Реклама

🕴️ Бізнес, який змінює світ. Як працює соціальне підприємництво?

Нам більше не цікаво працювати тільки тому, що нам за це платять. Приходячи на роботу щоранку, ми прагнемо усвідомлювати, що те, що ми робимо, має сенс — як для нас, так і для інших людей. Як знайти справу, яка надихатиме нас і робитиме світ навколо хоч трохи кращим?
Čytaty latynkoju
🕴️ Бізнес, який змінює світ. Як працює соціальне підприємництво?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🕴️ Бізнес, який змінює світ. Як працює соціальне підприємництво?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нам більше не цікаво працювати тільки тому, що нам за це платять. Приходячи на роботу щоранку, ми прагнемо усвідомлювати, що те, що ми робимо, має сенс — як для нас, так і для інших людей. Як знайти справу, яка надихатиме нас і робитиме світ навколо хоч трохи кращим?

Непоганим рішенням здається соціальне підприємництво. На відміну від звичайного бізнесу, таке підприємство працює не тільки заради прибутку, а для вирішення певної проблеми.

В той час, як традиційний бізнесмен прагне створити такий продукт, за який заплатить споживач, соціального підприємця в першу чергу цікавить, чи буде його діяльність корисною для суспільства.

Наприклад, ми можемо протистояти домашньому насиллю над жінками, допомагати колишнім АТОшникам реалізуватись чи пояснювати людям, чому нам варто відмовитись від пластикових пакетів. Але робити це не на волонтерських засадах або за гранти, а за дохід, отриманий від власного соціального підприємства.

Як це працює?

Як вижити соціальному підприємству, коли навіть комерційному бізнесу важко втриматись на плаву, — питання, яке цікавить багатьох, хто вперше чує про соціальний бізнес. Економічних моделей, за якими можна побудувати свій соціальний бізнес — чимало. Їх варто обирати залежно від мети.

Витратити частину прибутку на щось корисне

Підприємство продає товари чи послуги, а певний відсоток прибутку віддає на благодійність чи корисну для суспільства ініціативу.

Наприклад, туристичне бюро VseSvoe організовує екскурсії Україною. А 10% прибутку спрямовує на догляд за історичними пам’ятками.

Дати роботу тим, хто цього потребує

Також є підприємства, в яких більшість працівників — люди з певними обмеженнями чи особливостями. Отриманий прибуток вкладається в розвиток бізнесу — адже розширення підприємства дозволяє працевлаштувати більше людей.

В компанії Inclusive IT працюють люди з інвалідністю. Вони радять компаніям, як зробити їхні сайти доступними для людей з інвалідністю, зокрема для незрячих, слабозорих, нечуючих, з проблемною концентрацією та тих, які не можуть користуватися мишкою.

Соціальним підприємством може стати навіть неприбуткова організація — якщо вона 100% отриманих доходів спрямовує свою статутну діяльність.

З чого почати?

Визначтеся з проблемою

Читайте також: 👨‍💻 «Імпакт-інвестування не є заміною благодійності», — Денис Гурський, SocialBoost та 1991 Open Data Incubator

Всі соціальні ініціативи починаються з того, що їхні засновники прагнуть змін. Вони допомагають людям та створюють речі, в яких відчувається потреба. За кожним соціальним підприємством стоїть цікава особиста історія, з якою воно почалось. Тож, подумайте, яка соціальна проблема торкає особисто вас, ваших близьких, ваше село/місто або навіть країну? Як ви бачите вирішення цієї проблеми?

Продумайте свої сильні сторони

Не будьте сором’язливими: подумайте, що у вас виходить найкраще. Ваш досвід та таланти допоможуть визначитись з ідеєю для бізнесу: тому подумайте, що в вас виходить найкраще? Також варто подумати, чи володієте ви ресурсами, які можна потенційно використати для старту бізнесу?

Знайдіть підтримку

Допомога зі сторони ніколи не завадить. Зверніться до тих, хто постійно стикається з проблемою, яку ви хочете подолати.

Чудово зростати в середовищі однодумців, де ви зможете отримати знання та підтримку менторів. Наприклад, таким середовищем є Українська соціальна академія, яка пропонує серію навчальних програми з соціального підприємництва та підтримку менторів. Автори найкращих ідей отримають гранти на розвиток проекту.

Дослідіть ринок

Чи намагався вирішити цю проблему хтось до вас? Найчастіше винаходити велосипед немає сенсу. Якщо хтось вже робить те, що запланували ви — надихайтесь його успіхом і вчіться на помилках!
Також варто пам’ятати, що рішення, які були неефективні в минулому, можуть спрацювати зараз.

Часто той, хто стикається з обраною вами проблемою, може запропонувати найефективніше рішення. Використайте його для побудови робочої моделі — і не забудьте протестувати, як вона працює.

Сформуйте робочу бізнес-модель

Зазвичай, в будь-якій спільноті вистачає мотивації для змін. Але коли ідеї занадто глобальні, найдобріших намірів недостатньо.

Хай ваш план буде настільки легким в реалізації, наскільки це взагалі можливо. Адже якщо ваша ідея не спрацює на найпростішому рівні, немає сенсу її масштабувати. Отже, що треба зробити передусім?

  1. Визначте вашу соціальну мету;
  2. Який продукт чи сервіс ви будете виробляти?
  3. Хто ваші покупці?
  4. Як ви плануєте поєднувати бізнесову та соціальну мету?
  5. Як ви будете визначати, чи успішна ваша діяльність?
  6. Як ви будете просувати ваш продукт?
  7. Які для цього потрібні ресурси та навички?
  8. Чи потрібна вам наймати працівників та яких?
  9. Якими будуть ваші витрати та доходи і яких розмірів інвестицій ви потребуєте?

Визначтеся, скільки коштів має приносити ваше підприємство для того, щоб реалізувати вашу мету та покрити видатки, забезпечити зарплату вам та вашим працівникам і мати перспективу росту та розширення в майбутньому? Відповіді на ці питання допоможуть вам визначитись з бізнес-моделлю.

Знайдіть інвестиції

Пошук фінансування — справжній виклик для бізнесменів, і соціальні підприємці — не виключення. В наші країні інвестори зазвичай небагато чули про соціальне підприємство — отже варто підготувати відповіді на всі можливі питання щодо вашої бізнес-моделі та бізнес-плану. З іншого боку, для соціальних стартапів доступні гранти для соціального бізнесу, краудфандингові платформи, кредити з низькою ставкою. Тож усе в ваших руках!

Share
Написати коментар
loading...