Реклама

🐵 Зникнення Homo sapiens, потенціал України та чого варто навчати дітей – Ювал Ной Харарі

Ювал Ной Харарі розповів про ситуацію людства сьогодні та про зміни, з якими ми стикаємось у всіх країнах світу, коли намагаємось розглянути основні зміни та виклики людства.
Čytaty latynkoju
🐵 Зникнення Homo sapiens, потенціал України та чого варто навчати дітей – Ювал Ной Харарі
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🐵 Зникнення Homo sapiens, потенціал України та чого варто навчати дітей – Ювал Ной Харарі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ювал Ной Харарі розповів про ситуацію людства сьогодні та про зміни, з якими ми стикаємось у всіх країнах світу, коли намагаємось розглянути основні зміни та виклики людства.

Автор бестселерів «Homo Deus», «Sapiens. Історія людства від минулого до майбутнього» та «21 урок для XXI століття» Ювал Ной Харарі вперше приїхав в Україну.

Na chasi побував на прес-конференції історика перед форумом Facing The Future та відвідав публічний виступ Харарі, щоб розповісти читачам найцікавіші думки ізраїльського історика.

? 3 головні виклики, з якими стикається світ

  • загроза глобальної війни, особливо ядерної;
  • загроза зміни клімату та екологічного колапсу загалом;
  • загроза руйнівних технологій, таких як штучний інтелект та біотехнології.

? Технологічний прогрес перетворить світ у нерівноправне суспільство

Найскладнішою з трьох загроз є остання. Тому що штучний інтелект змінює світ, він змінює економіку, ринок праці, соціальну структуру та політичну систему. Водночас ми не повинні зупиняти прогрес у цій галузі, бо від неї можна отримати величезні прибутки та користь.

Один з прикладів – транспортні засоби з самостійним керуванням. Ми повинні пам’ятати, що щороку в автомобільних аваріях гине 1,25 млн людей. Це вдвічі більше за кількість людей, які вмирають від злочинів, тероризму та війни разом. Якщо ми замінимо водіїв на технології, то аварії іноді траплятимуться, адже нема нічого ідеального. Проте ми зможемо врятувати мільйони життів.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---Вал#Овал#Увал#Хвал#Чвал---#---Ювал' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-1652:4' srcset=Ювал Ной Харарі” width=”1616″ height=”1080″>

Штучний інтелект та біотехнології мають багато потенціалу. Але якщо ми зараз не розподілимо багатство однаково, то ризикуємо перетворитись у найнерівноправніше суспільство, яке коли-небудь існувало.

Як і в часи промислової революції XIX століття, нині лише декілька країн лідирують у галузі технологій. Переважна більшість залишається далеко позаду. Небезпека полягає в тому, що лідери розвитку штучного інтелекту будуть домінувати та експлуатувати решту світу.

?‍? Чого варто навчати дітей

Одні робочі місця зникнуть, інші з’являться. Головне питання – як перекваліфікувати робочу силу. Ви не можете легко перетворити текстильного працівника на інженера-програміста. Людям потрібна освіта. Чи знадобляться навички програмування або математики дітям, коли вони виростуть?

Ми не знаємо, що буде через 20 років та які навички потрібні нашим дітям, тому найкраще – навчити дітей постійно оновлювати свої знання. Здатність змінюватись та вчитися важливіше, ніж академічні навички.

Також навчіть їх боротися зі стресом, який буде супроводжувати їх постійно через тотальне стеження за людиною за допомогою технологій та штучного інтелекту.

Доступ до знань дуже важливий. Але те, що ми можемо зробити лише самотужки, – це познайомитись з собою. Знаючи свої слабкі місця, ви не дозволите іншим маніпулювати вами через засоби масової інформації.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---Вал#Овал#Увал#Хвал#Чвал---#---Ювал' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-3318:4' srcset=Ювал Ной Харарі” width=”1616″ height=”1080″>

? Зникнення homo sapiens

Найважливіший продукт XXI ст. – це тіло, розум та мозок. Ми переживаємо найбільшу революцію у біології від початку життя на Землі, бо за чотири млрд років у світі нічого засадничого не змінювалося.

