Реклама

🚚 Геннадій Виходцев: огляд результатів реформи логістики торговельної мережі Фокстрот у 2019 році

Співзасновник бренду «Фокстрот», генеральний директор групи компаній Фокстрот Геннадій Виходцев називає логістику кровоносною системою бренду. Саме вона може стати конкурентною перевагою ритейлера, що допоможе збільшити лояльність клієнтів до торговельної мережі через такі ключові показники результативності роботи як «оперативність» та «точність».
Čytaty latynkoju
🚚 Геннадій Виходцев: огляд результатів реформи логістики торговельної мережі Фокстрот у 2019 році
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🚚 Геннадій Виходцев: огляд результатів реформи логістики торговельної мережі Фокстрот у 2019 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Співзасновник бренду «Фокстрот», генеральний директор групи компаній Фокстрот Геннадій Виходцев називає логістику кровоносною системою бренду. Саме вона може стати конкурентною перевагою ритейлера, що допоможе збільшити лояльність клієнтів до торговельної мережі через такі ключові показники результативності роботи як «оперативність» та «точність».

Геннадій Виходцев пригадує, що першу реформу логістики компанія провела в 90-х роках. Тоді для доставки вантажів бренд використовував залізничний транспорт, який коштував дешевше автомобільного та постачав товар у регіони України вчасно. Це дозволило компанії збільшити обсяги замовлень і добитися прихильності покупців.

Реформа логістики 2018-2019 рр. 

Швидкість доставки

У 2019 році рішення реорганізувати логістичну службу ритейлера «Фокстрот» було викликано тим, що боротьба за клієнта вимагала підвищення стандартів обслуговування, а компанія не завжди могла гарантувати своєчасну доставку. Сьогодні покупці надають перевагу тим магазинам, які доставляють замовлення швидше за інші. Завданням компанії було домогтися таких термінів доставки:

  • день у день – в Києві та Дніпрі (місця розташування складських комплексів);
  • за 24 години – в обласні центри;
  • за 48 годин – у менші міста;
  • за 72 години – у невеликі населені пункти.

Географія розміщення складів

Спочатку товар зберігався на двох складах – в Гостомелі Київської області та в Чорноморську Одеської області. Перший відповідав за доставку на північ, захід і схід України, а другий – за південь і схід. Фура з півдня країни їхала в Харків, Запоріжжя чи Маріуполь більше доби. З цієї причини з Чорноморська склад переїхав до Дніпра й обслуговує зараз 60 магазинів. Київське відділення відправляє техніку для 100 магазинів.

Аутсорс 

Управляти складами бренд доручив компанії, що вважається професіоналом  в організації логістики – «Паклайн логістик», яка вже співпрацювала з ритейлером електроніки та побутової техніки.

Магістральний графік

Генадій Виходцев Фокстрот

Генадій Виходцев

Наступне завдання – створення ефективної системи доставки від складів до торговельних точок. Раніше фура з Києва, направляючись, наприклад, до Львова, заїзджала в усі міста по дорозі для доставки товарів. Це ставало причиною втрати великої кількості часу – очікування, роботи з розвантаження, завантаження та перевірки грузів, зайві кілометри.

Нова система передбачає збір замовлень декілька разів на добу та формування консолідованих вантажів. Фури відправляються за затвердженим графіком 30 напрямками. Розподіл замовлень, формування відправлень, комунікації та обміни між складом та майданчиками перевантаження (CDP) й точкою видачі – всі ці процеси були автоматизовані. Фура доїжджає до пункту призначення не пізніше, ніж за 12 годин. 

Остання миля

Найбільше проблем виникало на останній милі – доставці замовлення клієнту в руки. Кількість нарікань на партнерські служби доставки зростала, тому компанія вирішила повернутися до системи власної доставки. Був оновлений автопарк, автоматизовано роботу, запроваджено систему мотивації співробітників. Адресну доставку у Фокстрот тепер виконують власними силами.

Геннадій Виходцев зазначив, що після збільшення частки власної доставки кількість скарг з 5% зменшилась до 0,05%. 60% покупців обирають так званий Пікап – тобто самовивіз онлайн-замовлення з точок видачі в мережі Фокстрот.

Ефективна організація служби доставки дозволяє підвищити якість сервісу та сприяє збільшенню кількості лояльних клієнтів. А бренд Фокстрот планує й надалі вдосконалювати систему логістики, що надає можливість відповідати очікуванням споживачів та дає значну перевагу перед конкурентами.

Плани на 2020 рік

Наступний етап реформи логістики Фокстроту – пошук інноваційних інструментів роботи з ланцюгами постачань. У 2020 році бренд стане експертом столичного акселераційного хаб на базі UNIT.City. Й разом з логістами-новаторами співробітники ритейлера будуть працювати над продовженням реформи логістики з правом запуску потенційно успішного проекту.

У перший місяць 2020 року у акселераційному  хабі стартує 3 індустріальних треки, а саме з логістики, медицини і б’юті.  Команди, що братимуть участь в логістичному треку, отримають від Фокстрота вектори роботи, очікувані результати (швидкість та зручність доставки, врахування клієнтського досвіду, логістика всередині ТРЦ тощо). На всіх етапах співпраці з інноваторами працюватимуть топ-менеджери управлінь ланцюга поставок та інновацій Фокстрот.

Share
Написати коментар
loading...