Реклама

🌍 Цілі Сталого Розвитку ООН за 10 хвилин. Чому це важливо для вашого бізнесу

Міжнародні організації займаються дуже важливими речами, проте це — не новий айфон, щоб викликати живий інтерес у широкого загалу. Програма «Цілі Сталого Розвитку» ООН є настільки колосальною ініціативою, що рано чи пізно торкнеться кожного з нас, тож є дуже важливою. Проте, якщо ви скажете, що від її назви вас не тягне на сон, ми вам не повіримо. Зараз ми розповімо вам про неї просто та цікаво, доводячи, що вона має практичне значення для вас і вашого бізнесу.
Čytaty latynkoju
🌍 Цілі Сталого Розвитку ООН за 10 хвилин. Чому це важливо для вашого бізнесу
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🌍 Цілі Сталого Розвитку ООН за 10 хвилин. Чому це важливо для вашого бізнесу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міжнародні організації займаються дуже важливими речами, проте це — не новий айфон, щоб викликати живий інтерес у широкого загалу. Програма «Цілі Сталого Розвитку» ООН є настільки колосальною ініціативою, що рано чи пізно торкнеться кожного з нас, тож є дуже важливою. Проте, якщо ви скажете, що від її назви вас не тягне на сон, ми вам не повіримо. Зараз ми розповімо вам про неї просто та цікаво, доводячи, що вона має практичне значення для вас і вашого бізнесу.

    Про що взагалі мова?

    Одне з найголовніших завдань ООН — покращити життя на Землі, у всіх країнах та територіях. У 2001 році організація оголосила першу всеосяжну програму, яка була розроблена саме для цього. Вона називалася «Цілі розвитку тисячоліття» та була направлена, здебільшого, на найбідніші країни світу.

    Зокрема, організація поставила собі за мету позбутися абсолютної бідності — скоротити частку населення, що живе менш ніж на 1 долар в день та ліквідувати голод. Крім цього, боротися за доступ до освіти, гендерну рівність, скоротити дитячу смертність, забезпечити всім лікування від ВІЛ/СНІД тощо.

    Гроші на досягнення цілей збирали всім світом. Зокрема, країни G8 направили кошти до МВФ, Світового банку та інших фінансових організацій для реалізації програми, а також списали до 55 мільярдів доларів боргів найбіднішим державам світу. Звісно, зусилля мали докладати і самі країни, а всі цілі мали бути досягнутими до 2015 року.

    Чи була ця програма успішною?

    Всупереч стереотипам, так. Частка найбіднішого населення у світі знизилася з 40% до 14% уже в 2008 році, а сьогодні таких людей — близько 10%. В таких країнах як Кенія, радикально зріс рівень охопленності освітою — з 1,2 мільйона школярів до 7,2 мільйона лише за рік.

    Попри значний прогрес, ООН виявила одну важливу проблему, а саме нерівномірний прогрес. Деякі країни рухалися швидко та впроваджували реформи ефективно, а деякі досягли покращення лише у кількох областях або не досягли жодного.

    Тому, коли програма «Цілі розвитку тисячоліття» завершилася у 2015 році, на заміну їй прийшла нова.

    Чим відрізняється нова програма — Цілі Сталого Розвитку?

    Мета програми лишилася незмінною — перетворення планети на краще місце для життя. Проте змінився підхід. В ООН зрозуміли, що замість того, аби фокусуватися на вирішенні проблем в окремих державах, набагато краще досягти сталого розвитку по всьому світу, який би став фундаментом для невпинного покращення життя на планеті.

    Кожна країна має свої проблеми, які заважають світові рухатися вперед. У розвинутому світі люди досі стикаються з дискримінацією, економічною нерівністю, а також екологічними проблемами. У країнах, що розвиваються, і дотепер є поширеною бідність, проблеми з доступом до базових благ та інші виклики. А ще, досі існують найбідніші країни, де люди отримують екстремально низькі доходи.

