Реклама

Чим соціальні інвестиції вигідні для бізнесу?

Понад 90 % найбільших світових брендів жертвують на благодійність чи мають власну програму соціальної відповідальності. 
Čytaty latynkoju
Чим соціальні інвестиції вигідні для бізнесу?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Чим соціальні інвестиції вигідні для бізнесу?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Понад 90 % найбільших світових брендів жертвують на благодійність чи мають власну програму соціальної відповідальності. 

Для чого існує ваш бізнес? Відповідь на це питання здається очевидною — якщо ви не отримуєте прибутку, то не можете називатися підприємцем. Але для того, щоби заробити, вам так чи інакше доведеться думати про проблеми та потреби інших людей — щоби створити продукт, необхідний споживачеві.

Чим би не займалася ваша компанія, вона так чи інакше виконує соціальні зобов’язання — сплачує податки, створює робочі місця та допомагає людям та компаніям вирішити їхні проблеми.

Але багатьом бізнесменам здається, що цього недостатньо. Зараз понад 90 % найбільших світових брендів жертвують на благодійність чи мають власну програму соціальної відповідальності. Українські бізнесмени прагнуть наслідувати світовий досвід — за результатами опитування, 83 % вітчизняних компаній реалізують ті чи інші суспільно важливі ініціативи.

Що таке соціальне інвестування?

Найголовніші питання, які, напевно, найбільше цікавить усіх, хто фінансує соціальні ініціативи — чи використають ці кошти за призначенням та чи дійсно ваш внесок щось змінить? І якщо прозорість благодійної організації можна проконтролювати, то виміряти вплив на суспільство — набагато складніше, особливо якщо мова йде про разові пожертви.

Саме тому все більше бізнесменів у Європі та США надають перевагу соціальним інвестиціям (іх ще називають імпакт-інвестиціями). Вони передбачають вкладення коштів у проекти, які прагнуть досягти позитивних змін у суспільстві або довкіллі за допомогою бізнес-інструментів. «Але  інвестор має право власності на активи та отримує дохід за ставками нижчими за ринкові або ринковими ставками», — розповідає СЕО Української Соціальної Академії Михайло Мельник.

Поширена організаційна форма таких проектів — соціальне підприємство. Як і традиційний бізнес, таке підприємство продає товари та послуги, наймає працівників, сплачує податки. Але його головна мета — у вирішення важливої соціальної проблеми. З цією метою соціальні бізнесмени дають роботу певним соціальним групам, віддають частину прибутку на благодійність та ін.

За результатами останнього щорічного опитування GIIN (Global Impact Investors Network) зараз активи індустрії імпакт-інвестування у світі складають 229 мільярдів доларів США — що приблизно вдвічі перевищує показники минулих років. «Інвестуючи в соціальні бізнес-проекти, вкладники розуміють, що їхній внесок матиме довготривалий ефект. Адже вкладені гроші не будуть разовою пожертвою, а залишатимуться в справі», — розповідає виконавчий директор Української Соціальної Академії Петро Дарморіс.

В Україні соціальне інвестування тільки починає розвиватись — але вже є перші історії успіху: «Промприлад.Реновація», UrbanSpace100, UrbanSpace500, одеський 4City. Також з’явилося чимало освітніх програм для соціальних підприємців — лекції, онлайн та офлайн курси та ґрунтовніші програми з менторською підтримкою проектів та можливістю отримати грант на реалізацію своєї ідеї. Їх, наприклад, проводять в Українській соціальній академії.

Але поки що більшість інформації про соціальне підприємництво доступна англійською мовою — у мережі можна знайти наукові дослідження, навчальні відео, онлайн-курси чи, навіть, податися на навчальну стипендію.

Чому бізнесу вигідні соціальні інвестиції?

Соціальні інвестиції створюють позитивний образ бренду

Зараз споживачам недостатньо купувати якісну продукцію, вони хочуть щоби вона мала певне соціальне призначення. За даними Forbes 83 % споживачів вважають, що компанії мають підтримувати благодійні та некомерційні організації.

Тож коли компанія бере на себе ініціативу з виховання бідних дітей, садіння дерев, проведення електроенергії в села, забезпечення зайнятості людей — вона зміцнює свій бренд та становище на ринку.

Ви виділитесь серед конкурентів

Якщо ваша компанія змінює світ і суспільство на краще, то кращої конкурентної переваги годі й шукати. У пошуку розв’язання важливих суспільних проблем підприємці часто винаходять інноваційні рішення.

Наприклад, Ілон Маск, генеральний директор Tesla, подолав розрив між корпоративним світом та власним соціально відповідальним баченням, пропонуючи автомобілі з електричним приводом та екологічно чисту автомобільну продукцію.

Ваш продукт набуде додаткової вартості

Соціальна активність компанії створює вашому продукту додаткову вартість — не тільки ціннісну, а й матеріальну. Глобальне опитування Nielsen виявило, що 50 % покупців можуть платити за товари відповідальних брендів більше — тож підтримка суспільних ініціатив не тільки корисною для суспільства, але й вигідна.

Це допоможе збільшити прибуток

Дослідники Інституту Kenexa в Лондоні встановили, що компанії, які реалізовували соціальні ініціативи, отримали в 19 разів вищу середню віддачу активів. До того ж, їхні працівники були помітно продуктивнішими та краще обслуговували клієнтів.

З вами захочуть працювати найкращі спеціалісти

Коли людині приємно асоціюватись із компанією — вона хоче в ній працювати. І навпаки — наприклад, за результатами опитування 65 % працівників серйозно розглядатимуть звільнення, якщо їхня компанія завдала шкоди екології.

Особливо відповідальність компанії важлива для молодшого покоління. За даними Deloitte, 70 % міленіалів визнали, що етичність компанії вплинула на їхнє рішення там працювати. Незабаром міленіали становитимуть більшість працівників у світі — тож компаніям, які прагнуть залучити це покоління до роботи, потрібно буде знати як їх мотивувати та втримати на роботі.

Якщо люди бачать сенс у своїй роботі, вони працюють продуктивніше

Ніхто не хоче працювати з усвідомленням, що його діяльність не впливає на життя інших. Ми прагнемо робити щось важливе та змінювати світ навколо нас. Коли штат великої компанії долучається до якоїсь ініціативи — результати можуть бути справді дивовижними. А якщо працівник відчуватиме гордість за своє компанію —це обов’язково позначиться на стосунках із замовниками та колегами.

Share
Написати коментар
loading...