Реклама

📌«Інтелектуальне волонтерство. Як врятувати планету з робочого місця», – Анна Мазур, Pro Bono Club Ukraine

26 вересня у Києві відбудеться міжнародна подія European Pro Bono Summit, присвячена темі pro bono та інтелектуального волонтерства. Міжнародні та українські фахівці розкажуть, наскільки ефективним та впливовим може бути інтелектуальне волонтерство для країни та суспільства. 
Čytaty latynkoju
📌«Інтелектуальне волонтерство. Як врятувати планету з робочого місця», – Анна Мазур, Pro Bono Club Ukraine
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 📌«Інтелектуальне волонтерство. Як врятувати планету з робочого місця», – Анна Мазур, Pro Bono Club Ukraine
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
26 вересня у Києві відбудеться міжнародна подія European Pro Bono Summit, присвячена темі pro bono та інтелектуального волонтерства. Міжнародні та українські фахівці розкажуть, наскільки ефективним та впливовим може бути інтелектуальне волонтерство для країни та суспільства. 

Ми знаємо багато історій про волонтерів та активістів, які щодня рятують планету, іноді навіть ризикуючи власним життям. Ці історії надихають, а ці люди дивують — вони дивовижні, сміливі, сильні, стоять на передовій нашого з вами добробуту і викликають неабияку вдячність.

Якщо ж ви любите власну справу та не готові жертвувати своїм способом життя, то не обов’язково робити кардинальні вчинки, щоб творити соціальні зміни. Суттєвий внесок у вирішення будь-якої важливої проблеми можна зробити з власного робочого місця — завдяки практиці інтелектуального волонтерства.

Щоб зрозуміти як інтелектуальне волонтерство допоможе у бізнесі та чому варто заохочувати працівників до нього, ми поспілкувалися з кураторкою Pro Bono Club Ukraine, CEO Happy Monday та спікеркою European Pro Bono Summit Анною Мазур.

? Що таке інтелектуальне волонтерство?

Інтелектуальне волонтерство — це використання власних знань та експертизи для допомоги соціальним проєктам та організаціям для вирішення соціально значущих проблем.

Наприклад, коли команда IT-компанії прибирає на вулиці або саджає дерева, – це звичайне волонтерство. А от коли та сама команда виділяє час, щоб створити відкритий онлайн-реєстр дерев або додаток для сортування, – це вже інтелектуальне волонтерство. Тобто інвестиція конкретно фахових знань та вмінь, а не просто часу.

Практика інтелектуального волонтерства (його ще називають pro bono) з’явилась досить давно. Усе почалося з юристів, які допомагали деяким клієнтам на безоплатній основі. Наразі сфери застосування інтелектуального волонтерства стрімко розширюються — від фінансів та ІТ до дизайну, брендингу та HR.

?? Наскільки поширене інтелектуальне волонтерство в Україні?

Культура інтелектуального волонтерства здається чимось новим і незвичним, але це просто новий термін для явища, яке насправді широко відоме не лише у світі, але й в Україні.

Ось, наприклад, кілька добре відомих кейсів, які ілюструють інтелектуальне волонтерство в дії, навіть якщо ви ніколи це так не називали.

«Я крапля в океані»

Плакати та комунікаційна кампанія «Я крапля в океані» стали символом Революції гідності. Важко недооцінити той вплив, який це просте повідомлення мало на події 2014 року, допомагаючи кожному зрозуміти його роль у спільному океані України.

Цей плакат створив дизайнер Єгор Петров з Banda Agency. У пошуках шляху, як він може вплинути на події того часу, Єгор обрав шлях через власний фах.

Айдентика Міносвіти

Нову і стильну візуалізацію для Міністерства освіти і науки України створив на волонтерських засадах pro bono дизайнер Олександр Трегуб разом із командою школи дизайну та програмування Projector.

Півтора року тому ми створили організацію Pro Bono Club Ukraine, щоб популяризувати культуру інтелектуального волонтерства в Україні. За цей час майже 150 фахівців та понад 50 компаній з різних сфер долучились до інтелектуального волонтерства у різних форматах.

