Реклама

🔫 Законопроект 1222. Депутати «Слуги народу» пропонують легалізувати зброю — Зеленський проти

Законопроект поданий депутатами Ігорем Фрісом та Олександром Матусевичем, які пропонують дозволити володіти зброєю навіть неповнолітнім громадянам.
Čytaty latynkoju
🔫 Законопроект 1222. Депутати «Слуги народу» пропонують легалізувати зброю — Зеленський проти
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🔫 Законопроект 1222. Депутати «Слуги народу» пропонують легалізувати зброю — Зеленський проти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Законопроект поданий депутатами Ігорем Фрісом та Олександром Матусевичем, які пропонують дозволити володіти зброєю навіть неповнолітнім громадянам.

Хто має право володіти зброєю

Законопроект 1222 ділить зброю на категорії. До першої категорії входять:

  • пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с
  • вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї
  • газова зброя
  • луки та арбалети з силою натяжіння тетиви не більше 40 кг
  • інша зброя, яка не належить до другої, третьої, четвертої категорії та не заборонена в цивільному обігу

Такою зброєю можна володіти навіть з 16 років і без дозвільних документів.

Дозвіл необхідний на зброю інших трьох категорій, а ще такою зброєю можна володіти лише з 18-ти (для 2 категорії) або 21-го (для 3 і 4 категорій) року. До речі, за наявності дозволу, кількість зброї, якою може володіти людина, необмежена. Дозвіл видає Національна поліція терміном на 5 років.

Заборонено володіти автоматичною зброєю, вогнепальною зброєю, яка імітує інший предмет, а також такою зброєю, яку не можна виявити за допомогою металодетектора.

Реєстр

Уся зброя другої, третьої та четвертої категорії потрапляє до реєстру. А саме:

  • друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї, луки та арбалети, не віднесені від першої категорії
  • третя категорія – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя та боєприпаси до неї
  • четверта категорія – короткоствольна нарізна вогнепальна зброя та боєприпаси до неї; короткоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби боєприпасами, спорядженими еластичними метальними елементами менш смертельної дії та боєприпаси до неї.

Зброя з першої категорії не підлягає навіть реєстрації.

Кому не видадуть дозвіл та чи можуть лишити права володіння зброєю

Щоб отримати дозвіл на володіння зброєю, треба бути дієздатним, психічно здоровим громадянином без судимостей за певні злочини — такі як злочини проти безпеки України, вбивства, тяжкі тілесні злочини, статеве насильство та інші. Власник зброї має також пройти додатковий медичний огляд, а також кваліфікаційні курси з іспитом.

Дозвіл припиняє свою дію, якщо людині оголосили підозру у скоєнні відповідних злочинів, взяли на облік у зв’язку з насильством у сім’ї, непроходження перевірки умов зберігання зброї та якщо такі умови були порушені вдруге.

Обов'язки власника зброї

Законопроект 1222 встановлює певні обов’язки, які мусять виконувати власники зброї. Зокрема, щодо доступу поліції до місця збереження зброї. Також у проекті закону описується як само власник має зберігати зброю:

  • лише за місцем свого проживання
  • за відсутності власника у місці — у металевому сейфі зі стінками не менш ніж 1,5 мм, який неможливо перенести
  • якщо власник має більше 5 одиниць зброї, він також має встановити сигналізацію
  • Зброю можна носити лише в прихованому вигляді в кобурі або чохлі та лише разом із дозволом.

Використання зброї

Законопроектом встановлено перелік випадків, коли дозволене використання зброї:

  • для захисту себе чи інших осіб від кримінальних правопорушень або замаху на їх вчинення;
  • для захисту свого майна та/або майна інших осіб від кримінальних правопорушень чи замаху на їх вчинення;
  • для затримання особи, яка вчиняє кримінальне правопорушення, чи безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні;
  • для захисту від нападу тварини, яка безпосередньо загрожує життю чи здоров’ю людей, чи негайного відвернення реальної загрози такого нападу

Особа, яка правомірно застосувала зброю, не підлягає адміністративній чи кримінальній відповідальності та не зобов’язана відшкодовувати шкоду (моральну та/або матеріальну), завдану внаслідок застосування нею зброї.

Зони вільні від зброї

У деяких місцях носіння зброї заборонене. Перелік таких місць з боку держави визначає Кабінет Міністрів. Власники приватних закладів також можуть оголосити їх зонами вільними від зброї.

Щоправда, в такому разі власник мусить забезпечити місце, де відвідувачі можуть залишити зброю — воно мусить бути охоронюваним та мати відповідну позначку. При чому, якщо власник закладу не може організувати подібні заходи, він не може назвати свій заклад зоною вільної від зброї. Тобто, якщо ви просто не хочете бачити озброєних людей на своїй території, ви маєте подбати про безпеку їхньої зброї.

***

Законопроект також регулює торгівлю та передбачає зміни до Кримінального кодексу України та інших законів.

Шанси на прийняття

Попри те, що законопроект внесли депутати від партії влади «Слуга народу», шанси на ухвалення цього закону досить низькі, адже президент Володимир Зеленський вважає легалізацію зброї «передчасною». Про це він заявив у відповіді на петицію громадян:

Зважаючи на визначену Конституцією України найвищу соціальну цінність - людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку, усвідомлюючи відповідальність держави перед людиною за свою діяльність та ураховуючи необхідність удосконалення правової політики і встановлення миру в суспільстві, легалізація обігу в державі зброї вбачається передчасною, а тому не може бути підтримана.

Володимир Зеленський, Президент України

Share
Написати коментар
loading...