Реклама

🤳 Чому AR-маски в Instagram – це новий вид цифрового маркетингу

Марія Драч, SMM-менеджер дитячого телеканалу ПЛЮСПЛЮС, поділилась досвідом, як створювати AR-маски в Instagram, та розповіла про додаткові можливості цифрового маркетингу у взаємодії з аудиторією.
Čytaty latynkoju
🤳 Чому AR-маски в Instagram – це новий вид цифрового маркетингу
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🤳 Чому AR-маски в Instagram – це новий вид цифрового маркетингу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Марія Драч, SMM-менеджер дитячого телеканалу ПЛЮСПЛЮС, поділилась досвідом, як створювати AR-маски в Instagram, та розповіла про додаткові можливості цифрового маркетингу у взаємодії з аудиторією.

Для багатьох доповнена реальність звучить як синонім майбутнього, але вона ближче, ніж здається. Новим потужним видом цифрового маркетингу став «Camera marketing», який увірвався у життя користувачів разом із доповненою реальністю. Варто лише згадати гру «Pokemon Go», яка менш ніж за тиждень зібрала близько 50 млн користувачів у США.

Для чого AR-маски в Instagram

Доповнена реальність дає можливість маркетологам поєднати фізичний та цифровий світи та взаємодіяти з аудиторією по-новому. Одним з варіантів є AR-маски в Instagram. Потенціал взаємодії через них для українських брендів є величезним, адже на березень 2019 року у цій мережі було зареєстровано 11 млн українців.

Сьогодні AR-маски в Instagram – це чудовий спосіб збільшити свою аудиторію. Щоб фільтр став доступний користувачеві, йому потрібно тільки підписатись на бренд.

Якими типами Instagram-ефектів можуть користуватись бренди

  • Фільтри для обличчя: зображення, які можуть бути накладені на обличчя користувача;
  • Світові ефекти: світові ефекти схожі на фільтри для обличчя, за винятком того, що розміщуються не на обличчі користувача, а позаду або ж перед ним;
  • Портали: користувачі розміщують портал у своєму середовищі, а потім заходять до нього через двері;
  • Міні-ігри: схожі на фільтри для обличчя, але трохи складніші. Користувачі можуть грати в ці ігри, переміщуючи обличчя способами, які спровокують дію;
  • Відстежувачі зображень: зображення оживають, якщо сканувати предмет чи товар. Зазвичай, додаткова інформація з’являється з об'єкта, такого як відео та текст.

Хто може додавати AR-маски в Instagram

Раніше можливість додавати маски в Instagram була доступна тільки розробникам програми, далі їх частково дозволили генерувати приватним сторінкам. У серпні відбувся масштабний реліз, який дозволив всім охочим долучитись до створення масок.

Цільова аудиторія глядачів каналу ПЛЮСПЛЮС – це діти, віком 4 – 14 років. Аудиторією бренду в соціальних мережах є, здебільшого, діти віком 8 – 14 років. Такий тип аудиторії є активним та відданим своїм вподобанням.

Спершу, ми створили AR-маску з нагоди Дня народження телеканалу, що дало можливість нашій аудиторії виразити свої привітання та відсвяткувати його разом з нами. Далі ми не зупинились на досягнутому та створили маску одного з наших упізнаваних персонажів – Шамана Кругомана. Кожен з охочих має змогу приміряти його пір’я та вуса.

Результати

Завдяки цим двом ефектам нам вдалося збільшити охоплення на 20% тільки за один тиждень і, що не менш важливо, діти з задоволенням користуються нашими оновленнями.

Як створити

Для створення маски необхідно завантажити програму Spark AR Studio, вона доступна як для macOS, так і для Windows. Також потрібно завантажити додаток Spark AR Player для iOS і Android – за допомогою якого можна буде тестувати маску одразу на смартфоні.

Spark AR Studio візуально схожа на сервіси від Adobe, тому тим, хто має навички створювати об’єкти в Adobe Photoshop чи Adobe Illustrator, буде легко опанувати нову програму. Після того, як ви завершите створення об’єкту, необхідно опублікувати свою AR-маску за допомогою нового менеджера ефектів камери Facebook.

Під час завантаження ефекту потрібно надати наступні дані:

  • Експортований файл AR-студії;
  • Назву, власника та опис нового ефекту;
  • Відео, у якому буде показано як працює ефект. Потім він буде відображатись у профілі;
  • Іконку ефекту, яка буде відображатись у пошуку.

Після схвалення ефекту командою Facebook він з’явиться у вашому профілі. Зазвичай, схвалення займає до тижня.

Різні маски

Існує два статуси масок: брендовий (promotional) та звичайний. Статус присвоюється на підставі профілю, в який завантажується маска, та власне самої маски. Якщо маска завантажується у бізнес-профіль, їй автоматично привласнюється статус promotional.

Якщо маска завантажується у профіль автора або в особистий, то за замовчуванням вона вважається звичайною, проте при модерації статус може бути змінений на promotional, якщо в імені або описі профілю міститься інформація про те, що це бренд або продукт. Або профіль представляє групу людей, наприклад, спортивну команду або музичну групу.

З цих критеріїв є виняток – маска не буде автоматично визнана брендовою, якщо профіль, в який вона публікується, представляє артиста. У цьому випадку статус буде присвоюватися на підставі того, що з себе представляє сама маска.

При модерації оцінюється не тільки профіль, але і сама маска. Маска визнається брендовою, якщо на ній є: назва бренду; логотип; назва продукту;  зображення продукту.

Як правильно просувати маски

  • Проаналізуйте свою аудиторію, щоб зрозуміти з яким видом ефекту вона могла б взаємодіяти, як найохочіше.
  • Створіть ситуацію win-win: спродукуйте унікальний досвід для аудиторії. Щоб AR-маска асоціювалась з емоцією, несла сенсове навантаження і була в дусі бренду.
  • Не намагайтесь когось копіювати, майбутнє за унікальними ідеями. Той ефект, що дав конкретному бренду конкурентне збільшення охоплення та приніс нову аудиторію, не факт, що спрацює з підписниками іншого бренду. Експериментуйте!

Маски однозначно стануть новим способом просування брендів в Instagram. Вони допомагають продавати, можуть запустити хвилю користувацького контенту, збільшувати кількість підписників та підвищувати впізнаваність. Тому, варто швидко реагувати на ситуацію та створити маску для комунікації зі своєю аудиторією.

Читайте також про те, у який час краще публікувати пости в Facebook та Instagram? Найкращий час для постів у Facebook, Instagram та Twitter – дослідження.

Share
Написати коментар
loading...