Реклама

🚴🏼‍♀️ У Києві на 8 березня відбудеться марш жінок на велосипедах

У неділю, 8 березня, у Києві на Михайлівській площі відбудеться Марш Жінок-2020.
Čytaty latynkoju
🚴🏼‍♀️ У Києві на 8 березня відбудеться марш жінок на велосипедах
  1. Головна
  2. Новини
  3. 🚴🏼‍♀️ У Києві на 8 березня відбудеться марш жінок на велосипедах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У неділю, 8 березня, у Києві на Михайлівській площі відбудеться Марш Жінок-2020.

Марш Жінок

Початок маршу запланований на 12:00, участь можуть брати усі охочі.

Цього року учасники та учасниці маршу вимагатимуть ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Велосипед став частиною маршу цього року, як символ руху та розвитку жіночої емансипації.

Що таке Стамбульска конвенція

Стамбульска конвенція покладає на державу зобов’язання криміналізації насильства відносно людини, обумовлене гендером. Це — перший міжнародний договір, який визнає насильство проти жінок порушенням прав людини та дискрімінацією, тому її ратифікація є важливою.Зокрема, конвенція пропонує встановити відповідальність для кривдників за такі порушення:

    • психологічне насильство
    • переслідування (сталкінг)
    • фізичне насильство
    • сексуальне насильство, включаючи зґвалтування, що недвозначно покриває всі сексуальні активності з особою без її згоди
    • примусовий шлюб
    • жіноче обрізання
    • примусовий аборт
    • примусова стерилізація

Рада Європи ухвалила цю конвенцію ще у 2011 році, але Україна — серед країн, які досі не ратифікували цей документ. Серед таких країн — Вірменія, Латвія, Литва, Румунія та інші.

Ратифікація Стамбульської конвенції дає можливість Раді Європи проводити контроль того, як Україна виконує свої зобов’язання, також Україна матиме право вимагати посилення відповідальності для кривдників українських громадян за кордоном. Також це дозволяє вимагати відповідальність для кривдників-українців, що переховуються за кордоном.

Чому саме на велосипедах?

Перші велосипеди мали дуже дивний вигляд, порівнюючи їх з тими моделями, які ми бачимо зараз.

Перше велике колесо називалось «пенні», а друге маленьке «фартинґ». Назви коліс походили від британських монет того часу, оскільки колеса за розміром дуже нагадували їх. А назва самого такого велосипеду пішла вже від коліс — «пенніфартинґ».

Пенніфартинґи були дуже небезпечними, оскільки вони не були стабілізованими й навіть найменший камінчик на дорозі міг створити проблему для велосипедиста.

Окрім цього, пенніфартинґи були не придатними для жінок, оскільки жінки того часу носили довгі та пишні сукні, тому це дуже заважало їздити на велосипеді.

У 1885 Джон Старлі розробив новий вид велосипедів, які були безпечнішими та практичнішими. За виглядом вони вже більш схожі на ті велосипеди, що звикли бачити ми з вами, тому не дивно, що вони стали такими популярними. Лише у 1897 році було продано 2 мільйони екземплярів таких велосипедів.

Але навіть ця версія була незручною для жінок, тому що сукні потрапляли до ланцюга, а рама заважала їздити.

Були зафіксовані навіть випадки отримання серйозних переломів після такої їзди. Тому в 1890 роках популярністю стали користуватися жіночі шаровари — блумер. Це були вже перші натяки, що статус жінки зміниться колосально.

Суфражистки почали використовувати велосипеди у своїх цілях. 2 лютого 1896 року учасниця руху суфражисток американка Сьюзен Браунелл Ентоні в інтерв’ю зізналася, що велосипед зіграв одну з головних ролей в розвитку емансипації.

Я стою і радію кожен раз, коли бачу жінку на велосипеді. Це дає жінкам відчуття свободи та впевненості в своїх силах

Сьюзен Браунелл Ентоні, Учасниця руху суфражисток

Громадський резонанс був суттєвий. Для чоловіків леді на велосипеді стали втіленням вільнодумства, збочення та аморальності. Дійшло до того, що церква озброїлася проти двоколісного транспорту, і жінок на велосипеді не хотіли пускати в рай.

Ситуація в Україні зараз

Доповідь Всесвітнього економічного форуму зазначає, що Україна піднялася на шість позицій у рейтингу гендерної рівності ставши 59 країною у світі зі 150 у 2019 році.

Таким чином, Україна 12 за рахунком держава за рівнем гендерної рівності у Східній Європі та Центральній Азії.

Найкращі показники рівної участі жінок та чоловіків ми можемо побачити в освітній галузі, а в сфері політики чоловіча кількість представників переважає жіночу частину.

Першими країнами за однаковим рівнем прав стали країни Скандинавії: Ісландія, Норвегія, Фінляндія та Швеція.

Також зазначається, що загальна ситуація з правами для жінок у світі покращилася, якщо все буде далі так розвиватись, то розрив скоротиться менше ніж за 100 років.

Раніше ми збирали ідеї які подарунки до 8 березня? Що подарувати на 8 березня дівчині: подарунки сучасній жінці подарувати.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...