    Тому Цілі Сталого розвитку пропонують більш сфокусований підхід, заснований на реальних потребах кожної окремої країни. Головна відмінність Цілей Сталого Розвитку від попередньої програми — це залучення до виконання цілей всіх країн, а також бізнесу і громадянського суспільства. Якщо раніше донори фінансували відповідні ініціативи, нова програма базується на тому, що держави самі шукатимуть та розподілятимуть фінансування для досягнення цілей.

    Все світове багатство оцінюють у $200 трильйонів, а на реалізацію програми, за оцінками ООН, потрібно лише $5-7 трильйонів, що є досяжною сумою. Проблему вбачають у тому, що раніше кошти витрачалися неефективно і нескоординовано. Тепер програма ширша та складається з 17 цілей, які поділяються на 169 конкретних завдань, що допоможе державам правильно направляти кошти та шукати фінансування під реалізацію конкретних проєктів.

    Хоча держави юридично не зобов’язані досягати Цілей Сталого Розвитку, можливості, які відкриває виконання програми є привабливими для того, щоб її виконувати — наприклад, відкриття ринків на понад $12 трильйонів та створення понад 380 мільйонів робочих місць до 2030 року.

    Чи бере участь Україна в цій програмі?

    Так. 30 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про Цілі сталого розвитку до 2030 року», яким доручив Кабміну вживати відповідних заходів для досягнення цих цілей, а також звітувати про виконання програми щорічно до 1 березня.

    Щоправда, наразі найсвіжішим є звіт, що підготовлений у вересні 2019 року Державною службою статистики.

    Втім, зважаючи на те, що у разі досягнення цілей покращиться наше життя, це справа не лише державних органів, але й усіх нас. Кожен може зробити свій внесок, і зокрема бізнес, адже це не лише моральне зобов’язання перед людством, але й можливість відкривати нові ринки та розвиватися у різних напрямках.

    Подолання бідності та економічне зростання (цілі №1, 2 та №8)

    Межа бідності, визначена ООН — це проживання на менш, ніж $1,25 на день. У світі таких людей залишається близько 10%, а в Україні, за оцінкою Держстату, таких 1.9%. Ця цифра здається маленькою, але насправді це приблизно 800 тисяч українців — це більше, ніж живе людей у Львові чи Запоріжжі. Це мова про екстремальну бідність. Якщо ж казати про бідність загалом, ситуація викликає ще більше занепокоєння.

    В ООН планують зробити так, щоб екстремальної бідності повністю не стало у 2030 році, а загалом кількість бідних людей у світі скоротилася вдвічі. Всі прошарки населення мусять мати доступ до відповідних соціальних програм, а держава має допомагати людям впоратися з економічними шоками та кліматичними змінами.

    Будь-який бізнес має більші шанси на процвітання у світі заможних людей. Подолання бідності може стати можливістю для інвестицій.

    Останнім часом набирає популярність соціальне підприємництво — це бізнес, мета якого не лише приносити прибуток, але й виконувати якусь соціальну місію. Крім того, що ви інвестуєте у майбутнє своєї країни, важливо розуміти, що лояльність споживачів до такого типу бізнесів також є вищою, а ще — це можливість залучати фінансування та співпрацювати з міжнародними організаціями та фондами.

    Прикладів соціального підприємства багато як серед малого бізнесу, так і великих корпорацій. Серед них компанія «Інклюзивне IT»?️ Досягнення та плани українського інклюзивного ІТ, яка консультує розробників сервісів та сайтів щодо пристосування їхніх продуктів до потреб людей з інвалідністю. Або ресторан Urban Space 100 (і його столичний побратим Urban Space 500), прибуток якого спрямовується на гранти для проєктів, що покращують міське середовище та ситуацію в державі.

