Реклама

🎞️ American Film Market: незнані способи фінансування проектів та чому краще контент, а не кіно

Від редакції: Генеральна директорка 1+1 Продакшн Вікторія Шульженко відвідала American Film Market — одну з наймасштабніших подій у світі кіноіндустрії — та розповідає, чому замість поняття «кіно» варто тепер використовувати «контент», як знайти фінансування для проєктів та способи дистрибуції продуктів є актуальними сьогодні.
Čytaty latynkoju
🎞️ American Film Market: незнані способи фінансування проектів та чому краще контент, а не кіно
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎞️ American Film Market: незнані способи фінансування проектів та чому краще контент, а не кіно
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Генеральна директорка 1+1 Продакшн Вікторія Шульженко відвідала American Film Market — одну з наймасштабніших подій у світі кіноіндустрії — та розповідає, чому замість поняття «кіно» варто тепер використовувати «контент», як знайти фінансування для проєктів та способи дистрибуції продуктів є актуальними сьогодні.

Відвідування AFM було моїм давнім бажанням. І мій перший візит, як очікувалось, був наповнений натхненням і роздумами. Такі заходи корисні і дуже цікаві, в першу чергу, тим, що дають тобі чітке розуміння важливості структури, адже часто буває так, що є занадто багато індустрії, але занадто мало структури. Американський ринок більш давній, тому акцент зроблений саме на структурі.

На AFM я їхала з багатьма питаннями: для мене було важливо усвідомити наскільки вага бізнес-моделі в тому, що ми робимо — зростає. І маркет був саме про те, що бізнес-модель стає обов’язковим, можна навіть сказати ключовим елементом.

Раніше (якщо ти американський фільммейкер) шлях був дуже простим: якщо у тебе кіно – ти «відіб’єш» його в прокаті, можеш продати продакшн-дистриб’ютору, можливо окремо права на DVD, але це не точно. І все. Тепер поява стрімерів й інших методів дистрибуції контенту збільшує кількість шляхів, якими ти можеш піти, продаючи свій фільм. За останні 10 років кількість платформ, територій і форматів, у яких можна дистрибувати свій контент, зросла на 5000%!

Три основні пункти American Film Market

  • Знай, ким ти хочеш бути, і чітко розумій, чого ти хочеш досягти своїм продуктом. Якщо це гроші, то скільки, якщо імідж, то яким він має бути? Саме постановка цілей для продукту, які можна виміряти, дозволяє уникнути розчарування, втрати часу і засобів.
  • Перепровіряти самого себе. Ця теза звучала дуже часто і для наших реалій вона не менш актуальна. Час від часу, мені здається, ми достатньо часто борсаємося між двома станами: внутрішнім «Грошей не має, і все жахливо» і між тим, що «Як все прекрасно, я все можу». Жоден з цих станів — неправда. Ти або недооцінюєш можливості, які є навколо тебе, або переоцінюєш розміри ринку і даєш щось, що неможливо окупити. Порада проста — розумій, чого ти хочеш, і, як тільки ти починаєш до чогось прагнути, зазвичай шляхи з’являються.
  • AFM тільки підтвердив мою точку зору, що ми все ще працюємо в найкращому бізнесі, який тільки можна уявити. Мені подобається той факт, що зараз ми стаємо більш збалансованими — у нас є і бізнес-складова і розваги. В нашому бізнесі не буває нудно.

Кіно чи контент – ось в чому питання

Для мене не має сумніву в тому, що межі між кіно і контентом потроху розмиваються. Якщо говорити про кіно, використовуючи поняття контент, то це свідчить про розширення сенсу, який ми вкладаємо. Адже фільм можливо більше не є самоціллю для глядача, це шлях, який веде далі, наприклад до взаємодії з брендами, з продуктами, з досвідом. Так, Disneyland — це досвід, який стає можливим чи відчувається особливо із-за контенту, який ти споживаєш, яким ти надихаєшся і вирішуєш пожити з ним ще і в реальному світі, наприклад, відвідавши парк і покатавшись на атракціоні «Пірати Карибського моря».

Мені здається, що це ніяк не применшує цінності кіно, навпаки робить його більшим. Якщо на перших етапах існування кінотеатрів і кіно, ти приходив і перебував 1,5 години в прекрасному світі кіно і все, то тепер ти можеш перебувати в ньому набагато довше, враховуючи таку кількість можливостей: контакт безпосередньо з продуктом, з суміжними правами, які зв’язані з продуктом і т.д. Ти можеш їсти, пити і носити на собі те, що продовжує твій кінодосвід.

Очевидно, що це призведе до певного спаду в сакралізації кіно, але світ, в якому існує кіно, як мистецтво, нікуди не зникне. Якщо сприймати кіно тільки як мистецтво — це применшує й обмежує його можливості і аудиторію. Кожний сьогодні в праві обирати, на якому полі він грає. Хтось грає в футбол, а хтось в спортивну гру.

Коли ти починаєш щось виробляти, спочатку важливо вирішити для себе — ти будеш створювати кіномистецтво чи piece of content.

Сьогодні є можливість вибирати, що тобі ближче. Це можна порівняти з гастрономічними уподобаннями. Я їм гамбургери, але не відмовлюсь від тартара, тому що люблю і те, і те. Сьогодні це нормально.

Де шукати гроші?

Цікавим для мене був блок конференції, присвячений фінансуванню. Особливо спостерігати, як для американського незалежного продюсера виглядає процес пошуку засобів на свій фільм. Перш, ніж я почну розбирати цю складову процесу, одразу хочу відзначити той факт, що ступінь зрілості ринку і його розміри, все таки неспівмірні з нашими. В Америці є твердження: «Якщо ти не можеш знайти грошей на свій фільм – ти поганий продюсер».

Говорилось про те, що в їхніх реаліях на один проект можна було використати 4-5 шляхів фінансування. Палітра потенціального фінансування у них чимала: починаючи від фондів і незалежних інвесторів, завершуючи краудфандингами.

Все це потребує чіткого розуміння свого продукту и об’єктивної оцінки потенціалу, адже якщо реальна вартість 2 млн., а ти хочеш отримати 4 млн., то висновок той же: «Ти поганий продюсер». Етап підготовки в цьому процесі відіграє надзвичайно важливу роль: оцінити ціль і ринок, чи співпадають їх показники. Якщо так – чудово, можна починати шукати гроші. Якщо ні – треба переробляти!

Їх досвід був дуже надихаючим, але це зовсім не означає, що все можна перенести лінійно.

Що нам залишається

  • Не застрягати в поведінкових моделях під час пошуку фінансування.
  • Перепровіряти себе:

1. Чи є цей спосіб, шлях чи бізнес-модель, якою я користуюсь, все ще оптимальними?

2. Я можу використовувати лише гроші і канал для створення свого телепродукту?

3. Чи перевірено усі можливі шляхи фінансування?

  • Чи все ми врахували? Система змінюється кожен рік і необхідно встигати за змінами. Наприклад, у нас з’явились рібейти, чи доступні нам гранти і фонди чи про всі способи ми знаємо і т.д..
  • Створювати контент лише тому, що цей процес приносить задоволення. Є чимало способів заробити гроші, і наш не з простих, але, напевно, найвеселіший.

Читайте також про те, які найпопулярніші відео? YouTube Rewind 2019: які найпопулярніші відео 2019 року в Україні та світі 2019 року у Youtube в Україні та світі.

Share
Написати коментар
loading...