Реклама

🇺🇦 Зеленський підписав закон про середню освіту — три моделі вивчення української у школах

Також закон розширює повноваження учнівського самоврядування, дозволяє вчителям самостійно обирати програми, системи оцінювання та надає більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів
Čytaty latynkoju
🇺🇦 Зеленський підписав закон про середню освіту — три моделі вивчення української у школах
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🇺🇦 Зеленський підписав закон про середню освіту — три моделі вивчення української у школах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Також закон розширює повноваження учнівського самоврядування, дозволяє вчителям самостійно обирати програми, системи оцінювання та надає більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів

Президент України підписав закон «Про повну загальну середню освіту», який 16 січня 2020 року ухвалила Верховна Рада. Новий закон враховує рекомендації Венеціанської комісії.

Зокрема, закон запроваджує три моделі вивчення української мови у школах:

Перша модель — навчання мовою корінного народу та вивчення української мови протягом шкільного періоду. Така модель рекомендована, наприклад, для кримських татар, які не проживають у мовному середовищі своєї мови та водночас не мають держави, що може захистити їхню мову.

Друга модель передбачена для шкіл, у яких навчання відбувається мовою національних меншин, які належать до мов ЄС. У таких навчальних закладах навчання у початковій школі проходитиме мовою нацменшин паралельно з вивченням української. З 5 класу викладання українською мовою має становити не менше 20% від загального часу навчання, у 9 класі — не менше 40%, у старшій школі — не менше 60%.

Третя модель працює для нацменшин, мова яких належить до однієї з української мовної сім’ї, або які проживають переважно в середовищі власної мови. З 5 класу 80% часу викладання повинно відбуватися українською мовою.

Які ще зміни впроваджує закон

  • зарахування дітей до початкової школи без конкурсів
  • навчальний заклад повинен бути територіально доступним для дітей
  • інклюзивна освіта
  • можливість навчання у лікарнях, якщо дитина знаходиться на тривалому лікуванні

Навчання за власною освітньою траєкторією дозволить дітям будувати план навчання з урахуванням потреб та талантів.

Як затвердити індивідуальний план навчання

Незалежність учнів та вчителів

Також закон розширює повноваження учнівського самоврядування, дозволяє вчителям самостійно обирати програми, системи оцінювання (зі створенням шкали переведення у 12-бальну шкалу) та надає більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів.

Крім цього, ухвалення закону надає більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів.

Читайте також про те, що«Український Гоґвортс» оголосив? «Український Гоґвортс» оголосив конкурс на створення нового логотипу конкурс на створення нового логотипу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...