    Великий бізнес несе більшу відповідальність, але і має більші можливості для досягнення мети подолання бідності. Компанія Philip Morris International у своїй діяльності керується гайдом ООН під назвою «Принципи бізнесу та прав людини».

    Наприклад, компанія Philip Morris International у 2018 році компанія витратила понад 28 мільйонів доларів на благодійні програми та покращення добробуту домогосподарств в країнах, де вирощують тютюн для виробництва продуктів Philip Morris. Також, вже 6 років поспіль компанію було визнано Кращим роботодавцем в Україні (Top Employer Ukraine), у Європі (Top Employer Europe) та у світі (Top Employer Global) за оцінкою Міжнародного інституту кращих роботодавців (International Top Employers Institute).

    Маючи понад 70 тисяч працівників по всьому світу, Philip Morris International піклується про те, щоб кожен із них мав гідні умови праці та достатньо часу для відпочинку. Також компанія перевіряє підрядників та партнерів на дотримання вимог законодавства про працю у кожній країні.”

    Інфраструктура та інновації (цілі №9, 11)

    Понад 4 мільярди людей живуть без доступу до інтернету. 16% глобального населення не мають доступу навіть до мобільних мереж. Це суттєво впливає на продуктивність праці і рівень життя людей. В Україні доступу до інтернету не мають 15% людей, а сучасний зв’язок 4G за планами Уряду має з’явитися у 90% українців до 2022 року. Впровадження сучасного зв’язку — це нові можливості для людей, доступ до держави в смартфоні, а головне — нові можливості для бізнесу, що означає більше робочих місць.

    Ще більш важливою є індустріалізація економіки та інвестиції в інноваційні розробки й продукти. Особливо це стосується аграрних країн, в число яких входить і Україна. Зазвичай, частка промислової переробки аграрної продукції в таких країнах сягає лише 30%. Загалом, промисловість в Україні відповідає за 23-24% ВВП, Німеччина у свою чергу має частку промисловості 30,1%, а Польща взагалі 40,2%.

    Але мало багато виробляти — важливо шукати та імплементувати інновації у виробництво. Україна інвестує в R&D (research and development) лише близько $3 мільярдів, що становить менш, ніж 1% ВВП. Рівень наших інвестицій в інновації менший, ніж навіть у сусідній Угорщині, яка інвестує $3.4 мільярди (1,4% ВВП) при населенні вчетверо меншому, ніж в Україні.

    R&D не лише стає причиною технічного прогресу, але й безпосередньо створює висококваліфіковані робочі місця та зупиняє «відтік мізків» з країни, тож інвестиції у цю сферу вкрай важливі для будь-якої країни. Попри не дуже оптимістичну статистику, Україні є чим похвалитися у цьому напрямку. R&D-центри в Україні мають Google? Google відкрив R&D-центр у Києві, Ring, Samsung та багато інших компаній.

    Інвестиції в дослідження для вашого бізнесу — це можливість завжди бути на крок попереду.

    Philip Morris International інвестувала понад $7 мільярдів у розробку інноваційних продуктів – альтернатив для повнолітніх курців, що знижують шкоду для їхнього здоров’я та здоров’я оточуючих.

    Компанія має два R&D-центра – в Швейцарії та Сінгапурі, де працюють понад 480 учених з найрізномінітніших галузей. У 2019 році Philip Morris International стала однією зі 100 компаній, які зареєстрували найбільше патентів (1800, а також подано ще 4000 заявок, що очікують рішення)

    Здоровий спосіб життя та якісне харчування (цілі №2 та №3)

    Здоровий спосіб життя — це ключ до щасливого та повного життя, але не лише це. Все частіше країни, які піклуються про своє майбутнє, починають вимірювати економічний ефект від впровадження заходів, що сприяють здоров’ю населення.

