Реклама

🏆 Переможці Open Data Challenge 2019: сервіс про перевірки інстанціями та зв’язки посадовців

В межах акселераційної програми від 1991 Open Data Incubator, що тривала чотири місяці, 11 команд доопрацьовували (а подекуди і докорінно змінювали) концепти проектів, розробляли та тестували прототипи своїх рішень, рахували бізнес-моделі, продумували маркетингові стратегії. 
Čytaty latynkoju
🏆 Переможці Open Data Challenge 2019: сервіс про перевірки інстанціями та зв’язки посадовців
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🏆 Переможці Open Data Challenge 2019: сервіс про перевірки інстанціями та зв’язки посадовців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В межах акселераційної програми від 1991 Open Data Incubator, що тривала чотири місяці, 11 команд доопрацьовували (а подекуди і докорінно змінювали) концепти проектів, розробляли та тестували прототипи своїх рішень, рахували бізнес-моделі, продумували маркетингові стратегії. 

Третій рік в Україні проводиться національний конкурс для IT-проектів на основі відкритих даних Open Data Challenge, переможців якого судді прискіпливо визначили 20 вересня під час Open Data Forum. Критеріями вибору переможців були: використання інформаційних даних, інноваційність рішення, перспективи розвитку та сильна і натхненна команда.

Цього року також окремий акцент робився на антикорупційній складовій. Учасники мали продемонструвати, як їхній проект допомагає запобігти корупції та підвищити ефективність, прозорість владних структур. За всіма критеріями обрали 5 команд-переможниць, які розділили між собою призовий фонд розміром у 2,5 мільйонів гривень.

? CityBot Назар 

Кожен опинявся у ситуації, коли в будинку раптово вимикали воду чи світло. Тоді, звичайно, можна зателефонувати до диспетчерської, довго чекати на лінії та, зрештою, одержати незрозумілі інструкції або не отримати їх зовсім. Чи не зручніше, щоб це все було через декілька кліків у смартфоні?

Так стався Telegram-бот Назар. Його розробники об’єднали у рішенні відкриті дані з семи джерел. Бот може відправляти сповіщення про планові чи аварійні відключення води й світла. Через нього у будь-який час можна сповістити про аварію в оселі чи на вулиці та відстежувати незаконні забудови та вирубку дерев. Також вам більше не доведеться  телефонувати в диспетчерську, адже бота можна запитати про роботу ЖКГ.

На момент завершення інкубації аудиторія проекту зросла до 25 тисяч користувачів, а з проектом співпрацювало чотири міста. На найближчий час команда стартапу планує монетизувати продукт, залучити 70 тисяч користувачів та запартнеритись з десятком міст. А також ввести нову антикорупційну складову — відстежувати незаконну побудову МАФів.

Бот вже повноцінно працює в Телеграмі – @nazarcitybot.

? Мапа Реновації

У Мапі Реновації буде зібрана вся інформація про закинуті будівлі Києва. Клікнувши на будиночок, ви дізнаєтеся всю інформацію про неї: землю, історичну хроніку, історичні події. Також можна переглянути фотографії, креслення та 3D моделі.

Якщо ви хочете захистити будиночок у себе на районі, то заходьте на Мапу Реновацій, читайте про нього інформацію й долучайтесь до активістів, закріплених за цим будинком. Ви можете піти ще далі та ініціювати відновлення охоронюваного статусу будівлі, стати громадським інспектором або провести реновацію.

Проект також допомагає боротись з корупцією. За допомогою сайту громадяни можуть бачити дії власників будівель. Таким чином, якщо будуть порушені закони, то спільнота дізнається про це.

Зараз проект має сформовану потенційну аудиторію та ком’юніті. У найближчих планах – запуск сайту, залучення інвесторів та запуск роботи з бізнесом.

? Za Parkanom

Za Parkanom — це веб-сервіс, що перевіряє та оцінює чиновників на базі електронних декларацій.  Одна з його особливостей – так звана «гра зв’язків», мапа, яка ілюструє зв’язки чиновника з людьми, компаніями та організаціями.

Також додаток покаже, кому не варто довіряти. На базі дев’яноста ризик-правил, якими користується Національне агентство з питань запобігання корупції, він складе рейтинг найризикованіших чиновників.

За період інкубації команда проєкту реалізувала 50+ ризик-правил, запустили «гру в зв’язки» та рейтинг найризикованіших чиновників. Також повністю переписали API та змінили інтерфейс. На черзі – закінчити тестування бета-платформи та презентувати готовий продукт світові. Окрім цього, команда планує запускати маркетингові та інформаційні кампанії, а також покращувати робочий функціонал платформи.

? Inspect.in.ua

Inspect.in.ua — єдиний сервіс про перевірки. Додаток розкаже, яка інстанція перевірятиме вашу компанію та що саме вона перевірятиме.

Додаток також сформує детальний чекліст, що потрібно робити, щоб нічого не порушити. Чекліст буде індивідуальним, адже буде прописаний на основі сфери діяльності компанії. За допомогою сервісу ви зможете зробити свій внесок у боротьбу з корупцією. Наприклад, якщо ви помітили, що інспектор поводиться неправомірно, не аргументує свої дії, то додаток допоможе оформити скаргу.

Найближчим часом команда планує запустити повноцінний сервіс, розробити API, а також запустити інформаційну кампанію.

? Відкрита Влада

Автор не знав, як правильно стати на шлях боротьби з корупцією. Щоб визначити основні аспекти в цій сфері, він провів опитування журналістів. У результаті було виділено три ключові проблеми: неповні дані, заплутана інформація та обмежені інструменти.

Так народилась «Відкрита Влада» — інтерактивна дошка, де ви наглядно можете побачити зв’язки та власність чиновника. За один раз ви зможете побачити все, що вас цікавить.

Команда проекту продовжуватиме вдосконалювати прототип продукту. Коли вони будуть задоволені результатом, то запустять фінальну версію, а згодом монетизують проект. Ініціатива ще до закінчення челенджу вже мала два замовники – банк та юридичну компанію.

Open Data Challenge в Україні проводиться Міністерством цифрової трансформації України у партнерстві з проектом USAID/UK aid, TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, Фондом Східна Європа та 1991 Open Data Incubator.

Читайте також про додаток DuckTest, який перевіритиме? Додаток DuckTest: перевірити якість харчових та косметичних продуктів в Україні через штрих-код якість харчових та косметичних продуктів в Україні через штрих-код.

Share
Написати коментар
loading...