Реклама

🇺🇦 Є різниця! Чому мова має значення навіть у TikTok (експеримент редакції)

Для того, аби впевнитися, що навіть така «дрібничка» як основна мова вашого смартфону, має велике значення, редакція Na chasi провела експеримент. Його результати вас здивують.
Čytaty latynkoju
🇺🇦 Є різниця! Чому мова має значення навіть у TikTok (експеримент редакції)
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🇺🇦 Є різниця! Чому мова має значення навіть у TikTok (експеримент редакції)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для того, аби впевнитися, що навіть така «дрібничка» як основна мова вашого смартфону, має велике значення, редакція Na chasi провела експеримент. Його результати вас здивують.

Все почалося з TikTok

Одна наша знайома встановила найпопулярніший серед молоді застосунок, аби поцікавитися, чим же так захопилася донька та всі її однокласники.

Запустивши його вперше в житті, вона була неприємно вражена, адже стрічка була наповнена здебільшого контентом з РФ: Бузова, Тіматі, 23 лютого тощо. Складалося враження, що це — не глобальна соцмережа з розумними алгоритмами, а мейлрушний застосунок з локальним контентом.

Водночас, на інших смартфонах у нашій компанії того вечора TikTok показував нормальний український контент. Перше, на що ми звернули увагу, була мова операційної системи на її телефоні. Змінивши її на українську і перезавантаживши застосунок, ми отримали зовсім іншу картину.

Тому ми вирішили провести маленький експеримент. Взяли два однакових чистих айфони, зареєстрували дві нові «голі» пошти і порівняли, який же контент будуть нам рекомендувати алгоритми глобальних застосунків на двох телефонах без історії переглядів та вподобань і лише єдиною різницею — у мові операційної системи.

Тестувати будемо YouTube, TikTok та рекомендації цікавих новин у Google Chrome.

Чистота експерименту

Ми позичили для тесту два свіженьких айфони в наших друзів з магазину EDAM.ua, за що їм дуже дякуємо. Для повної чистоти експерименту ми зробили абсолютно ідентичні налаштування за одним-єдиним виключенням — мовою пристрою. Один айфон буде україномовним, а інший — російськомовним.

Процес налаштування смартфонів

Вмикаємо смартфони.

Далі — введення даних та початкових налаштувань.

І ось нарешті стартове налаштування завершено і ми бачимо вітання від iPhone.

Далі — створення Apple ID. Ми вирішили зареєструвати два абсолютно нових акаунти, щоби завантажити застосунки.

В обох Apple ID ми обираємо регіон «Україна».

Встановлюємо три найпопулярніші застосунки, які мають локальні рекомендації — Google Chrome, TikTok та YouTube.

Нарешті ми дісталися до найголовнішого — тестування.

Google Chrome

У браузері Google Chrome є рекомендації новин, які можуть бути цікавими користувачеві. Давайте подивимося, що радить читати українцям алгоритм головного пошуковика планети в залежності від мови налаштування:

Як бачимо, Google чудово відпрацьовує регіон, в якому знаходиться користувач — всі показані новини опубліковані на українських ресурсах. Проте, від мови пристрою повністю залежить і те, якою мовою та з яких джерел ви отримуєте новини. Тож вибір за вами.

TikTok

Що дивляться підлітки у найпопулярнішій соцмережі цього року і чи дійсно це залежить від налаштувань мови? Давайте подивимося. Спочатку, здається, все іде непогано. На обох телефонах походження перших кількох відео іноді навіть важко визначити, хоча на українському айфоні одразу показало кілька україномовних тіктоків.

Але вже за кілька свайпів нас очікує сюрприз:

Ці два відео опинилися перед нашими очами одночасно. На айфоні з українською мовою — відомий український телеведучий Юрій Горбунов (так, він має свій ТікТок-профіль). А на іншому — самі бачите хто.

Далі тенденція зберігається. На українському айфоні ми бачимо більше україномовних ТікТоків та ще раз — пана Горбунова, тепер в акаунті дружини Катерини Осадчої, а на смартфоні з російською мовою — здебільшого російський контент.

YouTube

Сьогодні ютуб для нас є ледь не головним джерелом контенту. Ми дивимося на ютубі розважальні передачі, новини, огляди техніки та дізнаємося нові рецепти. Тож, яку картину дня формує для нас найбільший відеохостинг планети і чи залежить вона від мови?

Веселощі починаються вже з самого початку. Хай вас не вводить у оману локалізована реклама на обох телефонах нагорі. На україномовному айфоні перше відео, яке ви бачите — це пісня Океану Ельзи. А на російськомовному — кліп російської співачки казахського походження Назіми. Нею займається лейбл репера Тіматі Black Star.

Дивимося далі.

На російськомовному айфоні бачимо «Вечірній квартал». І хоча це шоу — також російськомовне, принаймні, так ми розуміємо, що ютуб хоча б враховує регіон. Проте, на українському айфоні — все ще жодного російськомовного роліку.

Гортаємо ще трохи далі.

На айфоні з солов’їною — знову український контент. На айфоні поряд — російський співак українського походження Міша Марвін, телеведуча Тіна Канделакі і лише останнім, нарешті, відображається якесь українське відео.

***

Як бачимо, навіть на нових телефонах мова має значення. Але не забувайте, що якщо ви зареєстровані у всіх цих сервісах, їхні алгоритми також враховують ваші вподобання. Тож, чим більше ви отримуєте не локального і навіть не глобального контенту і споживаєте його, тим більше алгоритми вам додають його до стрічки — «подібне до подібного».

Врешті решт, ви можете виявити, що живете в медіапросторі не своєї країни. Чи влаштовує вас це — вибір за вами.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...