Реклама

🎫 «Я хочу, щоб українці споживали світову культуру, а не радянську естраду», — Максим Плахтій, karabas.com

За останні кілька років спостерігається справжній розквіт української музики та зацікавлення нашою країною з боку світових артистів. Na chasi поспілкувався з Максимом Плахтієм, CEO платформи Karabas.com, про боротьбу з підробними квитками, масштабний ребрендинг сервісу, а також, куди рухається українська музика та які нові сервіси розробляє Karabas.
Čytaty latynkoju
🎫 «Я хочу, щоб українці споживали світову культуру, а не радянську естраду», — Максим Плахтій, karabas.com
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🎫 «Я хочу, щоб українці споживали світову культуру, а не радянську естраду», — Максим Плахтій, karabas.com
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За останні кілька років спостерігається справжній розквіт української музики та зацікавлення нашою країною з боку світових артистів. Na chasi поспілкувався з Максимом Плахтієм, CEO платформи Karabas.com, про боротьбу з підробними квитками, масштабний ребрендинг сервісу, а також, куди рухається українська музика та які нові сервіси розробляє Karabas.

Минулого місяця квитковий сервіс karabas.com заполонив мережу новиною про власноруч зроблений ребрендинг. Новим символом обрали серце. До цього засновник сервісу Максим Плахтій оголосив про початок роботи платформи official tickets, що дозволяє за кілька хвилин перевірити квиток на справжність, а також анонсував кілька нових сервісів, розробкою яких наразі зпаймаються у Karabas.

Na chasi вирішив не зволікати та з перших вуст дізнатися про те, який сенс вклали у новий логотип, чому знижки на концерти – це зло, як Karabas збирається змінювати ринок кіно та бізнес-форумів, що потрібно зробити для розвитку української музичної сцени та приїзду сиітових зірок до України.

Джерело: Karabas.com

 ? Про співпрацю квиткових операторів та організаторів концертів

Все залежить від артиста. Квитковий оператор надає знижку організаторам артиста під час продажу квитків ексклюзивно. Якщо у вас сильний артист, який швидко продасться без серйозних маркетингових витрат, то ви можете продавати ексклюзивні права. Коли потрібно докласти багато зусиль для реклами та промоції артиста, то організатори віддають перевагу бути представленим на всіх сервісах, щоб мати максимальне охоплення.

Практика продажів квитків на власних сайтах також існує, але середньостатистичний споживач піде на великий агрегатор, де для нього все знайоме. Наприклад, у вас на одній вулиці знаходяться супермаркет та спеціалізований хлібний магазин. Якщо ви підете в супермаркет за продуктами, то швидше за все купите й хліб, тож вам не треба буде йти в хлібний. Така сама ситуація у квиткових операторів.

Окрім продажів, Karabas також пропонує багато важливих речей, основна з яких маркування квитків. Сьогодні насправді важко розібратися, зайшовши на сайт, офіційний він або неофіційний, бо можна зробити схожий домен та продавати підроблені квитки. А так ти точно знаєш, що квитковий сервіс — це безпечно.

Боротьба з підробними квитками

Джерело: Karabas.com

Karabas зробив багато для запобігання продажу підроблених квитків, застосувавши маркування квитка. У момент, коли ви купуєте квиток, ми передаємо інформацію на портал official tickets, вона там зберігається в базі даних, а ми отримуємо посилання, яке друкуємо на квитку. Таким чином, якщо хтось змінив місце або ціну, ви можете одразу з’ясувати справжню інформацію, купивши квиток в мережі або навіть з рук.

А ще ми боремося з шахраями, які знаходять фотографії квитків, що їх люди викладають в соцмережах, та роблять підроблені квитки за ними. Бо у момент перевірки квитка, ми відправляємо повідомлення людині, яка купила квиток, що його квиток перевіряють. Якщо ви не перевіряли код, то одразу можете звернутися до служби підтримки і вам зроблять новий штрих-код.

Karabas взагалі перестали підробляти. Можливо, трапляються поодинокі випадки. Це зовсім інша ситуація, бо раніше нас підробляли великі шахрайські організації, а зараз за 500 сканувань на контрольно-пропускній системі ми не зареєстрували жодного такого випадку.

