Реклама

🌍 Все, окрім перемоги: 5 причин позмагатися у «зеленому» конкурсі ClimateLaunchpad

Чому вам не обов’язково перемагати у найбільшому у світі конкурсі «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad, але обов’язково треба взяти у ньому участь
Čytaty latynkoju
🌍 Все, окрім перемоги: 5 причин позмагатися у «зеленому» конкурсі ClimateLaunchpad
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🌍 Все, окрім перемоги: 5 причин позмагатися у «зеленому» конкурсі ClimateLaunchpad
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чому вам не обов’язково перемагати у найбільшому у світі конкурсі «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad, але обов’язково треба взяти у ньому участь

Перемога у змаганні для стартапів — це інформаційний привід, заслужена мить слави, гордість батьків та заздрість колег. Але перемога не гарантує, що ваш стартап є життєздатним, бо наступною гучною новиною може стати оголошення про закриття проекту. Натомість перемога у міжнародному конкурсі ClimateLaunchpad (CLP) є скоріше бонусом до основної корисної складової – підготовчої програми – під час якої учасники вдосконалюють себе та свій продукт.

Ми про це знаємо з власного досвіду: Greencubator четвертий рік поспіль організовує український етап найбільшого в світі конкурсу «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad. Ми проводимо національний відбір, тренувальні сесії та доправляємо переможців на глобальний фінал та спостерігаємо: як щороку кліматичні ідеї та їхні автори прогресують, а cleantech в Україні розростається.

Напередодні українського фіналу, який відбудеться в Івано-Франківську 21 вересня, ми розпитали учасників та партнерів про корисний досвід CLP.

? Навчитись робити бізнес зі своєї ідеї

ClimateLaunchpad відрізняється тим, що в ньому можна брати участь навіть без готового продукту. «Конкурс для ідей з чернетки» вітає проекти на початкових стадіях та допомагає командам перетворювати ідеї на реальні бізнес-моделі, з потенціалом до масштабування.

Також стартапи визначають свою цільову аудиторію та потенційні ринки, тренуються складати фінансовий план, вчаться пояснювати кліматичні переваги свого бізнесу тощо. Наприклад, тогорічному переможцю національного фіналу, команді UGrid, знання з CLP допомогли зрозуміти, що варто якомога раніше пропонувати своє рішення потенційним клієнтам. На думку засновника Павла Репало, продажі та маркетинг мають йти попереду розробки та виробництва.

⚡ «Прокачати» навички підприємця

Окрім розуміння, як зароблятиме ваш «зелений» бізнес та бажання почати швидше продавати, потрібно вміти презентувати себе клієнтам й інвесторам. Цю навичку можна опанувати під час буткемпу та тренувальних сесій перед фіналом конкурсу.

Наша команда отримала багато корисних знань і, що важливо, — вони стосуються не технічної галузі, а особистих навичок: готувати презентацію проекту, дотримуватися формату змагань, вміти слухати під час сесій «запитання-відповіді». Це ті елементи, які неможливо або важко відпрацювати вдома перед дзеркалом

Микола Осейко, Засновник Carbominer, бере участь у конкурсі цього року

? Познайомитися з cleantech-колегами

Нові контакти призводять до появи нових рішень — саме так цього року сталося з проєктом Greenbin. Його співзасновниця та виконавчий директор Олена Сидоренко розповідає, що під час одного з воркшопів її команда відкрила для свого проєкту сегмент ринку, про який раніше не думала: «завдяки іншим учасникам, ми поглянули на свою ситуацію з абсолютно іншого боку».

Марина Сергієнко зі Stock-Factory, фіналіст тогорічного конкурсу, згадує, що спілкування з людьми навколо ClimateLaunchpad було дуже надихаючим.

Всі учасники є не пересічними людьми, а унікальним прошарком суспільства, який активно думає про майбутнє планети. Після зустрічі з такими людьми я точно знаю, що є шанс зупинити зміну клімату

Марина Сергієнко

? Заявити про себе партнерам чи інвесторам

Більше організацій та фондів бачать потенціал у співпраці з «зеленим» бізнесом. Цьогорічний ClimateLaunchpad в Україні підтримує Green for Growth Fund. Ллойд Стівенс, директор Finance in Motion (радник Green for Growth Fund), пояснює, що для фонду створення екосистеми для «зеленого» підприємництва та «зелених» технологій є ключовою частиною діяльності.

Проведення конкурсу в Україні підтримує також компанія Baker Tilly. Олександр Баськов, керівник відділу послуг зі сталого розвитку Baker Tilly, розповідає, що «Бейкер Тіллі Україна» вже 7 років надає послуги зі сталого розвитку.

За цей час ми поспілкувались із сотнями компаній та підготували сотні комерційних пропозицій, які стали успішними і подекуди несподіваними проектами. ClimateLaunchpad для Baker Tilly – це ще одна цеглинка в розбудові «зеленого» бізнесу

Олександр Баськов, керівник відділу послуг зі сталого розвитку Baker Tilly

Знайомство з представниками цих та інших подібних організацій після конкурсу може перерости в довготривалі й продуктивні проекти.

? Увійти до глобальної «зеленої» екосистеми

За 5 років ClimateLaunchpad виріс до 53 країн та поступово перетворюється на екосистему для нових ідей. Участь у ньому — це квиток до міжнародної «зеленої» спільноти.

До інтернаціональної «зеленої» спільноти долучається і проект «Промприлад.Реновація» — саме там відбуватиметься національний фінал ClimateLaunchpad 2019.

Партнерство з Greencubator навколо організації конкурсу особливо цінне, бо через об’єднання зусиль багатьох різних гравців можна робити підривні зміни.

Юрій Филюк, ініціатор та генеральний директор «Промприлад.Реновація»

21 вересня українське журі обере трьох переможців, які представлять країну на глобальному фіналі в Амстердамі. Там на них чекатиме боротьба за грошові призи (10 000, 5 000 і 2 500 € за 1, 2 і 3 місця відповідно) та місце в акселераційній програмі Climate-KIC.

Долучайтеся до спільноти, стежте за українським фіналом у події на Facebook та формуйте власні «зелені» ідеї — у нас ще немає запасної планети, і навряд чи вона з’явиться найближчим часом.

Читайте також про те, як потрапити та підготуватися до виступу? ClimateLaunchpad — найбільший у світі «зелений» конкурс: як потрапити і підготуватися до виступу на ClimateLaunchpad.

Share
Написати коментар
loading...