Реклама

🦸 У пошуках себе: 6 кроків для тих, хто хоче змінити професію

Часи однієї професії на все життя давно минули — сьогодні нормально змінити кілька спеціальностей за кар’єру. Якщо ви давно почуваєтеся не на своєму місці, команда кар’єрного порталу Happy Monday розповідає, як змінити професію свідомо і не наробити помилок.
Čytaty latynkoju
Unsplash
🦸 У пошуках себе: 6 кроків для тих, хто хоче змінити професію
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🦸 У пошуках себе: 6 кроків для тих, хто хоче змінити професію
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Часи однієї професії на все життя давно минули — сьогодні нормально змінити кілька спеціальностей за кар’єру. Якщо ви давно почуваєтеся не на своєму місці, команда кар’єрного порталу Happy Monday розповідає, як змінити професію свідомо і не наробити помилок.

За статистикою, 85% людей у світі не почуваються залученими та не отримують задоволення від своєї роботи. Здавалося б, чого їм іще треба — робота є, гроші платять. Навіщо ще й задоволення? 

Але давайте поглянемо правді у вічі: нереально демонструвати високі результати, якщо робота вам банально не подобається. Не отримуєте задоволення = не викладаєтесь на 100% = не розвиваєтесь професійно = не будуєте кар’єру, а просто відсиджуєтесь на роботі з 9 до 18 в очікуванні п’ятниці. Ми у Happy Monday віримо, що може бути інакше — якщо не ігнорувати свої бажання і потреби та свідомо підійти до вибору своєї професії. 

? Міняти чи не міняти?

Дуже важливо не кидатись одразу в омут із головою і підписувати заяву про звільнення, а приділити час аналізу ситуації. Бажання кинути все (яке періодично виникає у кожного) насправді не завжди продиктоване тим, що ваша професія вам не підходить. 

Що ще може диктувати нам прагнення до змін?

Втома. Фізичне й психічне перевантаження може змусити будь-кого зненавидіти навіть улюблену роботу. Якщо ви відчуваєте, що вичерпали майже всі свої ресурси, вам необхідно взяти тайм-аут і добряче відпочити. Якщо за час відпустки ви почнете сумувати за роботою, у вас з’являться нові ідеї і бажання їх реалізувати — отже, справа була у втомі і змінювати роботу, а тим паче — професію, немає необхідності. 

Несприятлива атмосфера. Якщо вам не пощастило працювати у компанії з сумнівними цінностями, неправильним менеджментом чи невдало підібраною командою, не думайте нічого на кшталт: «Напевно, копірайтерам усюди так працюється». Краще дізнайтеся, як побудована робота за фахом в інших місцях (через знайомих, відгуки в інтернеті тощо), і за потреби — змініть компанію, але не професію.  

Відсутність росту й розвитку. Якщо ви постійно виконуєте одні й ті самі задачі, а перспектив на роботі катма — зміна професії здається єдиним виходом із ситуації. Але й тут є варіанти. Поговоріть із керівництвом — можливо, ви можете взяти на себе додаткові обов’язки чи зайняти вищу позицію. Або самі подумайте, як можете урізноманітнити свою роботу й отримати новий досвід — тестуйте різні методики, ініціюйте проекти тощо. 

Якщо ж ви переконані, що справа саме у тому, що вам критично не подобається те, що ви робите, вихід лишається один — змінювати професію. Розповідаємо, як зробити це свідомо, щоб згодом не опинитися у такій же ситуації.  

 ?‍?Як змінити професію: покрокова інструкція

Крок №1. Розберіться, яка професія вам підходить

Це не лише найперше, але й найважливіше з того, що ви маєте зробити, — інакше ризикуєте змінити шило на мило. 

Що може допомогти визначитись?

  • Запишіть, над чим би ви хотіли працювати на новій роботі, а від чого воліли б і зовсім відмовитись.
  • Уявіть у деталях свій ідеальний робочий день і зафіксуйте його основні характеристики (коли, як, де і з ким ви працюєте, що конкретно робите).
  • Подумайте, чим би ви займались, якщо були б забезпечені грошима й іншими необхідними ресурсами до кінця життя. 
  • Зазирніть у майбутнє і помрійте, ким би ви хотіли бачити себе через кілька років.

