Реклама

💸 Після 3 серпня міжбанківські розрахунки можна буде здійснювати майже цілодобово — НБУ (ОНОВЛЕНО)

Банківський день триватиме 23 години, а операції можна буде проводити і у вихідні.
Čytaty latynkoju
💸 Після 3 серпня міжбанківські розрахунки можна буде здійснювати майже цілодобово — НБУ (ОНОВЛЕНО)
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💸 Після 3 серпня міжбанківські розрахунки можна буде здійснювати майже цілодобово — НБУ (ОНОВЛЕНО)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Банківський день триватиме 23 години, а операції можна буде проводити і у вихідні.

Про що мова

Система електронних платежів (СЕП) — це платформа, через яку проходять міжбанківські розрахунки. 96% операцій переказу грошей між банківськими рахунками в Україні відбуваються за допомогою СЕП.

Раніше вона працювала в будні дні з 8:30 до 19:00, а у вихідні та на свята не працювала взагалі.

Національний банк України оголосив про те, що з 1 квітня система працюватиме у режимі 23/7, тобто 23 години на добу, без вихідних і лише з однією перервою. З 00:00 до 01:00 кожного дня відбуватиметься перехід на новий банківський день.

Проте, у плани регулятора втрутився карантин. Врешті, запуск системи відбувся 3 серпня. Це — перший крок до переходу системи у цілодобовий режим. Зробити так одразу, без перехідного етапу, неможливо через технічні обмеження.

Але ж я відправляв гроші на картку іншого банку у вихідний і все проходило!

Перекази між картками відбуваються не через СЕП, це так звані P2P-платежі, які проходять за допомогою систем Visa та Mastercard. СЕП використовують для переказів з рахунку на рахунок. Наприклад, коли ви платите податки, отримуєте оплату своїх послуг як ФОП чи кладете гроші на депозит.

Чому це на часі

Є одразу кілька причин, чому це важливо.

Уявіть, що ви ФОП і згадали сплатити податок лише в останній день. Зараз, якщо ви не встигнете це зробити до завершення банківського дня (до 19:00), податкова вже має право нарахувати вам штраф. З 3 серпня у вас буде часу, щонайменше, до опівночі.

До того ж, наразі платіж між банками може йти до трьох операційних днів. Хоча на практиці такі ситуації трапляються досить рідко, але все ж трапляються. А коли почне діяти новий графік роботи СЕП, черги на платежі мають зменшитися, що зведе такі ситуації до мінімуму.

Ну, і в цілому це значно збільшить ділову активність, адже пришвидшить рух коштів у країні.

Є один нюанс

Зміна графіку роботи СЕП не зобов’язує банки змінювати свої регламенти проведення платежів, це добровільно. З іншого боку, у перший день роботи нової системи всі 75 банків України проводили платежі за новим регламентом, повідомляє НБУ.

Загалом, за першу добу банки провели платежів на 119 мільярдів гривень.

Тож, швидшве за все, більшість банків скористається новою можливістю, оскільки збільшення обсягів проведених операцій може бути вигіднішим ніж заробіток на цій маленькій комісії.

В майбутньому, СЕП працюватиме цілодобово, в режимі 24/7.

Читайте також про те, що з 25 лютого в обігу з’явилася? Завтра вводять в обіг нову купюру 200 гривень: який вигляд має нова банкнота нова купюра 200 гривень.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...