Реклама

🎄 Підсумки підсумків: все, що варто знати про 2019 рік

Наприкінці кожного року українські та міжнародні видання підбивають підсумки. Вони збирають найгучніші події, найцікавіші заходи, найбільші рекорди і ще багато «най». Цьогоріч ми вирішили зробити підсумки підсумків — зібрати для вас найкорисніші матеріали про рік, що минає.
Čytaty latynkoju
🎄 Підсумки підсумків: все, що варто знати про 2019 рік
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🎄 Підсумки підсумків: все, що варто знати про 2019 рік
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці кожного року українські та міжнародні видання підбивають підсумки. Вони збирають найгучніші події, найцікавіші заходи, найбільші рекорди і ще багато «най». Цьогоріч ми вирішили зробити підсумки підсумків — зібрати для вас найкорисніші матеріали про рік, що минає.

Ми оновлюватимемо матеріал новими статтями, тож не забувайте періодично навідуватися сюди, щоб дізнатися щось новеньке про рік, що минає.

Бізнес

Українська економіка, попри подвійні вибори та очікування чергової світової кризи, цьогоріч показала позитивні результати. Зростання ВВП очікується на рівні 3,6%, і прогноз на наступний рік — щонайменше, 3,7% збільшення ВВП, а за оптимістичним прогнозом — взагалі 4,8%.

Знизила темпи й інфляція, майже увійшовши до визначеного НБУ коридору. У листопаді 2019 року ціни зросли на 0,1%, а всього за 11 місяців — на 4,3% при тому, що метою Національного банку було зниження інфляції до 5%. Такі успіхи на ниві боротьби зі зростанням цін дозволило регулятору суттєво знизити облікову ставку — починали рік ми з 18%, а завершуємо з 13,5%. Скоро це позитивно позначиться на вартості кредитів, але разом із тим знизиться і дохідність депозитів.

Середня заробітна платня зросла з 9223 гривні у січні до 10727 гривень у жовтні — це наразі останні дані від Держстату. На зростання доходів людей вплинуло не лише підвищення зарплат, але й на диво міцна гривня, яка стала світовим лідером за зміцненням цьогоріч. У доларовому еквіваленті українці ще на початку року заробляли десь $340, а сьогодні — понад $450, що вже суттєво перевищує докризові доходи.

У бізнес-середовищі відбулося багато змін, про які писали і ми, і інші видання. Наприклад, видання mind.ua підбило підсумки телеком-року — оборот галузі склав 65 мільярдів гривень.

У PaySpace зібрали 5 українських фінтех-стартапів, за якими варто слідкувати наступного року. Схожу підбірку опублікувало видання ITC.ua.

На сайті 24 каналу з’явилася інфографіка про український бізнес в цілому — скільки відкрилося підприємств, які галузі розвиваються найбільше тощо.

Наступного року ФОПів та малий бізнес в цілому очікують великі зміни, про які ми детально писали в окремому матеріалі? Зміни для ФОП у 2020 році: податки, РРО, ліміти та спрощене кредитування.

З глобальними підсумками значно краще. Business Insider нагадав у своєму матеріалі про найбільш успішні компанії з точки зору зростання акцій про те, як світова економіка перевернулася в десятих. Найбільше зростання в десятих відбулося з Netflix — вартість компанії виросла майже у 40 разів, досягнувши $139 мільярдів. А от на Bloomberg протилежне — пессимістичний топ з найбільш провальними борговими угодами 2019 року.

За допомогою цього гігантського топу від телеканалу CNBC можна слідкувати за найбільш багатообіцяючими стартапи, що запустилися цьогоріч.

Суспільство

Почати ці підсумки варто з традиційного щорічного відео від Google Year in Search 2019. Темою цьогорічного ролику стали супергерої, які не носять костюмів.

YouTube також підбив підсумки року. Минулоріч традиційне відео YouTube Rewind отримало ледь не найбільше дизлайків за всю історію сервісу — користувачі звинувачували творців ролику у поганому смаку та нерозумінні справжніх трендів. Цього разу відеосервіс вирішив зібрати дійсно найпопулярніші відео — за переглядами та вподобайками, але це не допомогло. Здається, дизлайкати YouTube Rewind кожного року само по собі стало новою традицією.

BuzzFeed обрав 100 найважливіших мемів 2010-х, а ще 17 найважливіших мемів 2010-х та інші 100 найважливіших мемів 2010-х. Дуже складно розібратися, скільки на BuzzFeed рейтингів мемів 2010-х, але це меми, тому радимо подивитися їх всі.

До України

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування і визначила, кого українці вважають персоною року, і що — подією року. Результати опитування передає ТСН. «Укрінформ», у свою чергу, розповідає про 12 українців, які здивували цього року.

Видання «Слово і діло» опубліковало дві масштабні інфографіки, в яких оцінило виконання новою владою своїх обіцянок — президентом Зеленським та Верховною Радою з Урядом.

Культура

Підбивати культурні підсумки, напевно, найважче, бо дуже важко об’єктивно оцінити якість культурного продукту та його вплив на порядок денний цього року. Ми довіримося професіоналам у своїх сферах.

