Реклама

🚴‍♀️ «Наразі ринок доставки настільки малий, що ми не відчуваємо конкуренції як такої», — Дмитро Расновський, Glovo Україна

Вже за кілька місяців буде рік як в Україні з'явився сервіс Glovo, що радикально змінив ринок доставки їжі. Про ситуацію на ринку, вихід на регіональний рівень, конкуренцію з Uber Eats і класичними сервісами доставки їжі та багато іншого поговорили з Дмитром Расновським, генеральним менеджером Glovo в Україні.
Čytaty latynkoju
🚴‍♀️ «Наразі ринок доставки настільки малий, що ми не відчуваємо конкуренції як такої», — Дмитро Расновський, Glovo Україна
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🚴‍♀️ «Наразі ринок доставки настільки малий, що ми не відчуваємо конкуренції як такої», — Дмитро Расновський, Glovo Україна
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже за кілька місяців буде рік як в Україні з'явився сервіс Glovo, що радикально змінив ринок доставки їжі. Про ситуацію на ринку, вихід на регіональний рівень, конкуренцію з Uber Eats і класичними сервісами доставки їжі та багато іншого поговорили з Дмитром Расновським, генеральним менеджером Glovo в Україні.

— У скільки ви оцінюєте обсяг ринку доставки в Україні та свою частку в ньому?

Наразі український ринок доставки доволі малий і лише починає активізуватися. Наше суспільство все більше діджиталізується, люди прагнуть оптимізувати свій час та поступово звикають замовляти страви або будь-які інші товари з таким додатком як Glovo. Тож, потенціал для розвитку ринку великий, а наше завдання – робити так, аби люди довіряли цьому сервісу та користувалися ним ще більш активно.

В Україні частка доставки складає приблизного 1% від всього ринку громадського харчування, але у перспективі за наступні кілька років вона може збільшитися до 5%. Щодо нашого сервісу, то Glovo демонструє високі показники зростання, що у свою чергу, свідчить про розмір попиту на наші послуги.

За останні дев’ять місяців сервіс розпочав роботу в семи найбільших містах України: Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Вінниці, Запоріжжі, і ми продовжуємо працювати над розширенням зони покриття нашого сервісу. Про нашу частку на ринку говорить і статистика скачувань додатку Glovo українцями: він вже тривалий час у топі рейтингу lifestyle-додатків, а кількість користувачів продовжує зростати з кожним місяцем.

— Glovo позиціонує себе як сервіс доставки чого завгодно. Яку частку у загальному обсязі замовлень складає оце «що завгодно»?

Так, особливість доставки Glovo саме в тому, що ми швидко доставляємо що завгодно: починаючи стравами та завершуючи тим, що необхідно терміново – підгузками, молочними сумішами, ліками або будь-якими іншими базовими продуктами. На даний момент, переважна кількість замовлень це саме доставка їжі.

— Користуючись кількома сервісами доставки, не можна не помітити, що подекуди одні заклади з’являються в Glovo і пропадають в Uber Eats та навпаки, і «бігати» вони можуть так постійно. Чому так відбувається?

Зараз у користувачів додатку Glovo є можливість робити замовлення з більш ніж 3000 локацій. Ми орієнтуємось на потреби наших користувачів та додаємо у додаток той чи інший ресторан чи кафе, якщо на них є запит. Звісно, що фінансові зобов’язання з’являються лише після підписання контракту, коли доданий до платформи ресторан стає офіційним партнером. Якщо після тестового режиму партнер проти, ми прибираємо його з додатка. У свою чергу контракт може бути підписаний на різних умовах, наприклад, на умовах ексклюзивного партнерства чи ні.

Контракт про не ексклюзивне партнерство означає, що партнер може співпрацювати з різними сервісами доставки. Бувають випадки, коли заклад має власну доставку і все одно співпрацює з нами. Важливо розуміти, що ми допомагаємо якісно розвивати бізнес, збільшуючи попит у декілька разів. Ми раді, що кількість запитів на партнерство з Glovo зростає щоденно.

— Чи є якісь критерії за якими ви обираєте ресторани для підключення?

Ми прагнемо бути максимально user-oriented, тому враховуємо запити та побажання наших користувачів. Звісно, ми завжди оцінюємо потенційного партнера з точки зору якості надання ним послуг, стандартів сервісу, перевіряємо, чи ведення цього бізнесу не суперечить нормам чинного українського законодавства.

— У США та Британії McDonalds доставляє за допомогою Uber Eats. В Україні вони обрали вас. Як ви думаєте, чому?

Насправді це питання стосується швидкості появи сервісу на ринку. Сервіс Glovo запустився в Україні у жовтніВ Україні з’явиться сервіс швидкої доставки товарів Glovo 2018 року, а Uber Eats – в лютомуUberEats почав тестувати сервіс в Києві 2019 року. Тож ми з’явилися на ринку першими, а далі нам вдалося якісно розбудувати мережу покриття сервісу, і що особливо важливо, донести до споживачів знання про переваги користування нашими послугами. В сумі ці фактори зробили нас привабливим бізнес-партнером для такої компанії як McDonalds.