Стратегія для Центру догляду для молоді з інвалідністю

Один з наших улюблених кейсів — проєкт запуску соціального підприємництва при Центрі догляду для молоді з інвалідністю у Чернівцях. Команда фахівців зі стратегічного розвитку та маркетингу безкоштовно створила для Центру довгострокову стратегію розвитку, яка передбачала сталий прибуток від запуску соціального підприємства зі створення граноли.

Загалом за весь час роботи Pro Bono Club Ukraine окремі фахівці та цілі компанії надали pro bono послуг на суму більше ніж 1 136 000 грн! Кожного місяця збільшується кількість фахівців та компаній, готових долучитися до інтелектуального волонтерства.

? Які бувають формати інтелектуального волонтерства

Поки що не існує чітко визначеної класифікації, тому кожен фахівець або кожна організація шукає власний підхід, який найбільше відповідатиме їхнім цілям і задачам. У Pro Bono Club Ukraine ми розділили формати роботи на 4 умовні категорії: освітні заходи, консультації, надання послуг та спільні проєкти.

Освітні заходи — це формат відкритих тренінгів, воркшопів і лекцій, коли експерти діляться своїми знаннями з широким колом слухачів із громадського сектору. Найпопулярніші теми — управління проєктами, побудова комунікаційних стратегій, фандрейзинг.

Консультації — це формат індивідуальної роботи експерта чи компанії з обраною громадською організацією. Консультація зазвичай триває не більше 2 годин. Це найкращий спосіб отримати зворотний зв’язок стосовно ідеї чи концепції, яку хоче запровадити організація.

Консультація з SEO від Дмитра Клюшника

Надання послуг безкоштовно або зі знижкою — найпростіший формат допомоги громадським організаціям, досить поширений серед міжнародних платформ. Наприклад, Mailchimp дає знижку 15% для НГО, а Slack надає їм доступ до просунутих пакетів безкоштовно або зі знижкою 85%.

В Україні такі практики зустрічаються не так часто, але вони теж є. Наприклад, кар’єрна платформа Happy Monday розміщує вакансії громадських організацій безкоштовно. CEO Club запрошує одного представника НГО на власні тренінги і заходи безкоштовно.

Спільні проєкти — це найбільш складний, але й найбільш ефективний формат взаємодії, який передбачає безпосередню допомогу фахівця або компанії певній громадській організації впродовж певного періоду часу. Наприклад, дизайнер створює рекламні матеріали або email-спеціаліст налаштовує та запускає перші розсилки для організації.

? Як інтелектуальне волонтерство допомагає у кар’єрі?

Інтелектуальне волонтерство, безумовно, є одним з інструментів професійного розвитку. Співробітники, які інвестують свої знання у волонтерство, автоматично мають більше можливостей: додаткові контакти та унікальні проєкти у портфоліо роблять фахівців цікавішими на ринку праці. Та й персональний бренд у деяких сферах може бути важливішим за попередній досвід роботи.

Робота над волонтерськими проєктами — це також важливий маркер для працедавця, який демонструє, що людина зацікавлена у своїй роботі та професійному розвитку. Важко уявити, щоб інтелектуальним волонтерством займалася людина, яка ненавидить свою роботу.

Останнє, але не менш важливе, — інтелектуальне волонтерство додає вашій роботі змісту. Воно допомагає протистояти вигоранню на робочому місці, а це вже серйозний внесок у сталий кар’єрний розвиток.

?‍? Які переваги інтелектуального волонтерства для бізнесу?

Інтелектуальне волонтерство має свої переваги та додаткові бонуси для бізнесу, але зазвичай це не перша причина, чому бізнес інтегрує таку практику в свою діяльність.

Насамперед це про зміст самого бізнесу, про його цінності і розуміння спільної відповідальності та можливого впливу на суспільство, країну та планету, на якій ми живемо.

