Реклама

🦊 Українка Ольга Дудченко потрапила до рейтингу молодих науковців від MIT з розробкою ДНК-зоопарку

Дудченко займається проєктом DNA Zoo (ДНК-зоопарку), мета якого – розширити геноми видів тварин, що помирають.
Čytaty latynkoju
MIT
🦊 Українка Ольга Дудченко потрапила до рейтингу молодих науковців від MIT з розробкою ДНК-зоопарку
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🦊 Українка Ольга Дудченко потрапила до рейтингу молодих науковців від MIT з розробкою ДНК-зоопарку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дудченко займається проєктом DNA Zoo (ДНК-зоопарку), мета якого – розширити геноми видів тварин, що помирають.

Українська науковиця увійшла до рейтингу інноваторів MIT Technology Review «35 до 35». Вона розробила метод «розшифровки» геномів тварин, що помирають.

? Про рейтинг

MIT Technology Review «35 до 35» публікується щорічно з 1999 року. До нього потрапляють перспективні науковці з різних областей до 35 років.

Дудченко

Rice University

?? Українська науковиця

34-річна Ольга Дудченко – дослідник галузі геноміки (розділ молекулярної генетики, який вивчає геноми живих організмів). Дудченко займається проєктом DNA Zoo (ДНК-зоопарку), мета якого – розширити геноми видів тварин, що помирають.

Сучасне обладнання для визначення послідовностей генів працює досить швидко. Техніка може вираховувати ДНК арахісу, баклажана або броненосця всього за два дні. Загалом науковці отримують мільярди неорганізованих фрагментів коду ДНК.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#------#---днк-зоопарк' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-1491:11' srcset=днк-зоопарк” width=”960″ height=”635″>

? Розробка

Дудченко допомогла зробити наступний крок – з’єднати всі шматочки у правильній послідовності.

У своїй роботі Дудченко використовує метод Hi-C. Спочатку його створили, щоб вивчити, як складаються хромосоми, та показати, які фрагменти ДНК знаходяться поруч. Разом з алгоритмами і методами Дудченко він спрощує «збірку» геномів.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#------#---днк-зоопарк' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-2060:11' srcset=днк-зоопарк” width=”960″ height=”578″>

? Які результати

У 2018 році українка разом з колегами поділилася першими досягненнями DNA Zoo. У базі проєкту вже є послідовності геномів понад 50 видів, включаючи гепарда, червону панду та бразильського дикобраза. З огляду на швидкість вимирання деяких тварин, ці ДНК можуть виявитися єдиним, що залишиться від них.

Наразі перед науковцями постає глобальна мета – охарактеризувати і зберегти геном кожного виду на землі.

Читайте також про те. що українська науковиця Марина В’язовська зробила?? Прорив у математиці – українська науковиця Марина В’язовська зробила гучне відкриття гучне відкриття у математиці.

Share
Написати коментар
loading...