Реклама

🌍 Велика Британія офіційно покинула ЄС

Британія стала першою країною в історії, що вийшла з об’єднання.
Čytaty latynkoju
🌍 Велика Британія офіційно покинула ЄС
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🌍 Велика Британія офіційно покинула ЄС
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Британія стала першою країною в історії, що вийшла з об’єднання.

Brexit відбувся 31-го січня о 23:00 за лондонським часом. Після цього Британія офіційно покинула Європейський союз, ставши першою державою в історії, що вийшла з об’єднання.

Відтепер вона втратила членство та право голосу в Європарламенті, але остаточну свободу від зобов’язань перед ЄС країна отримає лише 31-го грудня 2020-го року.

Згідно з домовленостями про умови виходу з об’єднання, на Британію чекає ще 11 місяців перехідного періоду. На цей час Британія залишиться в європейському митному союзі та єдиному ринку ЄС, та підпорядковуватиметься більшості правил і норм Євросоюзу.

Що це означає?

У Митному союзі діє єдиний митний кордон, на його території діють єдині митні закони, а це означає, що після того, як товар перетнув кордон будь-якої країни ЄС (а також Туреччини, Андорри, Монако чи Сан-Марино, які не є членами ЄС), він може вільно переміщуватися між країнами-членами без будь-яких перевірок чи доплат. Також, кожна країна-учасниця має право одержувати свою частку митних надходжень.

А що за єдиний ринок? 

Це вільне пересування товарів, осіб, послуг та капіталі в рамках кордонів ЄС. До кінця року для британців залишаться доступними безмитний товарообіг, безвізовий режим, свобода економічної діяльності на територіях країн ЄС та вільне переміщення капіталів.

За цей час вона має підписати нові торгові та економічні угоди з Європейським союзом, а та узгодити деталі перебування її громадян на території ЄС. Також, зміни, спричинені Brexit, стосуватиметься громадян ЄС що знаходяться на території Великобританії.

Україні також потрібно підписати нову, двосторонню угоду про вільну торгівлю з Британією, оскільки Угода про Асоціацію на цю країну більше не розповсюджуватиметься.

Чи вплине вихід Великої Британії з ЄС на візовий режим з Україною?

Ні, для українців поки що нічого не змінюється. Як і раніше, для того, щоб відвідати Британію, українцям потрібно отримувати візу. Наразі, заявки українців на подорож до цієї країни розглядає регіональний візовий центр у Варшаві.

А ось для британців в’їзд в Україну може ускладнитись. Після Brexit вони мали б втратити право на короткострокове перебування в Україні без візи. За день до виходу з ЄС, безвіз в Україну для британців було подовжено. Він діятиме до 30-го січня 2021-го року, але протягом цього часу потрібно підписати нову угоду. Це може бути важелем впливу Києва на британський уряд щодо спрощення візового режиму для українців.

Share
Написати коментар
loading...