    Здорові люді не створюють навантаження на систему охорони здоров’я, що дозволяє вивільнити кошти та персонал для допомоги тим, хто її потребує якнайбільше. Україна в Global Health Index, рейтингу, який оцінює стан здоров’я громадян, ледь потрапила до першої сотні (94 місце) та має показник 38, що на 2 бали нижче від середнього. Ми відстаємо навіть від Молдови майже на 40 місць, тож покращення ситуації в Україні як ніколи на часі.

    Для бізнесу важливо, що продуктивність здорових людей знаходиться на максимальному рівні: їм потрібно менше лікарняних, вони менше втомлюються, мають ясніші думки та купу цікавих ідей. Саме тому дуже важливо піклуватися про свій колектив та створювати умови для того, щоб зацікавити своїх працівників у ЗСЖ.

    Серед таких заходів можуть бути встановлення спортивних снарядів у офісі (або компенсація оплати спортзалу чи басейну), свіжі фрукти та овочі на кухні кожного дня, тімбілдінги не в найближчому барі, а на природі чи за якоюсь командною спортивною грою. Також можна заборонити паління цигарок у робочий час, запропонувавши курцям заміну у вигляді продуктів без тютюнового диму.

    Майбутнє без тютюнового диму

    Таким його бачить Philip Morris International уже найближчими роками. У 2018 році продукти без диму складали 5% поставок і 14% виручки компанії. 92% витрат на дослідження компанії були сфокусовані саме на таких продуктах.

    За словами голови відділу з питань сталого розвитку, Philip Morris International — єдина тютюнова компанія, яка фокусує стільки ресурсів на бездимних продуктах

    Якісна освіта (ціль №4)

    Ще один важливий аспект добробуту будь-якої нації та світу загалом — освіченість. Освіта надає доступ до високооплачуваної праці та інших можливостей, які радикально покращують рівень життя. Програма Цілей тисячоліття призвела до значного прогресу у цій сфері. Загальний показник охоплення шкільною освітою у регіонах, що розвиваються, у 2015 році досяг 91%, а кількість дітей, які не відвідують школу, в усьому світі зменшилася майже вдвічі. Рівень грамотності також різко зріс, а крім того, школу відвідують набагато більше дівчаток, ніж будь-коли раніше.

    Понад 57 мільйонів дітей все ще залишаються поза навчальним процесом — з них половина живе у зонах конфлікту. На додачу, понад 600 мільйонів школярів в усіх країнах, навіть розвинутих, мають нестачу базової грамотності та математичних знань.

    В Україні ключовою проблемою залишається також цифрова грамотність — уміння всіх прошарків населення користуватися сучасними девайсами: комп’ютерами та смартфонами, особливо серед старшого покоління. Змінити це покликана концепція держави в смартфоні та освітня програма «Дія. Цифрова освіта», яка містить курси з цифрової грамотності.

    Останнім часом все більше сервісів пропонують безкоштовні курси та освітні програми, за допомогою яких можна отримати необхідні знання:

    Гендерна рівність (ціль №5)

    Одним із найважливіших елементів програми Цілей Сталого Розвитку є досягнення рівних прав для всіх гендерів. На жаль, це досі залишається проблемою. У 2019 році жінка в середньому отримувала лише 79 центів на кожен долар, який отримував чоловік, і Україна в цій статистиці — не виключення. На однакових позиціях жінкам платять на 21% меншу зарплату, ніж чоловікам.

    У Цілях піднімають також іншу проблему — кількість жінок на керівних посадах. Наразі в середньому у світі лише 27% жінок посідають менеджерські позиції. Мета ООН — досягти повного паритету та рівних можливостей для жінок і чоловіків обіймати будь-які посади.

    Важливо слідкувати за тим, щоби працівники у вашій компанії отримували рівну оплату згідно з рівнем відповідальності та обсягом завдань незалежно від гендерної приналежності. Також, щоби жінки мали можливість просуватися кар’єрною драбиною та розбивати так звану «скляну стелю», якщо вона досі існує у вашому бізнесі.

