Реклама

🏛 У Києві розпочалася подача проєктів на Громадський бюджет

Цього року на впровадження проєктів виділена рекордна сума та запроваждено нові положення процесу подачі до Громадьского бюджету. 
Čytaty latynkoju
🏛 У Києві розпочалася подача проєктів на Громадський бюджет
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🏛 У Києві розпочалася подача проєктів на Громадський бюджет
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цього року на впровадження проєктів виділена рекордна сума та запроваждено нові положення процесу подачі до Громадьского бюджету. 

17 лютого стартує подача проєктів на п’ятий Громадський бюджет. Цьогоріч Київ виділив на нього рекордну суму — 170 мільйонів гривень. 

Подати заявку на участь можна на сайті Громадського бюджету до 11-го березня. 

Що таке Громадський бюджет?

Це можливість брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення міста. Найкращі ідеї, які збирають більшу кількість голосів, отримують фінансування від міської адміністрації на реалізацію проєкту у наступному році.

Що нового у бюджеті 2021?

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, цьогоріч процес подачі заявок на бюджет зазнав змін.

Громадський бюджет стрімко розвивається, залучаючи до участі в змінах на краще сотні тисяч киян. Цього року ГБ стартує з новими правилами для запобігання комерціалізації ГБ та політизації Громадської бюджетної комісії

Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА

Поворозник зазначив, що для зменшення кількості ситуацій, коли автор подає дуже багато однотипних проєктів, цього разу одна людина зможе подати не більш, ніж 5 проєктів.

Як працює Громадський бюджет?

Цього року заявки подавати можна у двох категоріях відповідно до необхідної кількості грошей:

  • Малі проєкти — від 100 до 999 тисяч гривень
  • Великі проєкти — від 1 до 3 мільйонів гривень

На малі проєкти зарезервують 68 млн гривень — 40% від загального бюджету, а інші 60% (102 млн гривень) підуть на великі проєкти.

Заявникам треба закладати у кошторис проєкта 20% запасу коштів. Тобто, якщо ви розрахували вартість проєкту в 1 млн гривень, подавайте заявку на 1,2 млн — цей запас піде на подолання непередбачуваних перешкод, які можуть виникнути протягом реалізації вашої ідеї.

Заявки матимуть рейтинг, який визначатиметься окремо для великих та малих проєктів та залежатиме від кошторису.Чим більше грошей передбачує витратити проєкт, тим більше голосів киян він має отримати.

Голосування за проєкти триватиме з 8 травня по 7 червня. Проєкти-переможці реалізують під контролем їхніх команд вже наступного року.

Історія Громадського бюджету

З кожним роком Громадський бюджет стає все більш популярним. Минулоріч було визначено рекордну кількість переможців – 256 проєктів.

Також, була подана найбільша кількість заявок — 2208 проєктів на суму більш як мільярд гривень, а конкретно – 1 072 578 039 ₴.

Влітку 2016 року в Україні запрацювала платформа для цифровізації бюджету участі «Громадський проєкт». Київ бере участь у ній вже вчетверте, а крім столиці її використовують понад 90 муніципалітетів України. Платформа потрапила?Платформа Громадський бюджет стала фіналістом World Smart City Awards до фіналу World Smart City Awards, ставши єдиним учасником цієї премії від України.

Серед киян, що беруть участь у голосуванні, Громадський бюджет стає також популярнішим рік у рік. У порівнянні з першим бюджетом, кількість голосуючих збільшилася майже в чотири рази — з 50 813 до 191 714 осіб. Найбільш популярною категорією для голосування є «Освіта». Минулоріч у цій категорії було представлено 294 проєкти.

Існує можливість записатися до школи Громадського бюджету, яка вже допомогла більш, ніж 300 активним киянам підготуватися до участі в ініціативі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...