Природний відбір буде замінено розумними розробками, не такими як у Бога, а нашими інтелектуальними, які будуть рушійними силами.

Homo sapiens зникне, бо ми змінимося. Наша планета буде домінована істотами, які будуть далі від нас, ніж ми наразі від шимпанзе. Штучний інтелект надає можливості, які раніше були божественними. Ми можемо почати створювати перші неорганічні форми життя, дізнатися як виготовляти людей, тварин та рослин, яких ми хочемо.

?? Найгірший та найкращий сценарій для людства

Найгірший – диктатура з тотальним наглядом, неможливість змінити режим, нерівність. Країни, що спустошені від зміни клімату, та більш потужні країни, які експлуатують ослаблених.

Найкращий – технології для більшості людей, біотехнології не для створення надлюдей, а для забезпечення здоров'я для всіх. Справедливий розподіл виплат.

?? Націоналізм та глобалізм

Дані та інформація з усього світу збирається та концентрується в декількох місцях, наприклад, у Каліфорнії чи Східному Китаї. Чи може така країна, як Україна чи Перу, вважати себе незалежною, якщо особиста історія політиків, суддів чи журналістів належить десь за її межами?

Ми досягаємо точки, коли за кожним можна спостерігати щохвилини. Хорошим потенціалом цих технологій є, наприклад, моніторинг здоров’я. Система може побачити початок захворювання ще до того, як ви відчуєте, що щось не так. Але недоліком є ​​те, що таке спостереження може зробити можливим найгірший тоталітарний режим, який коли-небудь існував на Землі.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---Вал#Овал#Увал#Хвал#Чвал---#---Ювал' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-5388:4' srcset=Ювал Ной Харарі” width=”1616″ height=”1080″>

Для вирішення всіх цих питань нам потрібно зробити щось на глобальному рівні, бо жодна країна не здатна врегулювати все самостійно.

Бути добрим націоналістом не означає ненавидіти інші країни, а означає любити свою. Якщо для того, щоб допомогти своїй країні, вам потрібно співпрацювати з іншими країнами, ви повинні стати глобалістом.

? Уявлення про історію

Багато думають про конфлікт, як про велику шахову гру: Азія-Європа, Схід-Захід, чорне-біле та інші бінарні протилежності. Проте вічних тотожностей нема в історії. Єдина константа – зміна, все змінюється, нації та держави постійно перебувають у русі.

П’ять тисяч років тому не було китайців, американців, українців, а це невеликий проміжок часу для Землі. Усі нації утворилися від злиття держав, які колись були ворогами, чужинцями та мали різні етапи свого розвитку: гарні та погані.

Великий народ – це той, який знає правду про свою історію, зокрема про темні події.

?? Ювал Ной Харарі про Україну

Я приїхав в Україну, бо останні декілька років очі всього світу сконцентрувалися на вашій країні. Коли я спілкувався з українцями, то здивувався, як ви швидко вмієте перемикаєтеся. Спочатку ви засмучені та депресивні, бо кажете про війну та корупцію, але за хвилину ви повні оптимізмом та щастям від того, що робите.

Побачивши фото жінок, які розносили їжу протестувальникам на Майдані, я зрозумів, що це ознака здорової країни, яка має потенціал. Ваші трансформації мають велике значення для світу. Якщо ви збудуєте квітучу країну, це відгукнеться на Європу та цілий світ.

Читайте також про те, що «ПриватБанк» запускає? «ПриватБанк» запускає оплату обличчям FacePay24 у «Приват24»: як працюватиме оплату обличчям FacePay24 у «Приват24»: як працюватиме.

Share
Написати коментар
loading...