— На старті роботи сервісу доставка з McDonalds у Києві коштувала 20 гривень, тепер вже 40. Чим обумовлено підвищення ціни?

Вартість доставки традиційно формується на основі балансу ринкових умов та підприємницької структури. У тому числі, ми враховуємо актуальний попит на послуги та вартість самої операції здійснення послуги.

— Glovo працює вже у семи українських містах. Чи відрізняється якось ринок, приміром, Харкова або Дніпра від столичного?

У великих містах немає кардинальної різниці у поведінці споживачів, однак природно, що є свої особливості.

Glovo — це платформа з тристоронньою структурою, яка поєднує користувачів додатку, партнерів та кур’єрів, кожна складова може впливати на локальний ринок. Наприклад, помітний вплив мають сильні гравці у містах, зокрема великі мережі закладів, що визначають панівну кухню. Також має значення загальна кількість та щільність розташування кафе чи ресторанів, що впливає на рівень попиту. Проте є особливості, що притаманні всім містам – питома кількість закладів харчування розташована в центрі, в той час як у спальних районах з великою кількістю населення інфраструктура розвинута слабко й ресторанів небагато. Різниця наповненості районів більш помітна у великих містах, але спостерігається і в менших.

Подібні труднощі може вирішити проект «хмарних кухонь» – це власні кухні сервісів доставки, де можуть працювати 2-3 ресторани та готувати їжу винятково під доставку. Зазвичай вони відкриваються в районах, де є високий попит на послугу, та відповідно в більш бюджетних локаціях, адже працюють лише на виконання замовлень. У результаті всі залишаються у виграші: ресторани розширюють свою мережу з мінімальними витратами, ми додаємо бренд якісної їжі у нове місто, а споживачі отримують своє замовлення за ті ж 45 хвилин.

Також по містах відчувається різниця розвитку інфраструктури, що безпосередньо впливає на логістику. Наприклад, у Києві багато пагорбів, що певним чином ускладнює пересування містом.

— Більшість міст, де ви працюєте, наразі або мільйонники, або наближаються до цієї цифри. Окрім Вінниці, де живе менш як 400 тис осіб. Як ви приймали рішення зайти на ринок такого відносного маленького міста? Плануєте розширюватися далі на такі міста?

Менш ніж за рік доставкою від Glovo почали користуватися мешканці семи найбільших міст України. Цільова аудиторія додатку Glovo – це міські міленіали, а тому, ми продовжуємо збільшувати зону покриття доставки українськими містами. Нам цікаві всі міста з населенням понад 200 тис., тому до кінця 2019 року ми плануємо розпочати роботу ще в 5-10 нових містах.

— Зрозуміло, що середній чек у закладах в маленькому місті нижчий — як і зарплати. Наскільки це впливає на користування саме вашим сервісом? Чи готові мешканці міста доплачувати кількадесят гривень за доставку?

Не можемо сказати, що середній рівень доходів прямо впливає на користування нашим сервісом у менших містах, адже в регіонах зберігається високий попит на наші послуги. Вартість доставки Glovo не перевищує поріг адекватної ціни для українського населення, і в якійсь мірі корелює зі зростанням ціни на послуги таксі (у середньому 80-100 грн) чи громадського транспорту (у середньому 8-12 грн).

— У сфері доставки їжі ваш головний конкурент — безперечно Uber Eats. Наразі у них дещо нижча ціна доставки, але поки ринок практично порожній, місця для зростання вистачає всім. Проте, ця ситуація може змінитися. Чим плануєте бороти конкурента?

Наразі ринок доставки настільки малий, що ми не відчуваємо конкуренції як такої. Не можемо стверджувати, що Glovo бореться з Uber Eats за долю ринку. До того ж Uber Eats діє лише в Києві. Навпаки, це позитивний момент, що ми разом розвиваємо нову культуру споживання та використання сервісів доставки. Uber Eats чимало зробив для пожвавлення бізнесу, зокрема, багато клієнтів мережі таксі Uber охоче розпочали використовувати food delivery. Так що у нас велика спільна мета – розвивати ринок доставки в Україні.

— До того як ви прийшли на ринок, в Україні вже працювали кілька сервісів доставки їжі — це eda.ua, Екіпаж-Сервіс, та інші. Чи вважаєте ви їх своїми конкурентами?

Сервіс Glovo доставляє все що завгодно, а згадані в питанні учасники ринку надають послуги тільки з доставки їжі, тому з цієї точки зору, ми не виокремлюємо конкурентів на українському ринку. Доставка Glovo — це представник нової генерації сервісів, адже ми маємо власний маркетплейс та логістичну платформу, котра поєднує наших партнерів з користувачами та нашим власним ресурсом – кур’єрами, що також якісно відрізняє нас від інших гравців на ринку.

— Значна частка, якщо не більшість, ваших кур’єрів працює на велосипедах. Чи плануєте ви якимось чином впливати на покращення міської інфраструктури для роверистів? Можливо, були вже розмови з приводу цього з міською владою тих міст, де ви присутні?