Ще один варіант — пройти тест на профорієнтацію. Так, їх проходять не лише підлітки у школах. Є й тести, спеціально розроблені для дорослих — наприклад, Профкар’єра UA. Тестування проходить онлайн і займає приблизно 1,5 години, потім ви консультуєтесь зі спеціалістом у Skype і у результаті отримуєте список із 12 професій, які найбільше вам підходять, а також перелік ваших компетенцій і сильних сторін.  

Анастасія Ткачук вирішила пройти тест, коли досягла професійної стелі на поточній роботі і не могла визначитись, куди рухатись далі: «Спочатку тест мене здивував, бо математичних задачок я точно не очікувала, але потім з’явився азарт і зацікавлення, яким же буде результат. Варто зазначити, що тест дуже різносторонній і охоплює як здібності, так і інтереси особистості. Результати в деяких аспектах мене здивували. Але самостійне прочитання результатів — це лише 30% ефективності тесту. Решта 70% — це живе спілкування з консультантом, який пояснює кожний блок тесту і взаємозв’язки між різними здібностями та життєвими установками. Дуже цінно, що вказали конкретні вакансії, які найбільше підійшли б мені за моїм профілем, а також порадили практичні інструменти та дії, необхідні для професійної перекваліфікації» 

Крок №2. Підготуйтеся морально і фінансово

Навіть просто пошук нової роботи, без зміни сфери, може займати тривалий час. Що вже казати про опанування нових навичок, пошуки себе і місця, де ви почуватиметесь комфортно. Але варто не підганяти себе і бути готовим, що перехід може затягнутися на довше, ніж ви розраховували.

Якщо ви не хочете поєднувати опанування нової професії з поточною роботою і плануєте звільнитись, вам необхідно підготувати собі фінансову подушку безпеки, яка покриватиме ваші витрати впродовж 4-6 місяців (або скільки, на вашу думку, вам буде потрібно + ще 1-2 про запас) без роботи. Також подумайте, скільки грошей вам знадобиться безпосередньо на зміну професії — навчання, профільні заходи, нову техніку тощо. Необов’язково мати на руках конкретну суму, перш ніж відправлятися на пошуки себе, — можна заручитися підтримкою близьких на майбутнє чи запланувати підробіток на фрилансі.

Окрім фінансової, вам також знадобиться і моральна підтримка. Спробуйте оточити себе людьми, які схвально ставляться до змін у вашому житті, а не засуджують чи дорікають вам, а неприємне спілкування мінімізуйте. Найближчих попросіть допомагати вам під час кар’єрного переходу з обов’язками по дому та іншим.

Крок №3. Проведіть ревізію своїх навичок

Навіть кардинально змінюючи професію, ви не починаєте з нуля, адже у вас уже є певний досвід і конкретні вміння — потрібно лише спрямувати їх у новому для вас напрямі. 

Проаналізуйте, що ви вмієте краще за інших, і подумайте, як можна застосувати кожну свою компетенцію на новій роботі. Такий підхід не лише полегшить зміну професії для вас особисто, а й допоможе вигідно представити ваш досвід потенційному роботодавцеві. 

Щоб визначитися зі своїми сильними сторонами, засновниця і СЕО Happy Monday Анна Мазур радить звернутися за зворотним зв’язком до друзів, колег і партнерів: «Зробіть просту Google-форму на 3 питання: “Що, на ваш погляд, у мене виходить добре?”, “За якою порадою чи послугою ви б до мене звернулись?” і “Над чим мені варто було б попрацювати, що покращити?”. Надішліть цю форму 10-ти людям і попросіть дати чесні відповіді, можна анонімно. Гарантую —  так ви отримаєте неймовірно важливу інформацію для аналізу і позиціонування себе». 

Крок №4. Приміряйте нову професію

Не поспішайте з головою занурюватись у нову діяльність, поки не переконаєтесь, що вона дійсно вам підходить. Для цього намагайтеся дізнатися про неї якомога більше:

  • читайте книги по темі, відвідуйте профільні конференції, стежте за лідерами думок у цій професії;
  • розпитайте людину, яка вже працює у сфері, про особливості, труднощі та виклики, ситуацію на ринку праці та перспективи працевлаштування;
  • знайдіть собі ментора, який допоможе вам «увійти» у професію — поділиться своїм досвідом, дасть дієві поради, допоможе знайти необхідні знайомства чи ресурси.

