Реклама

👨🏻 ДахаБраха і Тарас Прохасько: назвали лауреатів Шевченківської премії-2020

Журі Національної премії імені Тараса Шевченка обрало лауреатів нагороди у 2020 році. 
Čytaty latynkoju
👨🏻 ДахаБраха і Тарас Прохасько: назвали лауреатів Шевченківської премії-2020
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 👨🏻 ДахаБраха і Тарас Прохасько: назвали лауреатів Шевченківської премії-2020
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Журі Національної премії імені Тараса Шевченка обрало лауреатів нагороди у 2020 році. 

Цього року переможців Шевченківської премії «Музичне мистецтво»

Лауреатом у цій номінації став етно-хаос гурт ДахаБраха з альбомом «Шлях», який був випущений у 2016 році.

Автори зазначають, що альбом робили у дуже складний час для України, тому його присвячено всім тим, хто віддав життя за свободу, хто продовжує стояти на сторожі та тим, хто продовжує йти шляхом життя вільної людини.

На премію також номінували гурт Vivienne Mort з альбомом «Досвід». Цей альбом визнано найбільш чуттєвою та фундаментальною роботою.

Також ми раніше писали? DakhaBrakha виступили на радіо KEXP в Америці, що DakhaBrakha виступили на радіо KEXP в Америці.

«Публіцистика, журналістика»

Лауреаткою у цій номінації стала кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси».

Книга містить у собі історії-спогади 25 жінок, які брали участь у війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках.

В історіях йдеться про різні бойові операції поряд з Донецьком та Луганськом, звільнення міст від окупантів, спогади про знайомих, місцевих та роль жінки у війську в різні періоди війни.

Також книга доповнена фотографіями з місця бойових дій.

Серед інших номінантів були Євгенія Кононенко з книгою «Слово свого роду» та Василь Овсієнко з книгою «Світло людей». 

«Література»

Цього року визначили двох переможців у номінації література: Марія Кіяновська «Бабин Яр. Голосами» і Тарас Прохасько «Так, але…».

Марія Кіяновська випустила збірку віршів, присвячену жертвам трагедії в Бабиному Яру та її свідкам. Вірші зображені у вигляді своєрідних монологів, для сприйняття яких треба бути готовим як інформаційно, так і психологічно.

Також у книзі використали ескізи Ади Рибачук та Володимира Мельниченка для проєкту пам’ятника жертвам Голодомору.

Збірка есеїв «Так, але…» містить в собі історії, які формують одну спільну тему. Це оповіді про родину, спогади та рідний дім. Письменник згадує Карпати та Західну частину України, де можна відчути відсилання на його інший відомий твір «НепрОсті» (2012).

Його збірка вже стала книгою року на ВВС-2019 у номінації «Есеїстика»

Також у цій номінації номінували Марину Гримич з романом «Клавка». Сюжет книги базується на історії розгромів української літератури, коли переслідували письменників.

Роман піднімає важливі історичні події на фоні життя секретарки Спілки письменників Клавки, котра стає безпосереднім свідком цих події.

«Візуальні мистецтва»

У цій номінації переміг Олександр Глядєлов зі своїм проєктом «Карусель». Проєкт складається з різних світлин, що поєднує одна спільна ідея — час. Усі фотографії зроблені у різних місцях: місцях позбавлення волі, інтернатах, в’язничних лікарнях та на місцях бойових подій.

Усі світлини об’єднуються в одне «коло», де представлено життя людини у різних обставинах, де події повторюються незалежно від часу та місця. Саме тому проєкт має назву «Карусель», що дає нам зрозуміти циклічність життя.

Іншими номінантам стали Сергій Братков з проєктом «Імперія снів» та Микита Кадан з проєктом «(не) означені».

«Театральне мистецтво»

Опера-реквієм «Йов» Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка стала лауреатом у цій номінації.

«Йов» поєднує риси античної грецької драми, барокової опери, ораторії, реквієму та риси постмодерного театру. Музика опери поєднує мінімалізм і авангард, неокласицизм і рок.

Також було номіновано Тамару Трунову з її виставою «Погані дороги», яка вже стала найкращою драматичною виставою 2019 року.

«Кіномистецтво»

Голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров у коментарі Суспільному пояснив, що цього року не вручатимуть премію в номінації «Кіномистецтво», оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти — фільм «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва та документальний фільм «Будинок слово» Тараса Томенка — не відповідають за масштабом суті премії.

Шевченківська премія 2019

Минулого року комітет також назвав переможців премії у п’яти категоріях, ними стали:

  • Богдан Горинь і Оксана Забужко у номінації «Публіцистика, журналістика»
  • Композитор Володимир Шейко — «Музичне мистецтво»
  • Художник-графік Василь Чебаник у категорії «Візуальне мистецтво»
  • Режисер Роман Бондарчук у номінації «Кіномистецтво»
  • Режисер Ростислав Держипільський — «Театральне мистецтво»

Про премію

Шевченківська премія вважається найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва.

Її заснували у 1961 році, з того часу Шевченківською премією відзначили 648 людей та 8 колективів.

Серед відзначених: 196 письменників, літературознавців, мистецтвознавців, журналістів і публіцистів; 119 діячів образотворчого мистецтва та майстрів народного мистецтва; 136 діячів театру і кіно; 114 музикантів; 82 архітектори, інженери комплексних ландшафтів, поліграфісти та музейні працівники.

Також ми раніше писали«Нобелівку» з фізики отримали науковці, що нестандартно працювали з лазерами, що «Нобелівку» з фізики отримали науковці, які нестандартно працювали з лазерами.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...