? Знижки на концерти від квиткових операторів

Я проти обману, тому що квиток – це така субстація, на яку немає фіксованої ціни. Вона дуже гнучка, її можна поставити різну. Ніхто у збиток працювати не буде. Знижки говорять про те, що або неправильно порахована економіка, або іншими словами, якщо йдуть знижки на артиста, то це поганий артист, бо він не може збирати зали.

Таким чином, ми вбиваємо артиста: краще тоді переходити в маленький зал та продавати повний sold out або вкладати гроші в промоцію. Навряд чи ви бачили знижки на Metallica. Karabas глобально проти знижок.

Розвиток Karabas

Максим Плахтій заснував Karabas у 2011 році, коли квитки на концерти у найкращому випадку замовлялися через інтернет, щоб викупити їх згодом у касах, або здебільшого люди приходили обирати квиток одразу у фізичні точки. Тоді електронний квиток вважався чимось з паралельної реальності, багатьом навіть здавалося, що їх таким чином збираються обдурити.

Минуло вісім років, ми вже не можемо уявити своє життя без смартфонів, а електронні квитки стали буденістю, ніби ми завжди купували їх онлайн. За цей час змінився і Karabas, який цього літа вирішив провести ребрендинг❤️ Квитковий сервіс Karabas.com провів ребрендинг. Новий символ – серце.

Ребрендинг власними силами

Джерело: Karabas.com

Ніхто краще за нас не знає предметної області, тому потрібно було лише виділити на розробку необхідні ресурси та почати роботу. Я подумав, що в літній період у нас не така активна робота та ми встигнемо зробити хороший бренд своїми силами.

Ребрендинг мав вирішити кілька завдань, одне з яких — стратегічна комунікація. Так виходить, що, з одного боку, споживачі очікують, що наш сервіс працює чітко, злагоджено та гарантовано, але з іншого — нас сприймають досить механічно та без емоцій.

Ми побачили, що інші бренди отримують перевагу, заграючи зі споживачемв емоційній площині, хоча не завжди мають таку якість сервісу, як у нас. Ми знаємо, що вкладаємо купу сил та енергії у сервіс та робимо все з любов’ю для клієнта. Відповідно, у нас з’явилася проблема, що ми не доносимо цю інформацію для клієнта. Нам треба було показати, що якісна робота сервісу — це показник того, що ми думаємо про клієнта.

Постало завдання зробити такий символ, щоб можна було використовувати окремо символ, окремо «Карабас», окремо karabas.com та все разом у будь-якій комунікації гармонійно. Провівши дослідження, співробітники дізналися, що люди сприймають наш логотип, як жовту смугу з чимось червоненьким та чорненьким.

До цього у нас був класний символ «бороданя», але його важко масштабувати через деталізацію, а це важливо для логотипа. Паралельно ми звернули увагу, що сьогодні існує тренд на діджиталізацію та інстаграмізацію, а в Instagram лайк представлений у вигляді сердечка. Тоді вперше у нас виник символ серця.

Спочатку я сприйняв ідею скептично, але далі ми все більше обговорювали та зрозуміли, що серце має червоний колір та символізує любов. Саме те, що нам треба, адже Karabas – це провідник щастя для людей, бо є посередниками між споживачем і артистом. Врешті-решт ми усвідомили, що серце дуже близьке до нас, бо ми організовуемо заходи, на яких люди зустрічаються, ходять на побачення та закохуються.

Karabas Business

Джерело: «Палац Україна»

Сервіс будемо повноцінно запускати у цьому сезоні, але вже зараз клієнт може зайти на Karabas Business та замовити квитки. Сьогодні бізнес-форуми вийшли на новий рівень популярності, бо у суспільстві дуже великий запит на профорієнтацію. Люди розуміють, що відбуваються трансформації, у яких потрібно знаходити своє місце. Для цього варто займатися самоосвітою та шукати додаткові застосування своїм талантам.

Форуми дають можливість визначитися у яких напрямках рухатися, дізнатися про можливості та отримати додатковий мотиватор, щоб поміняти сферу або професію. Раніше ринок такого навчання та семінарів був корпоративним. Компанія організовує заходи, телефонує у великі компанії, які відправляють своїх співробітників на навчання.

Коли ми говоримо про мотиваційні форуми, які ближче до шоу, то люди просто хочуть купити квитки у звичному вигляді без заповнення складних форм. Тож ми запропонували платформу, у рамках якої об'єднали найбільші значущі події. Віднині клієнт може зайти на Карабас Business та легко обрати класні заходи.

