Реклама

🥘 Поїсти за біткоїн і (не) померти від голоду: Чи готовий Київ приймати крипту?

Ще до карантину команда криптогаманця Plark обійшла декілька київських ресторанів і спробувала розплатитися в них криптовалютою. Своїм досвідом та висновками вони поділилися з редакцією Na chasi.
Čytaty latynkoju
🥘 Поїсти за біткоїн і (не) померти від голоду: Чи готовий Київ приймати крипту?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🥘 Поїсти за біткоїн і (не) померти від голоду: Чи готовий Київ приймати крипту?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ще до карантину команда криптогаманця Plark обійшла декілька київських ресторанів і спробувала розплатитися в них криптовалютою. Своїм досвідом та висновками вони поділилися з редакцією Na chasi.

Ось воно – техпросвітлене 21-е століття: інновації, децентралізація, криптовалюта і біткоїн, інтернет речей, четверта індустріальна революція, свобода особистості у всіх доступних сенсах. Здавалося б, криптовалюту вже мають приймати всі – від секс-шопів до зоомагазинів. Але коли щось роблять лише для реклами та хайпу, а не заради людей, результат таких «інновацій» залишається лише на сторінках видань, які про це колись написали.

Сьогодні швидке впровадження нових технологій може стати рятувальним кругом для дуже багатьох закладів. Та чи готові вони до цього? Це команда Plark і спробувала перевірити.

Pesto Cafe: Новачкам щастить?

Фото: Facebook-сторінка закладу

Перший заклад — і відразу ж успіх! Біткоїн тут приймають, хоча і зі скрипом. Офіціантка тричі перепитала, чим саме ми хочемо розплатитися, а потім кудись втекла. Раз на 15 хвилин до нас підходив хтось із персоналу та з надією перепитував, чи не обмовилися ми і чи точно хочемо платити криптою. Ми ствердно кивали, відчуваючи себе прибульцями, але втішалися тим, що ми – одні з перших.

Тим часом офіціантка зібралася з духом, на це їй знадобилося більш ніж година, і… вийшла покликати адміністратора. Спільними зусиллями і тремтячими руками вони прийняли в нас оплату. В цілому чек з QR-кодом ми чекали майже півтори години, а якби персонал знав, що робить, для цього знадобилося б лише кілька хвилин.

3B Cafe: Майте совість, от вам торт!

Фото: офіційний сайт мережі

У мережі ресторанів 3B Cafe нам урочисто оголосили, що, так, біткоїн вони приймають, але… тільки в одному з п’яти ресторанів мережі, який розташований в самому серці Києва, на Подолі. Те, що така можливість реалізована саме в цьому місці — не дивно: щільність хіпстерів та інших айтішників на квадратний метр тут така, що оплата криптовалютою, скоріш за все, приживеться. І ми вже встигли подумати, що якщо в Pesto Cafe все пройшло майже без проблем, то тут і поготів, але…

Ми прийшли в ресторан сповнені ентузіазму, замовили багато страв і сіли чекати. Коли настав момент оплати, життя офіціантки розділилося на «до» і «після». Так, нас не обдурили — біткоїн ресторан приймає. Але за кількістю залучених до процесу людей це більше нагадувало складні дипломатичні переговори. Офіціантка помчала за підмогою. Прибігла дівчина-адміністратор з величезним блокнотом, в якому їй залишили від руки написану інструкцію. Очевидно, персонал не дуже розумів, що робити в такому випадку, а шар пилу на товстому мануалі натякав, що такі платежі тут здійснюють нечасто.

Вона чесно намагалася. Спочатку одна, потім удвох з офіціанткою, а потім під’єднала другу половину людства — охоронця і бармена. Транзакція відмовлялася зрушити з мертвої точки, всі нервували, а нам хотілося скоріше розрахуватися і забратися геть.