Музика

Підсумки музичного року підбили два українських видання — LiRoom та СЛУХ. Кожному знайшлося, що сказати про кілька десятків альбомів. Нагадайте собі, що треба переслухати або дізнайтеся, на яку музику точно варто знайти час.

LiRoom знайшов цілих 50 цікавих зарубіжних платівки — по 10 на кожного редактора чи редакторку, а також склав плейлист із 40 найцікавіших українських треків 2019 року.

СЛУХ зібрав 25 українських та стільки ж зарубіжних альбоми, а також зробив підбірку 100 кращих українських пісень десятиріччя.

На The Village Україна музиканти й експерти також поділилися кращими альбомами 2019 року.

Якщо вам хочеться глобального погляду на події в музикальному світі, вашій увазі три матеріали про музику 2010-х від стовпів світової музичної журналістики — Pitchfork, NME та Billboard.

Кіно

Кінопідсумками в Україні також зайняті два спеціалізовані видання — Vertigo та Moviegram. У перших вже можна знайти топ-10 найкращих серіалів-продовжень, а другі зібрали 7 кращих українських фільмів 2019 року — на два більше, ніж минулоріч.

Ми сподіваємося, що це — не всі матеріали з підсумками від наших видань, а поки можна зацінити, яке кіно вразило глобальні медіа.

Редактори та редакторки IndieWire поділилися своїми враженнями від авторського кіно та зібрали кількадесят кращих фільмів 2019 року. А в The Holywood Reporter опублікували перелік серіалів, які закінчилися у дві тисячі десятих роках, а також 10 кращих серіалів 2019 року. Їхній топ кращих фільмів цьогоріч також вартий уваги.

До речі, The Verge помітив, що 80% фільмів із найбільшими зборами були вироблені Disney.

Книги

Флагманом українського книгочитання, звісно, є видання «Читомо». Вони зібрали дані українських видавців по бестселерах. Майже всі найпродаваніші книги виявилися українською мовою. Подивитися топ можна на сайті видання. Також у «Читомо» відібрали найважливіші переклади 2019-го — серед них Ден Сіммонс, Маріам Петросян, Йоко Тавада та інші.

А якщо ви користуєтеся Goodreads, ця соцмережа вже дозволяє підбити підсумки вашого книжкового року — перейдіть за посиланням та пишайтеся тим, що ви так багато дізналися цього року з книжок. На додачу, там вже завершилося користувацьке голосування за кращу книжку року — подивіться переможців та додайте цікаве до свого списку бажань.

Відеоігри

На жаль, українських видань про відеоігри не так багато, і жодне з них ще не починало підбивати підсумки року. Сподіваємося, це ще відбудеться, а поки пропонуємо погляд міжнародних журналістів.

PC Gamer обрав 25 найвпливовіших ПК-ігор десятиліття. Крім, очевидно, Fortnite та Minecraft, там є багато дійсно важливих (подекуди — неочікувано) ігор, які дійсно вплинули на всю ігрову індустрію. Важливо також нагадати, що саме в десятиріччі, що минає, ринок відеоігор вперше обійшов за прибутками кіноіндустрію.

GameSpot зняли відео з 10-ма кращими іграми 2019 року. А редакція Destructoid зібрала номінантів на кращі ігри для консолей — Playstation 4, Xbox One та Nintendo Switch.

Техно

Часопис Time розповів про 10 найважливіших ґаджетів 2010-х — у перелік потрапили Apple iPad, Tesla Model S, Nintendo Switch та багато інших.

Ще один рейтинг десятиріччя склало видання The Verge — величезний перелік падінь, помилок та провалів у технологіях 2010-х. Спочивайте з миром, автомобілі LeEco, Google Reader, Google+, Flappy Bird, Windows 8, Theranos і ще близько 80 ідей, продуктів та стартапів, які могли змінити світ, але щось пішло не так. Також варто почитати кілька прогнозів на 2020 від тієї ж редакції.

У The Next Web сфокусувалися на телефонах, назвавши 10 найважливіших «трубок» десятиріччя, що минає. А для поціновувачів науки може бути цікавою стаття про досягнення квантових комп’ютерів у 2019.

Урбан

Українські міста змінюються та трансформуються. 2019-й однозначно став роком нових закладів — лише у столиці видання The Village Україна нарахувало 150 нових ресторанів і кафе, а також 90 нових кав’ярень. Тобто, зі впевненістю можна сказати, що в 2019 році в столиці майже кожного дня можна було завітати до нового закладу.

Зміни помітні і в столичній інфраструктурі — від знаменитого «мосту Кличка» до нових торгових центрів повернення Гостиного двору у державну власність. Про це та інше також розповіли у The Village Україна.

Медіа поза столицею наразі ще не підбивали підсумки свого 2019, але ми впевнені, що змін багато по всій країні.

Таким був 2019 рік у світі та Україні. З нетерпінням чекаємо, що для нас підготував 2020-й. Всім веселих свят!

Share
Написати коментар
loading...