    Впровадьте політіку нульової толерантності до будь-яких форм дискрімінації. Оскільки рівень гендерної освіти в Україні поки що досить низький, можлива така ситуація, коли ви навіть не знаєте, що якісь ваші дії чи заяви дискримінують жінок. Тому вам чи вашим менеджерам не завадить пройти чудовий безкоштовний курс на Prometheus під назвою «Гендер для всіх».

    Екологія та раціональне виробництво і споживання (цілі №6, №7 та №11-15)

    Екологічні виклики, напевно, є найголовнішими сьогодні, оскільки ми як людство як ніколи близькі до точки неповернення, отже заходи потрібно вживати вже зараз.

    Для зупинки глобального потепління розвинуті країни збирають понад $100 мільярдів доларів щорічно. Ці гроші виділяють країнам, що розвиваються, для досягнення екологічних цілей.

    Українське Міністерство енергетики та захисту довкілля вже найближчим часом збирається запустити♻️ В Україні запустять Єдину екологічну платформу — ECO Platform ECO Platform — єдину платформу, на якій зібрана інформація про всі ресурси України: ліси, водойми, рибу, надра та інші. За допомогою платформи громадяни та бізнес зможуть не лише ознайомитися з необхідними даними, але й отримати дозволи на використання ресурсів та інші важливі документи.

    Переведення державного документообігу в цифру зекономить тисячі кілограмів паперу, а підприємцям — тисячі людиногодин та сотні тисяч гривень. Кожен бізнес також може стати більш екологічним вже сьогодні.

    Чудовий приклад подає компанія Beetroot? CO2, глобальне потепління та буряки: як ціла компанія може стати eco-friendly, яка робить зусилля, щоби стати вуглецево нейтральною (це така компанія, яка намагається максимально знизити викиди вуглецю у результаті своєї дільності, а ті, що залишился — повністю компенсувати корисною діяльністю). Там розуміють, що стан екології — це не щось далеке і абстрактне, це те, що впливає на нас кожен день. Ми витрачаємо своє здоров’я час та гроші на подолання наслідків кліматичних змін. Що ви можете зробити вже сьогодні:

    1. Заохочуйте віддалену роботу: чим менше людей їздить щодня на роботу, тим менше викидів від автомобілів та громадського транспорту потрапляє до атмосфери, а вони, до речі, становлять 90% усіх викидів у Києві.
    2. Мінімізуйте шкоду: утепліть свій офіс, щоб не витрачати на опалення зайву енергію; користуйтеся багаторазовим посудом замість паперових стаканів для кави; сортуйте сміття та домовтеся з відповідними організаціями про його вивезення.
    3. Станьте вуглецево-нейтральними. Негативному впливу деяких дій та речей неможливо запобігти, але можна компенсувати користю. Наприклад, саджайте дерева — це найочевидніший спосіб, який до того ж може попрацювати на укріплення командного духу

    У Philip Morris International розуміють свою відповідальність як великої компанії, за вплив на навколишнє середовище. Вже шість років поспіль компанія входить до кліматичного А-списку — переліку організацій, які найбільше сприяють покращенню екології.

    Перша фабрика Philip Morris стала вуглецево нейтральною у 2019 році. Вона розташована у Литві і на її модернізацію знадобилося 10 років. А в Україні на Харківській фабриці компанії встановили інноваційний твердопаливний котел. Він дозволив замість газу використовувати альтернативне джерело енергії – лушпиння соняшника, таким чином, знизивши на 20% викиди СО2 в порівнянні з попереднім роком.

    Верховенство права, демократії і правосуддя (ціль №16)

    Сталість демократичних інститутів та верховенство права — одна з найголовніших запорук успіху будь-якої країни та добробуту її громадян. Громадяни, захищені державою, можуть вільно реалізовувати свій потенціал, започинати бізнес та працювати над улюбленою справою.

