Реклама

📜 Призначили голову Інституту національної пам’яті: хто це та що зміниться

Головою Інституту національної пам'яті за результатами конкурсу призначено Антона Дробовича. Розповідаємо, хто це і чого очікувати від нового очільника.
Čytaty latynkoju
📜 Призначили голову Інституту національної пам’яті: хто це та що зміниться
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 📜 Призначили голову Інституту національної пам’яті: хто це та що зміниться
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Головою Інституту національної пам'яті за результатами конкурсу призначено Антона Дробовича. Розповідаємо, хто це і чого очікувати від нового очільника.

Хто такий Антон Дробович

Антон Дробович УІНП

Кандидат філософських наук, 33-річний Дробович керував освітніми проєктами Меморіального центру голокосту «Бабин яр». До речі, нещодавно ми повідомляли про те, як виглядатиме? Обрали кращий проєкт меморіального центру «Бабин Яр»: як виглядає меморіал.

Також Дробович був СЕО міжнародного форуму Ukrainian ID, керівником напрямку стратегічного розвитку комплексу «Мистецький арсенал» за часів Наталі Заболотної? «Бізнес повинен використовувати будь-яку можливість вкласти в культуру», — Наталія Заболотна, Ukrainian ID, а також на короткий час — радником у Міністерстві освіти та науки.

У 2014 році пішов добровольцем на Донбас.

Що таке Інститут нацпам'яті

Інститут національної пам’яті (УІНП) — це орган, завдання якого розповідати людям про важливі події та періоди з історії України, досліджувати їх, і загалом привертати увагу до минулого нашої держави. В тому числі, проведенням різноманітних заходів, будівництвом меморіалів тощо.

Після Революції гідності і до вересня цього року УІНП керував Володимир В’ятрович. Він відзначився на цій посаді, здебільшого, розкриттям історичної правди про Україну на початку XX століття та за часів Другої світової війни. Зокрема, серед значимих проєктів В’ятровича — зміна естетики відзначення пам’яті жертв Другої світової — маки пам’яті.

Що зміниться в УІНП після приходу Антона Дробовича

Про погляди Антона Дробовича на українську історію та завдання, які він перед собою ставить, можна дізнатися з його публікацій та інтерв’ю. Наприклад, так Дробович пояснив, чому він хоче очолити УІНП:

Хочу зробити офіційну політику пам'яті в Україні більш виваженою та ліберальною.

Антон Дробович, з інтерв'ю Історичній правді

Своїми приорітетами Дробович вважає результативність, історичну чесність та інклюзивність:

Збільшення рівня інклюзивності офіційної пам'яті – докладати більше зусиль із збереження пам'яті про спільну історію українців та українських поляків, євреїв, вірмен, татар, греків, болгар та інших. Ми є дуже різноманітною політичною нацією і це має краще відчуватися в діяльності УІНП.

Антон Дробович, з інтерв'ю Історичній правді

Стосовно свого попередника Володимира В’ятровича, новий очільник УІНП висловився таким чином:

Деякі речі хочеться переробити або завершити в інший спосіб. Але слід віддати належне цим людям – це чи не перший випадок в історії української незалежної держави, коли хтось так пристрасно і рішуче здійснював гуманітарну політику.

Антон Дробович, з інтерв'ю Історичній правді

Сам В’ятрович відреагував на призначення свого наступника більш критично.

Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам'яті. Чергове неправильне кадрове рішення уряду в гуманітарній політиці. Це вже не помилка, а розворот в інший бік. В національній пам‘яті може не лишитися місця для України та українців.

Володимир В'ятрович, народний депутат, колишній керівник УІНП

Позитивно на призначення відреагували одеський художник Олександр Ройтбурд, блогер Олександр Барабошко та інші.

Share
Написати коментар
loading...