Реклама

😷 Чи допоможе карантин: історія ізоляцій під час пандемій — як обмеження рятували людство

Розповідаємо, наскільки ефективні карантини під час пандемії на прикладі п'яти історій людства: від першої згадки про карантин в італійській Венеції у 14 ст. до спалаху коронавірусу та закриття китайського Уханя.
Čytaty latynkoju
😷 Чи допоможе карантин: історія ізоляцій під час пандемій — як обмеження рятували людство
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 😷 Чи допоможе карантин: історія ізоляцій під час пандемій — як обмеження рятували людство
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо, наскільки ефективні карантини під час пандемії на прикладі п'яти історій людства: від першої згадки про карантин в італійській Венеції у 14 ст. до спалаху коронавірусу та закриття китайського Уханя.

Соцмережі, новини, балачки на вулиці — звідусіль можна почути дискусії про те, чи потрібен карантин. Ще кілька днів тому визирнувши у вікно, ви могли побачити натовпи людей, які гуляють з дітьми, біжать у магазин та просто займаються своїми справами. Наразі ситуація трохи покращилася, але магазини все ще переповнені людьми.

Загалом, практика карантинів має давню історію — від припинення спалахів чуми до запобігання поширенню іспанського грипу. Щоб підтвердити або розвінчати міф про важливість обмеження під час пандемії, ми з’ясували, які карантини були в історії людства та як вони впливали на пандемії.

?? Перша згадка 

Назва походить від першого відомого випадка використання методики ізоляції. Сталося це у XIV ст., коли у Європі вирувала епідемія чуми. Задля запобігання поширення хвороби, у Венеції запровадили правило, згідно з яким кораблі, що прибували у місто, мали стояти на якорі протягом 40 днів, перш ніж екіпажу і пасажирам дозволять зійти на берег.

Офіційно таку практику назвали quarantino — похідне від італійського «сорок». Чому був обраний саме такий термін, досі невідомо. Історики припускають, що, можливо, ідея перегукується з описаними у Новому Завіті 40 днів, які Ісус провів у пустелі.

Згодом термін карантину скоротився, але метод, як і раніше, грає ключову роль в обмеженні поширення захворювань.

?? Британський карантин

Один з найуспішніших прикладів введення карантину зафіксували у британському селі Ієм, коли у 17 ст. там вирувала бубонна чума. Джерелом зараження мешканців стала посилка, надіслана з Лондона.

На той час епідемія вже розгорталася на Туманному Альбіоні, але в основному на південному узбережжі. Ієм став одним з перших осередків у центрі країни, де від чуми з вересня по грудень 1665 року померло 42 мешканці села.

У червні наступного року новопризначений голова Вільям Момпессон ухвалює рішення про закриття села на карантин — забороняється відвідувати та залишати Ієм. Кордони міста позначили камінням, у якому зробили отвори, де мешканці залишали гроші, оброблені оцтом (його вважали засобом дезінфекції). Торговці зі сусідних селищ забирали монети та привозили продукти та припаси.

У серпні смертність досягла піку — щодня вмирало п’ять-шість людей, але карантину все одно дотримувалися. Згодом смертність впала, а до листопада епідемія закінчилася, не розповсюдившись на інші міста та села центра країни.

?? Уроки «іспанки»

Іспанський грип, або як його ще називають «іспанка», за три роки забрав життя щонайменше 50 млн людей та заразив одну п’яту тогочасного населення світу. Загалом, «іспанка» спричинила більше смертей, ніж Перша світова війна, в останні місяці якої спалахнула хвороба. Щоправда, саме війна стала каталізатором поширення вірусу по всьому світу через антисанітарію та численні військові табори.

Іспанський грип — одне з найбільших джерел для визначення ефективності впровадження карантинів. Так, група науковців на чолі з Говардом Меркелем опубліковало дослідження, присвячене ефективності ізоляції хворих, спираючись на дані спалаху грипу в Іспанії 1918 року. Дослідники встановили, що для припинення спалаху необхідна швидка дія, яка використовує поєднання таких заходів, як закриття університетів, шкіл та заборона громадських зборів.

Цікаво, що епідемія іспанського грипу була настільки поширеною, шо в деяких містах карантин запроваджували для здорових. Наприклад, у 1918 році у Колорадо забарикадували всі дороги в місто, щоб люди не в’їжджали у місто. Метод спрацював — у місті ніхто не помер від іспанського грипу.

?? Холера

У 1866 році пароплав Віргінія прибув із Ліверпуля до Нью-Йорка, втративши 38 пасажирів на шляху через зараження холерою. Судно вирішили розмістити у нижній карантинній бухті приблизно у 20 милях від міста з окремим лікарняним корабелем для надання допомоги хворим.

За даними медичного звіту штату, на кораблі померло 30% людей. Попри високий рівень смерті на борту корабля, за місяць лікарняний корабель став повністю вільним від хворих. Спалах холери все-таки стався на суші, але був незначним.

?? Як впливає карантин на поширення коронавірусу

На думку британських та американських науковців, якби Китай запровадив карантинні заходи на тиждень раніше, країна б попередила 67% заражень. Щодо інших міст, то науковці прогнозують зменшення випадків захворювання на COVID-19 на 37% за умови закриття громадських закладів, заборони скупчення людей та скасування громадського транспорту. 

Зокрема, видання Washington Post створило симулятор, який демонструє ефективність чотирьох різних сценаріїв карантинних заходів у поширенні коронавірусу.

  • Влада не впроваджує жодних обмежень та заборон => хворі на коронавірус заражають здорових до того моменту, поки не перехворіють взагалі всі. 

  • Місто повністю ізолюють => показники покращуються, але примусова ізоляція не відокремлює заражених від здорових.

  • Самоізоляція, коли чверть населення продовжує мобільність, а решта залишається вдома через заборону масових заходів, рекомендації лишатися вдома та інші обмеження => ситуація значно покращується, понад половини населення навіть не захворіє.

  • Домівку залишає лише кожен восьмий (замість кожного четвертого) => поширення інфекції суттєво сповільнюється. Саме це є головним показником успішності карантину, який запроваджують задля збільшення термінів поширення інфекції, щоби медичні установи мали можливість впоратися з кількістю хворих.

Читайте також про 30 застосунків, сервісів та курсів, які стали безкоштовними на час карантину? Великий гайд: 30 застосунків, сервісів та курсів, які стали безкоштовними на час карантину.

***

Також нагадаємо, що ми вже розповідали вам як зберегти ефективність під час роботи вдома?‍? Карантин через коронавірус: 7 порад, як ефективно працювати вдома через карантин, у які відеоігри пограти під час карантину? У що пограти в карантин: 5 відеоігор, які дадуть надію на краще під час пандемії, як очистити смартфон від бруду та бактерій? Гігієна телефону — як очистити смартфон від бруду та бактерій у період карантину у період карантину, а також чим розважити себе ще, крім відеоігор? Як провести карантин через коронавірус вдома з користю: Netflix, VR, медитації та багато їжі. Обов’язково почитайте ці матеріали.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...