Ми прочекали понад годину. Потім прийшла адміністраторка і з сумом повідомила, що щось не виходить. Проблеми виникли на боці платіжної системи, а служба підтримки розв’язувати цю проблему не поспішала. Ми розплатилися гривнею. За завдані незручності ми отримали по тістечку. Приємно, звісно, але проблеми не вирішує.

Pastateca: Хочете безкоштовну вечерю? Прихопіть із собою криптовалюту

Фото: офіційний сайт закладу

Pastateca — ще один затишний ресторан, який ми збезчестили своїми брудними намірами протестувати біткоїн у повсякденному житті. Попередній досвід показав, що люди від слова «крипта» починають втрачати свідомість, тому ми прихопили з собою і звичайний кеш.

Поїли, попросили рахунок і оплату криптовалютою. Дівчина не злякалася, але за підмогою все ж побігла. Питання оплати прийшов вирішувати високий вгодований адміністратор. Він спустився по сходах, привітав нас, а потім утік нагору. Жвавий тупіт його ніг було чутно по всьому ресторану — він явно метушився, і ми сприйняли це як поганий знак. За годину з таким же сумним виглядом, як і в адміністратора з 3B Cafe, він повідомив, що щось трапилося на стороні платіжної системи. Шкода.

Проте тут нас чекав приємний сюрприз: оскільки виникла проблема з оплатою, нам запропонували за вечерю не платити взагалі. «Прийміть це як компенсацію за завдані незручності», — сказали нам, а ми заперечувати не стали.

Mister Twister: Яка крипта? Тут же діти!

Фото: офіційний сайт закладу

Навіщо криптовалюта сімейному ресторану Mister Twister, куди здебільшого ходять мами з дітьми, ми так і не зрозуміли. Ресторан розташований біля кінцевої станції метро Теремки в якомусь торговому центрі без імені й надії на світле майбутнє.

Напередодні ми зателефонували адміністратору, який підтвердив можливість оплати криптою. «А це точно?» — «Точно-точно». І ми поїхали назустріч інноваціям.

У цьому ресторані, як і у попередніх, сценарій писали одні й ті ж самі люди: «Картою або готівкою?». «Криптовалютою, будь ласка». Офіціантці слово «криптовалюта» явно не сподобалося, тому вона його проігнорувала. Через кілька секунд вона перепитала: «Так карта або готівка?». «Тільки крипта!», — відказали ми.

Нам здалося, що в неї почало сіпатися ліве око, але потім, опанувавши себе, вона безапеляційно заявила, що від криптовалюти вони відмовилися ще пів року тому, чому вона не знає, але, напевно, тому що оплату криптовалютою на околиці міста здійснюють нечасто. Ну що ж, якщо вже на Подолі нам не змогли допомогти, то на Теремках на це можна було і не сподіватися. Шкода, що ми не збагнули цього відразу.

Чому оплата криптовалютою — це біль?

Висока комісія, невисока швидкість транзакцій в порівнянні з банківськими операціями і висока волатильність ринку — лише найбільш очевидні фактори, які перешкоджають масовому впровадженню криптовалюти в повсякденне життя. На цю тему не раз засмучувались, писали, а потім знову засмучувались і знову писали багато блогерів та журналістів.

Читайте також: 💳 Біржа Binance представила власну картку — можна розрахуватися будь-де за допомогою біткоїна

В ході експерименту у нас була можливість поспілкуватися з персоналом на тему їхнього ставлення до криптовалюти. І виявилось, що у людей немає ніякого ставлення до криптовалюти в принципі, тому що вони взагалі не знають, що це таке.

Але нам, звичайно, більше хотілося б зосередитися не на кількості технічно непідкованого персоналу, адже коли криптовалютний тренд докотиться і до них, можна буде сміливо сказати, що крипта остаточно захопила світ, а на тому, як цю технологію повільно впроваджують кафе, ресторани, готелі та інші сервіси. Через 10 років після появи криптовалют це може здаватися дивним, але на те є свої причини.

