Реклама

Чим відрізняється нетбук від ультрабука

Розберемося, в чому різниця ультрабуків та нетубуків, щоб ви могли зрозуміти, який девайс краще впорається з вашими потребами.
Čytaty latynkoju
Чим відрізняється нетбук від ультрабука
  1. Головна
  2. Техно
  3. Чим відрізняється нетбук від ультрабука
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розберемося, в чому різниця ультрабуків та нетубуків, щоб ви могли зрозуміти, який девайс краще впорається з вашими потребами.

Ринок комп’ютерної техніки може завести в глухий кут непідготовленого користувача. Крім стандартних ПК і всім відомих ноутбуків, існують також ультрабуки і нетбуки. Вони схожі за характеристиками, але мають ряд важливих відмінностей. Розберемося, в чому різниця, щоб ви могли зрозуміти, який девайс краще впорається з вашими потребами.

Чим відрізняється нетбук від ультрабука

Багато користувачів плутають зовні і внутрішньо схожі гаджети, і це не дивно. І нетбук, і ультрабук відрізняються компактністю, ергономічністю і мобільністю. Вони на порядок менше стандартних ноутбуків, тому їх легко брати з собою на роботу, навчання, у відрядження, подорожі і не тільки. При цьому в них менше продуктивність і діагональ екрану, тому для потужних ігор або постійного перегляду мультимедіа вони не особливо годяться. Це ідеальний «похідний» варіант і хороший вибір для людей, яким потрібен додому субноутбук на додаток до основного.

Що стосується відмінностей, в двох словах їх можна охарактеризувати так:

  • Нетбуки мають простий функціонал, недорого коштують, а компактний розмір досягається за рахунок зменшення діагоналі екрану і «урізання» клавіатури. Їх виготовляють з бюджетних матеріалів і постачають залізом середньої потужності.
  • Ультрабуки відносяться до преміум-класу, мають дороге оформлення, дуже тонкі, але екран і клавіатура в них максимально великі. Вони часто майже не відрізняються від ноутбуків по продуктивності, але через це коштують дорожче бюджетних нетбуків.

Розберемо докладніше, ніж два види субноутбуков відрізняються один від одного.

Габаритні розміри

Хоча обидва варіанти славляться компактністю, нетбук менше ультрабука. Не можна говорити про конкретні цифри, але середні значення такі:

  • для нетбука: ширина 25-26 см, глибина 17-19 см, товщина 2,5-3 см;
  • для ультрабука: ширина 30-32 см, глибина 20-23 см, товщина 1,5-2 см.

Ультрабуки завжди тонкіші, але крупніше, тому більше схожі на стандартні ноутбуки і зовні виглядають дорожче. Вони стильні і ергономічні – справжні бізнес-машини. Що стосується ваги, нетбуки легше – в середньому 1-1,3 кг проти 2 кг в ультрабуках, тому їх простіше носити з собою кожен день. Однак товщина не додає їм краси, тому про елегантність дизайну тут можна забути.

Дисплеї 

Творці нетбуків просто «урізують» екран, щоб зменшити розмір гаджета. В результаті техніка отримує дисплей на 10-12 дюймів з низькою роздільною здатністю (в середньому — до 1024х600 пікселів) і широкими бічними рамками. Цього достатньо для роботи з документами, швидкого перегляду мультимедійних файлів і серфінгу в інтернеті, але насолодитися якісною картинкою улюбленого серіалу або повноцінною роботою в деяких додатках не вийде. 

У ультрабуках максимально зберігається корисний простір монітора: прибираються бічні рамки, мінімізуються краї корпусу. В результаті гаджети оснащуються дисплеями на 12-15 дюймів з роздільною здатністю до 1920×1080 пікселів, що майже прирівнює їх до повноцінних ноутбуків. Якість картинки тут, звичайно ж, краще, ніж в нетбуках, від яскравості і деталізованості до глибини відтінків. Однак ультрабуки вимагають дбайливої експлуатації: через малу товщини і великого монітора екран майже не захищається і схильний до деформації. 

Інтерфейси

Тут відмінності залежать в основному від конкретних моделей, а не субноутбуков в цілому. Однак через зменшених донезмоги габаритів виробникам нетбуків доводиться економити на кількості роз’ємів. Зазвичай вони отримують лише «базовий» набір:

  • виходи USB 2.0 і 3.0;
  • порт micro HDMI;
  • гніздо для інтернету.

Ультрабуки довше, тому інженери примудряються всунути ще парочку виходів. Це можуть бути додаткові USB-роз’єми 2.0 і 3.0 або більш сучасні Type-A / Type-C, а також повноцінні порти HDMI.

Обидва субноутбука оснащуються веб-камерами, але в нетбуках вони зазвичай слабкіше. Грає роль не тільки якість картинки, але і швидкість передачі даних, яка менше в бюджетних моделях, ніж в топових ультрабуки.

«Залізо» і «начинка»

Тут все просто: нетбуки по всіх параметрах слабкіше ультрабуків.

У нетбуках зазвичай бачимо:

  • відносно слабкі процесори – наприклад, Intel Atom або AMD Brazos на два ядра;
  • ОЗУ до 4 Гб і внутрішня пам’ять до 512 Гб;
  • графічні плати Intel середньої якості;
  • твердотільні накопичувачі (рідше – вінчестери) для зберігання даних.

Ультрабуки вражають більше:

  • процесори непоганий потужності до 4 ядер (зазвичай це чіпсети Intel Core 5-6 покоління);
  • продуктивні відеокарти (наприклад, Intel iris Graphics 550), які справляються навіть з ресурсоємними іграшками;
  • ОЗУ до 8 Гб і внутрішня пам’ять до 1 ТБ;
  • твердотільні накопичувачі останнього покоління. 

Звичайно, якщо мова йде про просту роботі з документацією та розвагах в дорозі, немає сенсу переплачувати за ультрабук, який може коштувати в два рази дорожче нетбука. Однак для вимогливих користувачів і бізнесменів, яким важливий імідж, ультрабук стане набагато кращим рішенням. 

Підіб’ємо підсумки

Нетбук, по суті, призначений для роботи з офісними додатками, серфінгу у Всесвітній мережі, ділових листувань. Це «робоча конячка» для невибагливих користувачів. Тут встановлюються досить слабка апаратна платформа, дисплеї середньої якості з посередньою матрицею, немає витонченості в дизайні, зате неймовірно залучають компактність, легкість і, звичайно ж, вартість. Ціна нетбука на порядок менше схожого за параметрами ультрабука. 

Ультрабуки ж дозволяють виконувати різнопланові завдання, практично не поступаючись в функціональності ноутбуків, але маючи велику мобільність. Вони ультратонкі, витончені і стильні, мають екрани з хорошим дозволом і чіпсети, тягнуть навіть складні іграшки. Це чудовий вибір для ділових людей, яким важливо справляти враження на оточуючих, а також мати під рукою функціонального помічника на всі випадки життя.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...