Реклама

📱Законопроект про дезінформацію: персональна ідентифікація та штрафи за fake news

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський представив проєкт закону «Про протидію дезінформації». У ньому передбачається, що створять посаду Уповноваженого, який слідкуватиме за інформаційним простором, а поширювачів масової інформації зобов’яжуть розміщувати персональні дані
Čytaty latynkoju
📱Законопроект про дезінформацію: персональна ідентифікація та штрафи за fake news
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 📱Законопроект про дезінформацію: персональна ідентифікація та штрафи за fake news
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський представив проєкт закону «Про протидію дезінформації». У ньому передбачається, що створять посаду Уповноваженого, який слідкуватиме за інформаційним простором, а поширювачів масової інформації зобов’яжуть розміщувати персональні дані

Міністерство культури, молоді та спорту України представило законопроект про дезінформацію.

♦️ Загальні визначення

Дезінформація — недостовірна інформація, що становить суспільний інтерес. Сюди не потрапляють оцінні судження, в тому числі критичні, сатира та пародія, недобросовісна реклама.

Поширювач масової інформації — людина, що створює або збирає і поширює масову інформацію.

Масова інформація — будь-яка інформація, що є доступною для необмеженого кола осіб.

❓ Ідентифікація особи, яка поширює масову інформацію

Поширювачі масової інформації зобов’язані розміщувати власні ідентифікаційні дані у доступному місці (на головній сторінці власного веб- сайту або на початку власної веб-сторінки, у розділі з інформацією про власника облікового запису).

? Провайдери

Постачальники послуг хостингу, провайдери платформ спільного доступу до інформації та провайдери сервісів обміну миттєвими повідомленнями, за допомогою яких можливе поширення масової інформації на території України зобов’язані.

  • мати представництво або дочірню компанію в Україні
  • розміщувати власні ідентифікаційні дані.

? Штрафи

  • Перші два поширення дезінформації за умови добровільного спростування каратися не будуть.
  • Починаючи з третього порушення протягом одного року, штраф у розмірі 1000 мінімальних зарплат (4,7 млн ​​гривень) за кожен випадок порушення.
  • Відмова від добровільного спростування — штраф у 2000 мінімальних зарплат (9,4 млн гривень) за кожен випадок.
  • Видалення матеріалу з дезінформацією або зміна його адреси — штраф у розмірі 5 мінімальних зарплат (23,6 тисячі грн).

? Ув’язнення за масову дезінформацію

  • Масова дезінформація про факти, що становлять загрозу національній безпеці та територіальній цілісності, — штраф від 5000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи до 2 років.
  • Поширення дезінформації з використанням ботів, фейкових акаунтів або фінансування масової дезінформації — позбавлення волі терміном від 2 до 5 років.
  • Повторна масова дезінформація організованою групою, яка призвела до тяжких наслідків або завдала матеріальної шкоди у великому розмірі — позбавлення волі  на термін від 5 до 7 років.

Відповідальність за дезінформацію передбачена тільки на період російської агресії до відновлення територіальної цілісності України.

❗Статус журналіста

Професійний статус журналіста буде підтверджуватися єдиною прес-картою, яка може бути анульована при порушенні Кодексу професійної етики. Держава бере на себе витрати по правову допомогу у кримінальних справах, пов’язаних з журналістською діяльністю, а також забезпечує охорону журналіста і членів його сім’ї у разі загрози їхньому життю.

Також створять Асоціацію в рамках журналістського самоврядування, що буде стежити за дотриманням професійної етики та стандартів.

? Індекс довіри

Це спеціальний «знак якості», що підтверджує дотримання медіа принципів журналістської етики та вимог щодо перевірки інформації.

Він може бути присвоєний будь-якому медіа після перевірки, що проводиться на підставі його добровільного звернення до однієї з незалежних організацій.

?? Уповноважений з питань інформації

Його обов’язки:

  • моніторинг інформаційного простору та реагування на заяви про дезінформацію;
  • звернення до поширювачів інформації із заявами про відповідь або про спростування дезінформації;
  • звернення до суду із позовами про спростування та надання права на відповідь щодо дезінформації;
  • фіксування та перевірка інформації на предмет наявності ознак дезінформації;
  • звернення до суду із заявами про обмеження доступу до інформації;
  • звернення до правоохоронних органів у випадку наявності ознак кримінального правопорушення.

✅ Навчання медіаграмотності

Передбачається введення обов’язкового навчання основам медіаграмотності у школах, вищих навчальних закладах та при підвищенні кваліфікації держслужбовців.

Читайте також про те, що з 16 січня реклама?? Закон про мову: з 16 січня реклама лише українською мовою, що з онлайн лише українською мовою, що з онлайн.

? Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...