    На щастя, Україна твердо стоїть на шляху демократії та продовжує реформи. Проте, розвиток демократичних інститутів — це не лише завдання держави. Одним із найяскравіших прикладів приватної ініціативи у цьому напрямку є ГО SocialBoost та її 1991 Civic Tech Center, який допомагає розвивати громадянські технології та стартапи у напрямках відкритих даних та електронного врядування.

    Серед найбільш впливових ініціатив організації — «Громадський проєкт». Це платформа для «бюджету участі», коли громадяни можуть подавати ідеї на розгляд муніципалітетів, найкращі з яких отримують фінансування. Серед інших ініціатив SocialBoost регулярні лекції, курси та хакатони, в тому числі, для держслужбовців.

    Не менш важливим аспектом верховенства права є боротьба з корупцією, і це та сфера, де кожен може зробити свій внесок. Бізнес не має замовчувати факти корупції, потрібно звертатися до правоохоронних органів та робити публічні заяви. Корупцію можна перемогти лише проливаючи світло на такі речі.

    Міжнародна співпраця (ціль №17)

    Попри те, що ООН відходить від принципу «донор-отримувач», без допомоги розвинутих країн країнам, що розвиваються, досягти Цілей Сталого Розвитку буде неможливо. Тому ООН пропонує такі заходи:

    • Розвинуті країни мають збільшити свою пряму фінансову допомогу країнам, що розвиваються
    • Розвинутим країнам варто спонукати інвесторів до капіталовкладень у країни, що розвиваються
    • Треба збільшити експорт найменш розвинутих країн (до 2020 року — вдвічі; на жаль, цієї мети досягти не вдалося)
    • Та інші

    Як моїй компанії стати на шлях сталого розвитку?

    Підсумовуючи, можна сказати, що значну кількість кроків для сталості ви можете зробити самостійно, незалежно від того, чи володієте ви малим бізнесом або керуєте великою компанією. Ось ці кроки:

    • Проведіть аудит заробітних плат, і якщо ви можете собі це дозволити, знайдіть шляхи для підвищення. Звертайте особливу увагу на найменш оплачуваних працівників
    • Ліквідуйте так званий gender gap: жінки мають отримувати таку ж зарплату, що й чоловіки на однакових посадах
    • Почніть соціальну ініціативу, хай невелику. Керуючи бізнесом, ви маєте можливість впливати на середовище — зробіть цей вплив позитивним
    • Вкладайте у дослідження та будьте відкритими для нових ідей
    • Оптимізуйте та автоматизуйте свою справу — направте зусилля працівників на створення чогось нового, а не рутинні операції
    • Мотивуйте працівників вести здоровий спосіб життя та замініть п’ятничну піццу на свіжі фрукти кожного дня. Менше лікарняних, більше продуктивної праці — це, впершу чергу, в ваших інтересах
    • Навчайте своїх працівників та інвестуйте в освіту на ринку загалом, проводячи курси, лекції та семінари. Згодом ця інфраструктура працюватиме на ваш бізнес
    • Підтримуйте екологічний тренд: здорова екологія — здорові працівники та споживачі
    • Не підтримуйте корупцію, вирішуйте всі питання з державою виключно легально
    • Не порушуйте авторське право, встановлюйте лише легальний софт. Розробники програм також ведуть бізнес

    Це перелік базових речей, які можна зробити вже сьогодні. А для тих, хто хоче йти далі та досягати сталості по-серйозному, останній тренд — винаймати людину на посадку менеджера зі сталого розвитку. Такий співробітник проведе аудит вашої компанії та визначить те, що вам потрібно зробити, аби досягти сталості.

    Найголовніше розуміти те, що Цілі Сталого Розвитку — це конкретний і зрозумілий шлях до процвітання та добробуту вас, ваших працівників, і якщо всі включаться у цей процес, то у 2030 році ми будемо жити на зовсім іншій планеті.

    Партнер матеріалу

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...