Реклама

🔬 Які головні наукові відкриття десятиліття за версією New Scientist

Читайте про редагування ДНК, гравітаційні хвилі, квантову перевагу та інші найбільш значущі відкриття десятиліття за версією New Scientist
Čytaty latynkoju
🔬 Які головні наукові відкриття десятиліття за версією New Scientist
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🔬 Які головні наукові відкриття десятиліття за версією New Scientist
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Читайте про редагування ДНК, гравітаційні хвилі, квантову перевагу та інші найбільш значущі відкриття десятиліття за версією New Scientist

Журнал New Scientist опублікував список найбільш значущих відкриттів і досліджень за останні десять років.

Бозон Хіггса

Фізики у 2012 році оголосили про відкриття Бозона Хіггса, який уповільнює елементарні частинки, наділяючи їх масою. Це частина Стандартної моделі — найвпливовішої теорії про будову Всесвіту.

Тому відкриття Бозона підтвердило, що сучасна фізика розвивається у правильному напрямку, а вперше їхнє існування припустив професор Пітера Хіггс у 1960-х роках.

Редагування ДНК методом CRISPR

Систему «редагування» ДНК за допомогою методик CRISPR почали використовувати у 2012 році. Вона дозволяє цілеспрямовано редагувати геном людини.

Наприклад, за її допомогою, 2018 року китайські науковці редагували ДНК немовлят на рівні ембріонів. Батько дівчат мав ВІЛ-позитивний статус, тож метою генної модифікації було посилення природного спротиву до ВІЛ. Про експеримент відомо небагато, але його факт підтверджувала китайська влада.

наукові відкриття

Гравітаційні хвилі

У лютому 2016 року учасники проєкту LIGO оголосили про те, що вперше вдалося засікти гравітаційні хвилі, які утворилися в результаті зіткнення двох чорних дір близько 1,3 млрд років тому.

AlphaGo

AlphaGo — перша комп’ютерна програма, яка перемогла чемпіона у грі ґо Лі Седоля. Через це він відмовився від подальшої кар’єри. Ще у 1997 році комп’ютер Deep Blue обіграв Гаррі Каспарова у шахи, але виграти у людини в ґо значно складніше, бо японські шашки передбачають більше варіантів ходів.

Зцілення Лайли від лейкемії

У 2015 році генна терапія вперше вилікувала людину. Однорічній Лайлі, яка страждає від лейкемії, ввели її ж імунні клітини (Т-лімфоцити), які відредагували таким чином, аби вони розпізнавали та знищували ракові клітини

Квантова перевага

У жовтні 2019 року компанія Google оголосила про досягнення квантової переваги. Це здатність нових типів пристроїв здійснювати обчислення, які неможливо провести на сучасних комп’ютерах.

Найближча до Землі екзопланета

У 2016 році науковці відкрили Proxima Centauri b — найближчу до Землі екзопланету. Вона віддалена від Землі тільки на 4,25 світлових років. На початку десятиліття людство знало про приблизно 450 планет за межами Сонячної системи. Наразі їхня кількість перевищує 4000.

Повна трансплантація обличчя

Першу повну пересадку людського обличчя провели у Барселоні в 2010 році. Команда з 30 лікарів оперувала іспанського фермера протягом 24 годин. У результаті йому видалили всі залишки власного обличчя, залишивши тільки очі та язик. Решту пересадили від донора.

Ідентифікація Річарда III

У 2012 році група британських науковців та генетиків оголосила про ексгумацію англійського короля Річарда III, який загинув 1485 року. Характерне викривлення хребта та збіг з ДНК його родичів підтвердили правильність ідентифікації.

Читайте також про те, що покажуть? Що покажуть на CES 2020: смартфони з 5G, автопілот, консольна війна Sony та Microsoft на CES 2020: смартфони з 5G, автопілот, консольна війна Sony та Microsoft

Share
Написати коментар
loading...