Так, наш бізнес дуже зав’язаний на інфраструктурі міста та помітно на неї впливає. Ми розуміємо, що Glovo, як й інші представники food delivery, збільшує кількість велосипедів та скутерів на міських дорогах. Тому відсутність окремих смуг для велотранспорту, паркувальних місць перетворюється на проблему, адже міста не готові до значної кількості двоколісного транспорту на дорогах. Наразі перемовини з місцевою владою не ведуться, але це стане одним з векторів нашої роботи у найближчому майбутньому, адже ситуація набуває критичної точки.

— У Glovo зарплати кур’єрів високі відносно середньоринкових. Наскільки це виправдано економічно для вас?

Від початку запуску сервісу, ми розуміли, що в цьому бізнесі надважливо мати хороших кур’єрів і тому інвестуємо в оплату їх праці значні ресурси.

— Як ви набираєте кур’єрів, вже багато разів розповідали, критерії приблизно відомі. А які фактори можуть вплинути на зупинку співпраці? З ким ви одразу прощаєтеся, а за що кур’єр отримає попередження?

Glovo – це платформа з тристоронньою структурою, яка поєднує користувачів додатку, партнерів та кур’єрів. Тож, кур’єри не є співробітниками Glovo, але лише контрагентами, які підключаються до нашої платформи. У кожного з них є свій рейтинг, на який впливає оцінка користувача додатку, партнерів та наша. Ми автоматично припиняємо співпрацю з кур’єром, якщо його рейтинг стає нижчим певної позначки або ж його було викрито у неналежній поведінці. У цьому випадку, варто зазначити факт, що у відімкнених від платформи кур’єрів залишаються фірмові рюкзаки.

— Зрозуміло, що кур’єри — не є вашим персоналом, але, тим не менш, це велике ком’юніті, з яким вам доводиться багато спілкуватися кожного дня. Вони самі об’єднуються в якісь власні чати, спільноти. А чи проводите ви якісь активності для кур’єрів, може тренінги або просто зустрічі?

Якщо ми порахуємо всіх кур’єрів, які хоча б раз робили доставку – вийде близько 10-15 тисяч. Штат кур’єрів Glovo – це як живий організм, що динамічно зростає та оновлюється. Чимало хто розглядає таку зайнятість як тимчасовий підробіток, і це цілком природно.

Після підключення кур’єрів до платформи, ми проводимо онбординг сесії, де розповідаємо про стандарти сервісу, норми спілкування з клієнтами, навчаємо правилам транспортування замовлень (зокрема, їжі та напоїв) та використання фірмового рюкзака. Для тих, хто вже співпрацює з Glovo, регулярно проводяться тренінги, де ми також обговорюємо шляхи вирішення кризових моментів, правила поведінки, нагадуємо про неухильне виконання правил дорожнього руху тощо.

У період кризових подій подібні сесії присвячуються повторним інструктажам. Важливо знати та розуміти те, що негативні ситуації, які мають місце, відбуваються не по вині кур’єра, а часто зумовлені сумішшю обставин, на які можуть впливати партнери, логістика та сам користувач додатку, який раптом змінює місце доставки тощо.

— Загалом, які головні виклики в співпраці з такою великою кількістю різнопланових людей, для більшості з яких це тимчасова робота?

У сфері послуг складно уникнути впливу людського фактора, адже всі ми різних настроїв та темпераментів, і часом, маємо абсолютно протилежні реакції на звичайні речі. Але важливо, що Glovo – це вільна платформа та будь-який кур’єр може відімкнутися від неї, якщо наша співпраця не відповідає його очікуванням.

Ми у Glovo працюємо також над створенням інклюзивного середовища та надаємо можливість співпрацювати з платформою кур’єрам з обмеженими можливостями. У випадку, якщо кур’єр з порушеннями слуху або мовлення доставляє замовлення, з користувачем додатку зв’язується представник нашої служби підтримки – тож, на якість надання послуги це ніяк не впливає.

— Скільки співробітників є в офісі Glovo зараз?

На початку роботи сервісу в Україні в штаті було лише 10 чоловік, а зараз наша команда нараховує вже понад 40 співробітників та продовжує зростати.

— Як ви працюєте в регіонах — чи є у вас там офіси, якісь окремі представники, які постійно там, або ви якось керуєте всім віддалено?

Так, в містах-мільйонниках у нас є локальні операційні менеджери, вони також регулярно приїздять до менших міст у регіонах.

— Поділіться, будь ласка, планами на розвиток сервісу в Україні на найближчий рік.

Glovo в Україні продовжує зростати та збільшувати зону покриття роботи сервісу. Ми починали з Києва, а на сьогодні працюємо вже у найбільших містах України й готуємось до запуску в нових. Продовжуємо розширювати коло наших партнерів, серед котрих з’являється все більше великих гравців на ринку. Нам приходить все більша кількість заявок на партнерство та колаборації. Не може не тішити й те, що успіхи Glovo на українському ринку надихають запускати сервіс в інших країнах на пострадянському просторі.

Share
Написати коментар
loading...