Реклама

🤳 Музеї майбутнього: у Києві створили VR/AR-додатки для НАМУ, музею «Чорнобиль» та архіву медіа-арту

Додатки з доповненою та віртуальною реальністю відкриють відвідувачам світ музеїв майбутнього. Чому вони не менш цікаві за кіно або відеоігри та як пізнавати історію та культуру за допомогою 3D-графіки, VR-окулярів та власного смартфона з AR-додатком, показуємо на прикладі українських музеїв.
Čytaty latynkoju
🤳 Музеї майбутнього: у Києві створили VR/AR-додатки для НАМУ, музею «Чорнобиль» та архіву медіа-арту
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤳 Музеї майбутнього: у Києві створили VR/AR-додатки для НАМУ, музею «Чорнобиль» та архіву медіа-арту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Додатки з доповненою та віртуальною реальністю відкриють відвідувачам світ музеїв майбутнього. Чому вони не менш цікаві за кіно або відеоігри та як пізнавати історію та культуру за допомогою 3D-графіки, VR-окулярів та власного смартфона з AR-додатком, показуємо на прикладі українських музеїв.

VR/AR-додатки для музеїв

У рамках курсу Sensorama Academy студенти

&t=3s” target=”_blank” rel=”noopener”>розробили

додатки з віртуальною та доповненою реальністю для чотирьох музеїв Києва: НАМУ, музею «Чорнобиль», музею історії України у Другій світовій війні та відкритого архіву медіа-арту.

Досі багато людей вважають музеї занадто нудними. Впровадження сучасних технологій допоможе музеям відкрити двері для більшої аудиторії та знайти друге дихання. Сьогодні музеї можуть бути захопливим атракціоном для дорослих та дітей, а не просто сховищем витворів мистецтва.

Наприклад, Лувр пропонує відвідувачам аудіовізуальний гід від розробників Nintendo з 3D-зображеннями, розповіддю про експонати, а також інтерактивною картою, яка допоможе прокласти цікавий маршрут від Мони Лізи до картин Караваджо.

Та вже найближчим часом VR/AR-додатки запрацюють і в київських музеях, продемонструвавши відвідувачам, яким може бути музей майбутнього.

Що таке VR та AR

Віртуальна реальність (VR) – це штучний цифровий світ, який повністю замінює реальний. У ньому користувачі можуть чути штучні звуки, бачити віртуальні об’єкти та взаємодіяти з ними.

Доповнена реальність (AR) – це накладання додаткового цифрового контента на реальний світ. Це можуть бути зображення, відео або інтерактивні фігури.

AR-екскурсія для Національного художнього музею України

NAMU (НХМУ) ховає у своїх стінах понад 40 тисяч експонатів українського живопису, скульптури та графіки всіх часів.

Подорож з доповненою реальністю розкриє відвідувачам історію найцінніших шедеврів колекції. Також у додатку доступний 3D-план музею з позначеними експонатами та коротким описом кожної кімнати.

Головна особливість додатку – можливість побачити та почути екскурсію людям із порушеннями зору або слуху. Наразі додаток працює тільки з операційною системою iOS, але найближчим часом творці обіцять підтримку Android.

AR-додаток для Національного музею «Чорнобиль»

Сьогодні тема Чорнобильської катастрофи як ніколи актуальна та важлива. Минуло понад 30 років з часів трагедії, люди починають забувати про наслідки та не завжди володіють правильною інформацією про базові поняття, на кшталт, що таке радіація.

Ігровий AR-додаток про ліквідацію Чорнобильської катастрофи пояснить, що таке радіація, як вона впливає на навколишнє середовище та що робити в разі катастрофи на АЕС. У додатку гравець евакуюватиме людей, знешкоджуватиме наслідки аварії та керуватиме технікою ліквідаторів. 

AR-додаток для Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Відвідувачі музею історії України у Другій світовій війні стикаються з різноманітними складностями: важко зрозуміти музей без гіда та відтворення хронології подій або відсутність інформації про деякі експонати у мережі. Це часто перешкоджає зануренню в історію та події тих часів.

Щоб допомогти осягнути масштаби інформації, команда створила освітній AR-додаток з інтерактивними слайдами конкретних етапів війни:

  • Оборонні битви за Україну;
  • Визвольні битви за Україну;
  • Нацистська окупація;
  • Рух опору — національно визвольний рух та діяльність УПА;
  • Сталінський режим.

VR-екскурсія Open Archive of Ukrainian Media Art

Додатком команда хоче привернути увагу до медіа-арту як виду мистецтва. Загалом створення взаємодії користувача з архівом у віртуальній реальності – великий крок для збереження української культурної спадщини.

В основі додатку — формування колекцій у хронологічній послідовності. Користувач, що не має досвіду знайомства з темою українського медіа-арту зможе переглянути декілька заздалегідь створених тематичних колекцій, а надалі – створити власні. 

Читайте також про те, що станцію «Дуга» у Чорнобилі перетворили☢️ Чорнобиль – станцію «Дуга» перетворили на найбільшу лазерну інсталяцію «Чорнобильське сяйво» на найбільшу лазерну інсталяцію «Чорнобильське сяйво».

Share
Написати коментар
loading...