Реклама

✅ Як розвинути у собі креативні навички, креативність у бізнесі та майбутнє креативної індустрії

Навіщо компаніям залучати креативних спеціалістів, чому всі професії можуть бути креативними, якщо цього захотіти, та які існують способи для розвитку креативних навичок для працівників.
Čytaty latynkoju
✅ Як розвинути у собі креативні навички, креативність у бізнесі та майбутнє креативної індустрії
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. ✅ Як розвинути у собі креативні навички, креативність у бізнесі та майбутнє креативної індустрії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Навіщо компаніям залучати креативних спеціалістів, чому всі професії можуть бути креативними, якщо цього захотіти, та які існують способи для розвитку креативних навичок для працівників.

Під час Фестивалю Ідей в Одесі, який організовує Аспен Інститут Київ та Impact Hub Odesa, відбулася дискусія, на якій обговорили значення, зміни та основні впливи креативних індустрій в нашому житті.

? Спікери

  • Юрій Антонюк – віце-президент компанії EPAM CEE
  • Олександр Акименко – підприємець, консультант з впровадження інновацій та дизайн-мислення, засновник «Yes&Design»

креативність

?️ Що таке креативна індустрія? 

Креативність – це створення нових форм. Тому кожна індустрія по своїй суті креативна. Наприклад, ви можете працювати на якійсь фабриці, але якщо ви створюєте щось нове, то це і є креативність. Або та сама медицина. Скільки необхідно мати навичок до нестандартного вирішення проблеми для того, щоб лікувати людей, винаходити нові способи лікувати людей чи навіть нові фармацевтичні препарати.

Якщо ви прийшли на роботу та працюєте згідно з поставленими операціями, жодного кроку від них не відступаєте та не створюєте нічого нового, то це некреативна професія. Але якщо ви змінюєте ці операції, поліпшуючи таким чином результат, то це є креативність. Виходить, що креативність – це творчість, яка присутня усюди.

? А якщо я не креативна людина, що мені робити?

Всі люди можуть бути креативними, але не всі цього хочуть. Кожна людина має можливість прокачувати цей м’яз та нарощувати навички креативності, які важко, але тренуються. Згодом їх можна буде застосовувати у будь-якій роботі. Креативності є місце скрізь.

креативність

? Що буде далі з некреативними професіями?

Вони будуть вмирати або їх замінять роботи, програми та комплекси. Наприклад, Amazon не потрібні касири, бо ви зайшли, поклали товар і з вашої картки знялися гроші. Людина не потрібна для виконання цих операцій. Тому люди повернуться до того початкового стану, коли вони придумували та винаходили кожен день щось нове.

Найбільший прибуток отримуватимуть ті компанії, які залучають до себе якнайбільше креативних людей.

?️ Як залучити креативних працівників до себе в компанію?

Якщо це велика компанія, ви маєте готувати спеціалістів не тільки для себе, а й для інших компаній. Наповнюючи тільки свою компанію, ви не зможете ні з ким конкурувати. Ви не можете грати в футбол та бути кращою командою, якщо у вас немає ліги, де грають сильні гравці. Щоб зробити країну успішною, бізнес повинен наповнити її талантами, вкладаючи гроші у розвиток.

? Чи реально взяти будь-яку людину та навчити креативності для роботи?

Для цього потрібно доповнити нашу застарілу систему освіти. Якщо ми хочемо щось змінити, то нам потрібно зробити модульну освіту оффлайн, яка дозволить всім людям навчатися. Тільки так можна вижити у новому світі.

Не можна всьому навчитися, у вас має бути практика в компаніях та інструктори, які допоможуть вам. Через півроку буде видно: є якісь зміни чи ні. Ніхто не буде підтримувати п’ятирічний проєкт побудови університету. Все що потрібно зробити, це показати, що можна дуже швидко за 6-12 місяців збільшити кількість талановитих людей, які можуть піти у ті індустрії, які їх потребують.

креативність

?? Що робити з тим, що креативні спеціалісти їдуть з України?

З країни можуть виїжджати таланти, нічого поганого у цьому немає. Але якщо тільки виїжджають та в’їжджають, як, наприклад, у Німеччині та США. З України поки тільки виїжджають. Якщо не переламати цю ситуацію та не дати можливість талановитій молоді розвиватись всередині країни, то вже через п’ять років не буде жодного бізнесу.

?️ Як заохотити іноземців приїжджати до України?

Якщо хтось із вас, колись був у Київському міграційному центрі, то ви будете у шоці. Єдине досягнення світової цивілізації – це електронна черга, яку поставили там за останні 10 років. Люди чесно кажуть, аби не було підтримки від бізнесу та компаній, вони б не приїхали до нас взагалі. Скільки років ми змагаємось, щоб зробити умови для талановитих іноземців,  щоб вони могли так само працювати, як наші громадяни, але це неможливо зробити.

Креативність – це не тільки можливість створити щось нове, а й дати можливість іншим щось створити. Тому необхідно зробити так, щоб люди могли приїхати у це місто та зробити його привабливим. Коли кажуть, що у США креативність розвивалась, вона розвивалась не тільки у Стенфорді та MIT, а там, де було середовище, у якому люди почувалися вільно. Варто подивитися на креативність не з точки зору технологій та талантів, а як на можливість дати іншим людям зробити щось нове.

?? Які успішні іноземні приклади є?

У Фінляндії був цікавий проєкт, як привабити до країни більше бізнес-туристів. Вони найняли консалтингову компанію, яка провела дослідження та встановили просту фундаментальну річ. Найефективніший інструмент, щоб залучити людей, – це human connection. Коли я знаю друга в іншій країні, який розповів мені про вигідні умови, безпеку, податкову систему та запропонував приїхати, щоб робити бізнес. Вони зробили такий проєкт під назвою rent a fin (зніми в аренду фіна). Суть дуже проста: ви заходите на сайт, там є профайли різних фінів, яких ви можете обрати та приїхати до них на вихідні або тиждень, щоб зрозуміти бізнес можливості.

? Чого нам не вистачає для того, щоб навчити креативності?

Толерантність до помилки. Мабуть ви чули цю легенду, яка ходить про толерантність до помилки у Кремнієвій Долині. Якщо впав, то встань, обтрусися, зроби висновок та зроби нову компанію. Це те чого нам не вистачає, бо радянська система вчила нас шукати правильне рішення. Наприклад, у Стенфорді немає правильної відповіді, адже якщо двоє, що сидять поруч, зроблять однаково, то один з них досягне успіху, а інший ні.

Ще нам варто навчитися працювати з невизначеністю. Щось придумати, поекспериментувати, дослідити ринок – це не про нас. Чим більше людина може працювати з невизначеністю, тим більше людина готова собі зізнатись, що вона не знає правильної відповіді та потрібно шукати її в різних напрямках.

✅ Які ви дасте поради для розвитку своєї власної креативності? 

Вчиться постійно. Якщо ви перестанете вчитися, ви не будете креативними людьми. Також можна практикувати метод дизайн мислення. Там закладено багато принципів для розвитку персональної креативності. Інновації не створюються у середині конкретної індустрії, вони створюються на перетині різних. Тому емпатія та співпраця з різними спеціалістами принесе вам нові креативні ідеї.

Share
Написати коментар
loading...