Крок №5. Працюйте над зонами свого розвитку (до речі, які вони?)

Отже, ви вже визначились, яка робота вам потрібна. Тепер необхідно зрозуміти, що потрібно, щоб її отримати. Навіть якщо ви знайшли застосування усім своїм наявним компетенціям, чогось вам все одно не вистачає. Дізнайтеся більше про свою нову професію і зрозумійте, чого саме.

Наприклад, передивіться вимоги до бажаних посад на сайтах пошуку роботи і перевірте, які навички вам іще потрібно опанувати чи який досвід отримати.

Або знайдіть людину, яка працює за професією, та розпитайте її про все, що вона вміє і що допомагає їй виконувати свої обов’язки. Той же тест на профорієнтацію Профкар’єра UA визначає ваші сильні сторони і зони вашого потенційного розвитку, а консультант після тесту радить список рекомендованих тренінгових програм.

Визначивши, чого вам бракує для переходу в нову професію, складіть план розвитку і починайте навчатись. Використовуйте для цього усі доступні ресурси:

  • онлайн-курси (Prometheus, Coursera, Udacity вам у поміч);
  • офлайн-програми, майстер-класи та воркшопи;
  • навчальну літературу;
  • різноманітні конференції.

Крок №6. Закріпіть нові знання на практиці

Багато людей не наважуються змінювати професію через переконання, що без досвіду ніхто їх нікуди не візьме. Досвід дійсно важливий, але не варто розуміти під ним лише роки роботи за професією. Роботодавець хоче розуміти, чи ви робили щось на практиці і чи можете продемонструвати результат. Працювали ви при цьому в компанії чи волонтерили / фрилансерили — зазвичай не так і важливо.

Отже, звідки брати досвід:

  • домовтеся частково взяти на себе нові обов’язки на поточній роботі у якості експерименту (може, і звільнятися не доведеться — просто перейдете на іншу посаду);
  • пройдіть стажування або попрацюйте волонтером у цікавій для вас компанії;
  • створіть власний проект із друзями або самостійно (це необов’язково має бути робота — можна організувати фестиваль абощо, якщо це буде для вас релевантним досвідом);
  • оберіть задачу з переліку обов’язків вашої майбутньої професії і виконайте її самостійно (створіть контент-план для улюбленого медіа, розробіть сайт для чого завгодно — робіть будь-що, що покаже вас у дії).

? Поради, як шукати роботу в новій професії

Щоб ваш кар’єрний перехід відбувся остаточно, залишилось тільки знайти роботу. Тож іще кілька порад наостанок.

Приділіть увагу резюме. Приберіть із нього усе нерелевантне і залиште лише той досвід і компетенції, які підійдуть для нової посади. Особливу увагу приділіть навичкам, досягненням та додатковій освіті — ви маєте показати роботодавцю, що багато зробили для опанування нової професії та вже маєте у ній хоч якісь практичні результати.

Підготуйте самопрезентацію. Перед співбесідою заздалегідь продумайте розповідь, яка відповість на левову частку питань рекрутера —  розкажіть, що ви шукаєте і на чому спеціалізуєтесь, коротко поясніть зміну кар’єрного шляху, поділіться досягненнями у новій професії та поясніть, як компанія виграє від того, що візьме на роботу саме вас.

Використовуйте соцмережі. Розповідайте своїм контактам у Facebook чи LinkedIn про зміну професії, додавайте людей, які можуть стати вам у нагоді, підписуйтесь на кар’єрні ресурси (наприклад — на Happy Monday), стежте за цікавими для вас компаніями чи навіть особисто пишіть рекрутерам із пропозицією познайомитись.    

***

Бути проактивним у пошуках роботи взагалі важливо, а коли змінюєте професію — і поготів. Відвідуйте івенти, знайомтесь із представниками професії і рекрутерами, пропонуйте свої послуги у тестовому режимі. Допоможіть компанії побачити вас у дії, а собі — переконатися, що ви нарешті знайшли роботу до душі. 

Share
Написати коментар
loading...