Цю платформу ми надали безкоштовно компаніям, які займаються івентами, щоб вони спокійно перейшли на інші способи продажів.

?️ Вихід на ринок кіноквитків

Ми хочемо зробити схоже з ринком продажу квитків кіно, який наразі живе своїм життям. Я впевнений, що якщо вам подобається якийсь конкретний кінотеатр, то проблеми немає, ви заходите на його сайт і купуєте. Але коли вам потрібно обрати зручний час на сеанс у різних кінотеатрах, то ситуація інша.

Ринок продажу квитків у кіно вимагає переосмислення. Ми хочемо запропонувати продукт, який буде затребуваний на ринку. Просто продавати – це найпростіше. А ми хочемо насамперед зрозуміти, який продукт запропонувати ринку, щоб він був зручний як для клієнтів, так і для кінотеатрів.

Karabas Promotions

Джерело: Youtube/Imagine Dragons

Карабас promotions існує, ми не йдемо в ринок організаторів. Наше завдання – інтегрувати Україну у світовий контекст. Для цього потрібно знову створювати структури, які добре сприймаються західними партнерами. Саме цим ми зараз займаємося.

З моменту, коли ми оголосили про проект, ми займаємося фондуванням. Перш ніж везти, потрібно організуватися і вирішити, як ми будемо це робити. Ми хочемо привести невелику кількість проектів, але дуже значущих для країни. Ми це робимо не заради того, щоб зайти на ринок промоушена, а щоб зробити кілька значущих проектів для розвитку ринку.

Це топові артисти класу А – найвідоміші у світі. Хто буде в турі, я не скажу зараз. Але з точки зору бізнесу на такий великий проект досить багато ризиків, тому ми не поспішаємо. Як ситуація стабілізується, ми будемо конкретніше обговорювати проекти.

Про український концертний ринок

Основні тенденції – ринок зростає та затребувані найпопулярніщі іноземні артисти. Ми бачимо, що якщо в Україну приїжджає хороший якісний проект, у нього sold out. Також Україна з кожним роком все більше культурно інтегрується у світовий контекст як окрема країна, а не продовження ринку СНД.

На українських артистів гарних попит, вони збирають «палаци спорту» та стадіони. З гуртів найуспішніший The HARDKISS з проектом «Акустика», а якщо говорити про тур, то це однозанчно Тіна Кароль, яка зібрала sold out по всій країні. Співвідношення іноземних до українських — 70 на 30. Але іноземні — це весь світ, тому це хороший показник для України. Споживач, у першу чергу, чекає на якісний продукт, а не іноземних чи українських артистів. Робіть якісний продукт, і люди будуть готові його купувати.

Джерело: Facebook/The HARDKISS

Мені подобається прецедент Imagine Dragons. Це топовий артист категорії А, дуже популярний у світі, який приїхав в Україну в рамках світового туру. І тут зібрав повний стадіон. Крутий кейс, я чекаю подібного. Не важливо, хто зараз в турі та доїде до України, важливо повторення такого кейса.

Це інтеграція України у світовий контекст. Я хочу, щоб українці споживали світову культуру, а не радянську естраду.

?? Про нову хвилю української музики

Це говорить про слабкість музичної індустрії. У нас катастрофічна нестача у кваліфікованих кадрах. В Україні традиційно дуже багато креативної складової, але традиційно слабкою ланкою є менеджмент. Щоб змінити ситуацію, ми повинні виховати кадри.

Все розвивається по спіралі. Ми бачимо команди, які пройшли багаторічний шлях та здатні обробити можливості, щоб зібрати стадіон. Молоді артисти пройдуть цей етап та через якийсь період також зможуть збирати стадіони.

Чим потужніше буде індустрія, тим більше буде проектів. Ринок легалізується, велику роль у цьому відіграють стримінгові сервіси — Apple Music, Google Music. Багато українців переходять свідомо, бо з'явилося розуміння, що треба платити. Врешті-решт ці гроші потрапляють до артиста, який виробляє за них якісний продукт.

? Про український фестивальний рух

З кожним роком фестивалі стають все краще і краще. З точки зору лайн-апів, у UPark відмінний, а до Atlas багато питань. З іншого боку, на Atlas люди вже ходять не тільки за лайн-апом. Виходить, що Atlas робить свою привабливу атмосферу. Загалом, ми бачимо інтерес до фестивального руху в Україні. У нас є всі умови для того, щоб фестивалі розвивалися та досягли високого рівня. Який саме з фестивалів буде першим, сказати важко, бо всі вони знаходяться у нестійкому стані.

