Реклама

👨‍💻 SaaS-ринок в Україні: розвиток, тренди та поради щодо запуску власної SaaS-компанії

UNIT.City, SaaS Nation та Center42 представили дослідження українського SaaS-ринку. Автори нарахували понад 120 українських SaaS-компаній, що створюють онлайн-продукти за бізнес-моделлю підписки. Розповідаємо про основні тренди ринку, прогнози на майбутнє та як, власне, запустити власну SaaS-компанію за підсумками презентації.
Čytaty latynkoju
👨‍💻 SaaS-ринок в Україні: розвиток, тренди та поради щодо запуску власної SaaS-компанії
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👨‍💻 SaaS-ринок в Україні: розвиток, тренди та поради щодо запуску власної SaaS-компанії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
UNIT.City, SaaS Nation та Center42 представили дослідження українського SaaS-ринку. Автори нарахували понад 120 українських SaaS-компаній, що створюють онлайн-продукти за бізнес-моделлю підписки. Розповідаємо про основні тренди ринку, прогнози на майбутнє та як, власне, запустити власну SaaS-компанію за підсумками презентації.

☁️ SaaS – що це взагалі таке

SaaS (software as a service) – це модель надання ліцензії на програмне забезпечення за передплатою, найчастіше у вигляді хмарних сервісів

Доступ до системи клієнти отримують онлайн та можуть змінювати налаштування на свій розсуд. Обслуговуванням сервісу цілком займається провайдер послуги, а користувач лише працює в ній. Тобто клієнт платить не за володіння софтом, а за його використання.

? А можна навести приклад

Найпростіший – це Dropbox, сервіс для зберігання інформації. Ніяких носіїв, драйверів та установок. Заводиш акаунт та зберігаєш всю необхідну інформацію у хмарному сервісі.

SaaS

❓ У чому перевага SaaS-рішень

Користувачам не треба витрачати кошти на встановлення, оновлення та підтримку програмного забезпечення. Це полегшує життя і розробникам, які не пояснюють процес створення.

? Як розвивається SaaS-індустрія

У 2018 році середня компанія витратила на SaaS близько $343 000. Це на 78% більше, ніж у 2017. Загальний обсяг світового SaaS-ринку  у 2019 році склав $80 млрд. За прогнозами Gartner, цьогоріч цей показник виросте ще на 17,8% та досягне $94,8 млрд, а через три роки збільшиться до $143,7 млрд.

Також значною подією став вихід на біржу декількох потужних компанії: Dropbox, DocuSign, Pivotal.

SaaS

? Про угоди

У минулому році у галузі SaaS стався ряд гучних угод. Серед них можна виділити три найбільші:

  • німецька компанія SAP SE купила за $8 млрд стартап Qualtrics, який допомагає бізнесам збирати відгуки користувачів. Компанія планувала самостійний вихід на біржу, але за декілька днів до IPO оголосила про угоду з SAP;
  • Корпорація Microsoft поглинула GitHub за $7,5 млрд в червні 2018 року. GitHub – це найбільший сервіс для зберігання програмного коду та спільної розробки IT-проектів;
  • Salesforce купила за $6,5 млрд компанію MuleSoft, яка володіє хмарним сервісом Anypoint.

? Яка кількість SaaS-компаній в Україні

Дослідники нарахували понад 120 SaaS-компаній, які знаходяться в Україні або мають українське коріння. Перші проекти з’явилися ще на початку 2000 років, але прорив стався тільки наприкінці десятиліття. Тоді були створені найбільш успішні українські SaaS-компанії, у тому числі Depositphotos, Grammarly і MacPaw.

SaaS

?‍?‍?‍? Скільки фахівців працює

Всього в українських SaaS-компаніях працює понад 4 тисячі співробітників. У половині компаній команда нараховує менше, як 30 людей.

SaaS

? Інвестиції в українські компанії

Загальна сума інвестицій перевищує $550 млн. Цікаво, що 51% вкладень припадає на GitLab та Grammarly. Інвестиції у понад $10 млн залучили лише 6,2% компаній.

Майже чверть компаній розвиваються власним коштом, не залучаючи зовнішніх інвесторів. Кількість таких компаній з кожним роком зростає.

SaaS

? На чому фокусуються компанії

69,17% українських SaaS-компаній сфокусовані на B2B-сегменті, тобто на наданні послуг бізнесу. Серед них більшість націлені на середній та малий бізнес.

Читайте також: Макс Печерський, PromoRepublic: «Все можна робити з України в 10 разів дешевше, ніж в Америці»

Лідери за кількістю залучених інвестицій GitLab і Grammarly виросли в сегменті B2C – вони надавали послуги звичайним користувачам. У цьому напрямку працює тільки 6,67% компаній.

SaaS

?️ У яких містах знаходяться офіси 

За кількістю офісів SaaS-компаній лідирує Київ, у якого 56,82%. На другому місці йде Одеса з 10,23%. Замикає топ-3 Дніпро з 9,09%.

93,7% R&D-офісів українських компаній знаходяться в нашій країні. І знову лідирує Київ – у столиці розмістилися 51% R&D-офісів. Далі розташувалася Одеса з 9,5%. На третьому місці Дніпро з 8,4%.

SaaS

❗ Які основні тренди SaaS

1. Інкорпорація штучного інтелекту

AI та великі дані допомагають SaaS-бізнесам надавати високоперсоналізовані сервіси. Головна перевага полягає в тому, що це дозволяє бізнесам відповідати на потреби користувачів, не покладаючись на людські ресурси

2. Перехід з SaaS в PaaS

Великі та стабільні SaaS-бізнеси переводять фокус із залучення користувачів на їх утримання. Одне з рішень – побудова Platform as a Service (PaaS). Це дозволяє компаніям швидше реагувати на потреби користувачів та присвячувати більше ресурсів розробці. У такому випадку провайдер контролює не тільки сервери та системи зберігання даних, але також пропонує користувачеві на вибір певні платформи і засоби управління ними.

3. Транзакційні платіжні моделі

Традиційно SaaS-компанії використовували модель підписки, коли користувачі платять фіксовану суму щомісяця чи щороку. Зі зростанням SaaS-компаній, більш популярною стає транзакційна модель. Сплачуєте не місяць користування e-mail розсилкою, а кількість листів, яку відправили.

4. Інкорпорація блокчейну

Не загальний тренд, але набирає оберти. