Реклама

🎸 Spotify Ukraine. Чому цей сервіс люблять по всьому світу і так довго чекали в Україні

Spotify запустився в Україні у липні 2020 року. Ми вирішили розібрати історію цього музичного сервісу, сьогодення, а також практичні питання — як підписатися на Spotify, скільки коштує підписка та як ним користуватися.
Čytaty latynkoju
Unsplash
🎸 Spotify Ukraine. Чому цей сервіс люблять по всьому світу і так довго чекали в Україні
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎸 Spotify Ukraine. Чому цей сервіс люблять по всьому світу і так довго чекали в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Spotify запустився в Україні у липні 2020 року. Ми вирішили розібрати історію цього музичного сервісу, сьогодення, а також практичні питання — як підписатися на Spotify, скільки коштує підписка та як ним користуватися.

    Що таке Spotify?

    Spotify — це музичний стримінговий сервіс, який запустили 2008 року у Швеції. На сьогодні, Spotify, будучи й досі недоступним у більшості країн світу, займає 36% глобального ринку стрімінгу музики, що робить його найпопулярнішим музичним стрімінгом у світі.

    Spotify запустився в Україні у липні 2020 року

    Скільки людей користується Spotify?

    За даними на березень 2020 року, Spotify користувалося 286 мільйонів людей, з яких 130 мільйонів — платні підписники. Сервіс доступний у 92 країнах включно з Україною. Найближчим конкурентом Spotify за кількістю користувачів з великим відривом є Apple Music, який має близько 60 мільйонів платних підписників у 115 країнах (в тому числі, в Україні).

    Історія Spotify

    Коли сервіс запускали у 2008 році, світ був зовсім інакшим. iPhone був нішевим пристроєм без сторонніх застосунків — App Store запустили лише у липні того ж 2008-го, а лідерство YouTube, який лише два роки як був власністю Google, було далеко не таким очевидним.

    Інакшим був і музичний ринок. Якщо ви хотіли послухати музику з телефона, ви могли придбати її в iTunes — від $0,99 за трек чи $5-15 за альбом — або скачати безкоштовно у піратів (не завжди у гарній якості, з артефактами радіостанцій та іншими проблемами).

    Хоча до Spotify були спроби створити музичні онлайн-стримінги, лише цій компанії вдалося змінити світ так, що саме стримінг на сьогодні є основною формою споживання музики. Згідно з даними Nielsen, продажі альбомів та треків падають приблизно по 20% на рік як у цифровому, так і фізичному форматі (крім вінилу), а кількість програних пісень на стримінгових сервісах зростає на ті ж 20-25% щорічно.

    Spotify перевернув гру. Як це відбувалося?

    Чому люди так полюбляють Spotify?

    В першу чергу, за механізм рекомендацій. Програмні алгоритми Spotify надзвичайно швидко визначають ваші музичні смаки і формують дуже точні автоматичні плейлисти згідно з вашими уподобаннями. Особливо класно вони працюють, коли вам хочеться знайти нову музику, адже сервіс не зациклюється на відомих та популярних артистах, постійно підкидуючи вам нові або не найвідоміші імена. Якщо ви любите відкривати для себе багато нової музики, Spotify має вам сподобатися.

    Алгоритми Spotify відомі не лише цим — компанія інвестує багато грошей у нейромережі та штучний інтелект, які не лише вгадують ваш настрій, але й намагаються його формувати на основі того, що ви самі хочете слухати, а також відомостей про механізми в людському організмі, які керують нашим настроєм.

    Ну, а ще Spotify можна користуватися безкоштовно. Так, з рекламою та деякими обмеженнями на смартфонах, але може вам буде цього достатньо.

    Які види підписки на сервіс існують?

    Користуватися Spotify можна безкоштовно. Також є кілька видів платної підписки — Premium, родинний Premium та студентська підписка.

    Spotify Free (безкоштовно)

    містить такі обмеження:

    • Ви не зможете ввімкнути конкретну пісню — доступне лише випадкове програвання альбома чи плейлиста (shuffle)
    • При цьому, перемкнути трек можна лише 6 разів на годину
    • Слухати музику можна лише онлайн — викачування треків недоступне
    • Кожні кілька треків програвання перериватиметься голосовою рекламою
    • Знижена якість програвання — бітрейт не вищий за 128 kbps

    Деякі функції, які обмежені на мобільних девайсах за безкоштовною підпискою, все ж доступні у застосунках для ПК, Mac, та веб-версії, але з погіршеною якістю та рекламою доведеться змиритися в будь-якому разі.

    Ціни на Spotify в Україні

    Premium Spotify

    Знімає всі обмеження, відчутно підвищує якість програвання музики та вимикає рекламу. Його вартість коливається в залежності від країни. В Україні звичайний преміум Spotify коштує $4,99 на місяць.

    Для порівняння, користуватися сервісом на Філіппінах — там платять приблизно $2,5 на місяць. Найдорожче — у Данії, де сервіс коштує 99 місцевих крон, що дорівнює $15. У сусідній Польщі сервісом користуються за 19,99 злотих на місяць — десь $5,5.

    Існує підписка Spotify Duo, яка призначена для двох людей «під одним дахом». Наприклад, так ви зможете користуватися сервісом зі своєю другою половинкою дешевше. Українська вартість Spotify Duo — $6,49.

    Сімейна підписка коштує дещо дорожче (зазвичай, на 50%) персональної, але її можна поділити на кількох людей — до шести. Таким чином, якщо підключити шістьох людей на сімейну підписку за $7,99, кожному вона обійдеться лише у $1,3 замість $4,99 за індивідуальну.

    Spotify Student коштує лише $2,49 в Україні, але цей варіант доступний лише власникам міжнародного студентського квитка.

    Де користуватися Spotify?

    Spotify Web, Mac, Windows

    Сервіс має веб-версію, а також застосунок для Windows та MacOS.

    Spotify Android та iOS

    Застосунок для мобільних платформ:

    Чому Spotify так довго був недоступний в Україні?

    На це є кілька причин, але головна — в тому, що наш ринок довгий час був не дуже цікавим через низькі доходи та вкрай високий рівень піратства. Правда в тому, що поки українці масово порушують авторські права, годі й чекати на особливе ставлення до нас з боку подібних сервісів. Всі інші причини — другорядні, хоча і теж важливі.

    Необхідно було домовитися про дозволи на використання музики з правовласниками. Для кожної країни чи регіону (в залежності від правовласника) це відбувається окремо. Тут мова не лише про вже випущені пісні, але й про механізм публікації нових — зокрема, українських виконавців. Це велика юридична робота, яку просто немає сенсу робити, якщо країна не дасть достатньо прибутків. Вона до того ж ускладнюється чинниками глобального масштабу — такими як конфлікти з лейблом Warner Music в Індії, а також компанією Apple.

    Ще одна причина ховалася в бізнес-моделі сервісу. Як ми вже з’ясували, більшість користувачів Spotify у світі не платять за підписку, отже слухають рекламу. Позаяк реклама має бути релевантною користувачеві, Spotify перед запуском мав домовитися з локальними партнерами, які розміщуватимуть аудіорекламу.

    Проте, всі перепони було подолано і 15 липня 2020 року Spotify нарешті з’явився в Україні.

    Критика Spotify

    Spotify, як і будь-яка компанія такої величини, стикається з величезною масою критики за помилки та відверто негативні практики.

    З боку артистів:

    Багато артистів вважає, що Spotify їм недоплачує і не цінить їхню працю. Авторка-виконавиця Зої Кітінг опублікувала статистику свого заробітку на сервісі — за понад 200 тис. прослуховувань її пісень вона отримала $753. Таким чином, Spotify платив їй $0,37 за 1000 прослуховувань. Артистка зазначає, що на ці гроші вона не може навіть покрити щомісячний платіж за медстраховкою — для цього їй потрібно ще близько 50 тис. програвань її пісень.

    У 2016 році видання Music Business Worldwide повідомило, що Spotify платить відомим продюсерам за створення треків певних форматів, а потім розміщує їх у популярних плейлистах під іменами фейкових артистів для формування визначенної «атмосфери» в цих плейлистах. Це виключало появу деяких справжніх та якісних артистів у таких плейлистах, які б за нормальних умов туди б потрапили. У Spotify відкинули звинувачення, але ніхто їм не повірив.

    З боку користувачів:

    Spotify неодноразово критикували за порушення приватності. Свого часу користувачі Facebook могли бачити, що слухають їхні друзі без можливості відключити цю функцію. Також Spotify збирав інформацію зі смартфонів — фото, контакти та медіафайли.

    Ще один напрямок критики — практика лейблів платити за потрапляння до популярних плейлистів, на які підписано багато людей. Плейлисти на Spotify часто створюють відомі музичні оглядачі, які й отримували гроші за те, щоб трек визначеного артиста туди потрапив — вартість такої послуги може сягати $10 000 за один плейлист. Хоча ця практика не пов’язана напряму зі Spotify і заборонена правилами сервісу, компанія робить недостатньо, аби її припинити.

    Бібліотека Spotify має обмеження за кількістю треків, які користувач може туди додати — 10 000. Багато користувачів вже дісталися цього ліміту, що спричинило обурення та заклики до компанії змінити цей ліміт. Згодом, вони були почуті, і компанія повністю відмовилася від обмежень.

    Конкуренти Spotify, які доступні в Україні

    Звісно, у Spotify є багато конкурентів. Тож, якщо вам не подобається цей сервіс, зверніть увагу на один із цих музичних стрімінгів. У кожного — свої особливості, переваги та недоліки, тож обирайте на свій смак та гаманець.

    YouTube Music або Google Play Music

    Google вийшов на ринок музичних стримінгів у 2011 році і першим серед стрімінгів став доступним українцям, ще й за привабливою ціною. У 2018 році компанія анонсувала, що Google Play Music скоро замінить YouTube Music. Наразі для користування доступні обидва сервіси, але перший закриють до кінця 2020 року, перевівши його користувачів на новий сервіс.

    Переваги:

    • Ціна
    • Можливість завантажити на сервери Google власну бібліотеку
    • Вимкнення реклами на YouTube

    Недоліки:

    • Повільна розробка та поява нових функцій

    Вартість:

    Google Play Music: 59₴/міс

    YouTube Music: 79₴/міс (дає доступ і до Google Play Music)

    YouTube Premium: 99₴/міс. Ця підписка вимикає рекламу на звичному YouTube, а також дає доступ до обох музичних сервісів

    Де користуватися:

    Deezer

    Французький сервіс стартував навіть раніше за Spotify, але не досяг такої популярності як шведський конкурент. Тим не менш, він вартий уваги за функцію Flow — єдиний безперервний потік музики на основі ваших вподобань, що запускається однією кнопкою, а також кураторські плейлисти. Також, це єдиний зі всіх стримінгових сервісів, який має українського редактора — ним став Сергій Кейн, головний редактор видання Comma. До того ж, Deezer можна слухати безкоштовно як і Spotify — з рекламою та обмеженнями.

    Переваги:

    • Функція Flow
    • Зручний інтерфейс українською мовою
    • Вбудовані тексти пісень з функцією караоке
    • Можливість користуватися безкоштовно
    • Спеціальна підписка, яка дозволяє слухати музику у lossless-форматі

    Недоліки:

    • Обмеження на вподобання — лайкнути можна не більш ніж 2 000 треків
    • Неясні перспективи розвитку

    Вартість:

    • Безкоштовна підписка: перегляд та прослуховування реклами, обмеження на перемикання треків та ін.
    • Звичайна підписка: 3,99€/міс
    • Deezer HiFi — lossless-музика: 7,99€/міс

    Де користуватися: Android, iOS, Web

    Apple Music

    Сервіс від компанії Apple запустився у 2016 році та наразі вважається головним конкурентом Spotify. Apple, як завжди, робить ставку на вручну відібраний кураторами контент, тож сильна сторона цього сервісу — плейлисти, складені музичними експертами. Також Apple Music — один із небагатьох сервісів Apple, який доступний не лише на iOS-девайсах, але й на Android.

    Переваги:

    • Вручну підібрані підбірки найцікавішої музики за жанрами, настроєм та ін.
    • Інтерфейс українською мовою
    • Вбудовані тексти пісень з функцією караоке
    • Інтеграція з Shazam (ним також володіє Apple)
    • Власна радіостанція Beats 1
    • Спеціальна підписка, яка дозволяє слухати музику у lossless-форматі

    Недоліки:

    • Незручний інтерфейс, який не мотивує шукати нову музику
    • Слабкі алгоритми рекомендацій
    • Баги й глюки навіть на iOS

    Вартість:

    Тримісячний безкоштовний період

    Після завершення — $4,99/міс

    Де користуватися: Android, iOS, Web

    fizy

     

    Музичний сервіс мобільного оператора Turkcell — в Україні його розвитком займається lifecell. Для абонентів lifecell користування сервісом коштує трошки дешевше, а мобільний трафік не тарифікується.

    Переваги:

    • Вбудовані українські радіостанції
    • Інтерфейс українською мовою
    • Бонуси для абонентів lifecell
    • Багато локалізованих плейлистів

    Недоліки:

    • Постійні технічні проблеми
    • Відносно маленький каталог

    Вартість:

    Безкоштовний перший місяць користування для всіх. По завершенню треба оформити підписку.

    Для абонентів lifecell

    • Базова: 49₴/міс
    • Преміум: 59₴/міс — додатково оффлайн-режим і звук високої якості

    Для інших користувачів:

    • Базова: $2,49/міс
    • Преміум: $2,99/міс

    Де користуватися: Android, iOS, Web

    Vodafone Music

    У 2016 році український оператор Vodafone запустив власний музичний сервіс на базі Яндекс.Музики. Проте, після застосування санкцій проти сервісу Vodafone був змушений переформатувати свій сервіс та згодом перезапустити його. Наразі невідомо, що лежить в основі оновленного Vodafone Music, але сервіс доступний для українських користувачів.

    Переваги:

    • Бонуси для абонентів Vodafone
    • Інтерфейс українською мовою
    • Багато локалізованих плейлистів

    Недоліки:

    • Відносно маленький каталог

    Вартість:

    Перші два тижні безкоштовні. По завершенню треба оформити підписку за 2,5₴/день. Деякі тарифні плани Vodafone містять безкоштовний доступ до Vodafone Music.

    Де користуватися: Android, iOS, Web

    ***

    Нагадуємо, Apple AirPods заробляють більше, ніж Spotify.

    ? Читайте Na chasi у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...