По-перше, все нове здається складним і страшним

Блокчейн, криптовалюта і біткоїн знаходяться на ранньому етапі свого становлення і поки до кінця не зрозуміло як користуватися цією технологією у повсякденному житті. Звичайно, жодну технологію не впроваджували за один день. І, мабуть, спливе ще не один рік, перш ніж ми зможемо розплачуватися криптовалютою у продуктовому магазині так само легко, як і банківською картою.

Завжди можна сказати, що криптовалюта – це царина спекулянтів, і у необізнаної людини ризик втратити гроші набагато перевищує шанс отримати прибуток. Шкода, що сьогодні у людей немає мотивації розбиратися в цій технології. Але це не дивно, з огляду на те, що витрачати крипту немає де, і існує ризик втратити доступ до криптогаманця.

По-друге, хитка репутація криптовалюти створює плацдарм для маніпуляції громадською думкою.

Криптовалюта подолала довгий шлях і пережила безліч скандалів. ICO з метою наживи, злами криптобірж і особистий досвід багатьох жертв криптовалютного обвалу підривають авторитет цієї інновації. У ЗМІ проводять паралелі між криптовалютою та пірамідою МММ, і для широкого загалу це порівняння може здаватися справедливим. А якщо ще згадати гучні історії про чорні ринки із даркнету (як от з Silk Road), то можна зробити висновок, що репутація криптовалют зіпсована назавжди.

Але, попри те, що анонімність блокчейну створює комфортні умови для процвітання злочинності, не треба забувати, що ідея створення біткоїна була зовсім іншою. Блокчейн це універсальна децентралізована система, для транзакцій, для зберігання даних, для смарт-контрактів та децентралізованих застосунків.  І хіба технологія винна, що люди застосовують її для спекуляцій та відмивання грошей? Як і з будь-якою попередньою технологією, її можна застосовувати на шкоду або на благо. Все залежить від людей

Чи винен Павло Дуров, що в його месенджері, Telegram, існують чати для торгівлі наркотиками? Чи означає це, що він створив поганий застосунок? Це означає тільки те, що нові способи застосування будь-якої технології обмежуються лише людською фантазією. До появи криптовалют існувало безліч способів проводити фінансові махінації, та і чорний ринок з’явився не вчора.

Чутки про 100% анонімність більшості цифрових валют злегка перебільшені, а ось слух про важливість репутації – ні.

Читайте також: 💰 3 причини, чому криптовалюти — на часі

Позитивна репутація бізнесу і технологій забезпечує їхню стабільність та стійкість до маніпуляцій і формує лояльність користувачів. У криптовалюти з цим поки що проблеми, а тому маніпуляціями громадською думкою займаються всі, кому не лінь. Водночас, якщо почистити інформаційне поле і попрацювати над позитивним сприйняттям широкої аудиторії,  можна змістити фокус з масового відторгнення до масового прийняття та застосування. А в разі зростання інтересу до криптовалюти, без стрибків і «котиків», можна добитися і зниження волатильності.

Кому не вигідне поширення криптовалюти?

Кому потрібна надійна захищена децентралізована система без посередників? Точно не банкам.

Повна прозорість криптовалюти та можливість здійснення дешевих і швидких платежів без зайвих рухів і верифікації здатні істотно послабити вплив банківської системи та стати основою необхідних трансформацій. А такий сценарій може виявитися досить болючим для застарілих фінансових установ. Тому суттєвої підтримки від багатьох із них криптовалюта не отримає. Принаймні в тому вигляді, в якій вона задумувалась від самого початку.

Поки що криптовалюта залишається технологією майбутнього, і це наше з вами завдання зробити так, щоб це майбутнє не було занадто далеким.

Читайте також як купити ? Як купити криптовалюти в Україні — 2 способи? Як купити криптовалюти в Україні — 2 способи

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...