знижки до 40%. Для покупців це можливість придбати те, що давно хотілося, а для виробника — протриматися до моменту, коли відшив колекцій відновиться, а продажі нормалізуються.

Veterano Brownie

Перша ветеранська браунарня була відома задовго до карантину — кияни одразу ж полюбили десерти бренду та їхню концепцію: 10% від прибутку бізнес перераховує сім’ям загиблих бійців російсько-української війни. З початком карантину команда повністю перейшла у формат доставки. Щодня готують кілька смаків для тих, хто хоче «сьогодні на сьогодні», можна замовити і каву. Доставка по Києву безкоштовна. Ще одна «антикризова» ідея: бренд випустив спеціальні набори для приготування брауні вдома.

Не обійшлися у Veterano Brownie і без соціальних ініціатив: на сайті можна «підвісити» (оплатити для іншої людини) брауні для медиків, які зараз борються з коронавірусною епідемією.

thumbs-up
Вогняр

Бренд випустив серію живих гострих соусів з перцю вирощеного, в Україні: продукт готується без будь-якої температурної обробки, стабілізаторів і консервантів. Ще до карантину виробник  відправляв по всій країні соуси, дегустаційні набори та навіть гострі цукерки.

У розпал епідемії вдало адаптувалися, обігравши актуальне сьогодення неймінгом: назвали свій соус «вогнярайзером» по аналогії до санітайзеру і придумали слоган «дезінфекція зсередини». У соцмережах бренду панує веселий життєствердний настрій: команда не падає духом, пише вірші про гречку та дає рецепти, як її приготувати із соусами «Вогняр».

Купуй українське!

Карантин — непростий час, але ми хочемо, щоби для якомога більшої кількості сучасних українців він став не лише часом викликів, але й часом можливостей.

Тому ми запустили нову рубрику «Купуй українське!», у якій розповідаємо про українські малі підприємства, які продовжують працювати або запустились просто зараз, та роблять класні продукти.

Якщо ви хочете, щоб ми написали про ваше підприємство чи продукт, заповніть, будь ласка, форму.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...