Джерело: Facebook/Atlas Weekend

— Були думки організувати власний фестиваль?

Нам набагато простіше підтримувати та допомагати. Наприклад, Atlas ми надавали фінансову допомогу в перший час. Взагалі ми максимально намагаємося допомагати фестивальному руху.

— У якого з українських артистів бачите потенціал зібрати стадіон?

The HARDKISS. Вони роблять продукти світового класу з точки зору музики, якості контенту та шоу.

— А за ким вам цікаво спостерігати?

За Alina Pash чи будь-якими проектами Бардаша. Тобто мені цікава молода сцена. Ще слідкую за лейблом «Много воды», які сучасно мислять. Цікаво, що вони придумають.

Розвиток української культури

Культура дуже важлива для держави. Якого ми хочемо мати українця? Впевнений, що культурного та освіченого. Сьогодні у нас багато творчих людей та легка, з точки зору розвитку, креативна економіка. Можна розвивати та будувати заводи, це теж потрібно, але це набагато складніше. Тому є сенс простимулювати креативну економіку.

Якщо Україна стане кластером культури та креативного класу, то матимемо вплив на Схід і Захід. З одного боку у нас Росія, яка постійно споживає український культурний продукт. Це наш вплив на Схід. Також ми бачимо величезний запит у Європи, яка має потребу в нових ідеях та дивиться на Україну. Таким чином, ми впливаємо на Захід. Тож нам потрібно максимально простимулювати даний напрямок.

Джерело: Facebook/Alina Pash

Для розквіту музичного напрямку, потрібно зробити пільги по оподаткуванню, закон про меценатство або скасувати ПДВ, як зробили в кіно. Також потрібно заповнити всі елементи інфраструктури. Якщо артисту ніде виступати, то як ми зможемо донести світову та українську культуру.

Концертні зали знаходяться або в комунальній, або в державній власності. Чому бізнес не будує свої зали? Тому що це проекти з великими термінами окупності. Якщо сьогодні побудувати житловий комплекс, то термін окупності — 3 роки, а прибутковість — 100%. Концертний зал має окупність 25 років та зовсім іншу цифру прибутковості. Ніхто цього робити не буде.

Великі зали

Джерело: «Палац Україна»

У нас є великі міста мільйонники: Львів, Одеса, Харків і Дніпро, де Палаци спорту знаходяться в аварійному стані або взагалі не функціонують.

До того ж це ми передбачаємо, що Палац спорту взагалі може використовуватися як концертний майданчик, а це не зовсім так. Необхідно побудувати зал на 5000 комфортних сидячих місць з можливістю трансформацій до 10000 місць з фан-зоною. Також потрібні невеликі зали на 2000 сидячих місць.

Я не говорю про стадіони, які побудували напередодні Євро-2012. Вони справді відповідають міжнародним стандартам. Але стадіонних проектів не багато, тому це окремі випадки використання.

Наприклад, у Києві на Лівому березі немає жодного майданчика, а там проживає більше 3 млн населення. Також відсутній критий зал на 10 тисяч місць, куди б ми могли привезти крутих артистів з топовими турами взимку.

Karabas Live

Ми просто трансформувалися. Музична журналістика ділиться на 2 типи: перший — це публікація прес-релізів від артистів, а другий — це аналітика, коли музичний критик або журналіст пише свою аналітичну статтю.

Karabas Live – це напевно єдине видання, яка дійсно дає якісну музичну критику в Україні. Цю сторону ми будемо розвивати та зміцнювати. Ми не створювали Karabas Live для популяризації комерційних цілей, його метою є створення інституту музичної критики.

— Журнал зосередиться лише на музиці?

Так. Ми зрозуміли, що редакція, яка у нас була, не може покрити той спектр інформації, який був у наших темах.

Ідея була наступною. Ми мали стелю 200 тисяч відвідувачів, які читають про музику. Щоб залучити більше, ми розширили тематики, але спроба виявилася не сильно вдалою, бо нас все одно сприймали як музичне видання. Для розвитку інших тематик, потрібно йти в медійний бізнес. Це не наша мета, тому ми залишили наш пріоритет — музику.

Share
Написати коментар
loading...