Але, звісно, є і переваги:

  • Інтелектуальне волонтерство допомагає розкривати потенціал працівників, розвиває навички самопрезентації, комунікації, нетворкінгу. Працівники самореалізуються через певну соціальну відповідальність, тому стають більш мотивованими та активними в роботі
  • Інтелектуальне волонтерство посилює корпоративну культуру компанії — створює спільноту, яка побудована на суспільно значущій меті. А сильна корпоративна культура у свою чергу посилює лояльність та залученість співробітників.
  • Компанії, для яких соціальна відповідальність є цінністю, мають більший успіх серед клієнтів та партнерів. Такий підхід приваблює та дозволяє вигідно підкреслити власну позицію та унікальність.

? Як запровадити інтелектуальне волонтерство у своїй компанії та зацікавити у ньому співробітників?

Волонтерські ініціативи — це не те, що можна запровадити примусово. Найкращий формат — це підтримка компанією ініціатив і проєктів, які вже цікаві співробітникам. Тому перший крок — розпитати колег, чи волонтерять вони у вільний час, чи долучаються до підтримки громадських організацій і яких саме. Якщо така діяльність вже є, розкажіть про ці кейси іншим членам команди та обговоріть, чим саме ви як компанія можете бути корисними у вирішенні соціальних проблем, важливих вашим співробітникам.

Інший шлях — відкрита пропозиція. Наприклад, якщо відділу КСВ у компанії чи керівникові цікаво впровадити ініціативи інтелектуального волонтерства, то можна знайти громадську організацію чи проєкт, що корелює з діяльністю компанії та потребує фахової допомоги, і запропонувати колегам долучитися до вирішення такої задачі.

Якщо ви не знаєте, де знайти таку організацію, тут будуть корисні так звані intermediaries — організації-посередники, які допоможуть знайти відповідний запит та проадмініструвати співпрацю бізнесу і громадської організації. Pro Bono Club Ukraine є саме такою організацією-посередником в Україні.

? Які труднощі волонтерства у громадському секторі?

Усі труднощі пов’язані зі страхами (і подекуди виправданими) компаній. Бізнесу хочеться співпрацювати з надійними організаціями, розуміти, що їх інвестиції мають сенс. Тому головна складність — знайти надійного партнера. Це одне з важливих завдань для популяризації інтелектуального волонтерства, бо організації не завжди вміють правильно шукати компанії, а компанії дуже обережно шукають партнерів для себе.

Інша проблема (цього разу зі сторони громадських організацій) – невміння діагностувати свої потреби. Тобто не всі організації можуть зрозуміти, що у них є проблема зі стратегічним баченням або з позиціюванням. А тому вони, очевидно, не шукатимуть допомогу у цих сферах, хоча дійсно її потребують.

Загалом усе більше компаній заохочують своїх співробітників до волонтерства, а самі фахівці усе більше хочуть допомагати громадським ініціативам. При цьому інвестиції знаннями значно більш довгострокові, ніж грошима чи іншими ресурсами. Тому pro bono підтримка є значно ефективнішою допомогою громадському сектору.

✅ Прості кроки, щоб спробувати інтелектуальне волонтерство 

  • Будьте відкриті, ризикуйте та пробуйте — ваш досвід точно буде комусь корисним, головне — знайти правильний запит.
  • Не ускладнюйте, почніть із простого. 30 хвилин консультації не вимагають від вас суттєвої перебудови планів і додаткової підготовки, але можуть неймовірно полегшити діяльність соціально важливої ініціативи.
  • Діліться власним досвідом, популяризуйте кейси та результати успішної співпраці.
  • Долучайтесь до Pro Bono Club Ukraine — ми з радістю знайдемо тих, кому ви можете бути корисними, і покажемо, що це дуже просто, цікаво і не вимагає великих додаткових зусиль.

Завітайте на European Pro Bono Summit та дізнайтеся більше про світові кейси та практики pro bono.

Читайте також про те, що в Україні створять? В Україні створять перший каталог КСВ-ініціатив перший каталог КСВ-ініціатив.

Share
Написати коментар
loading...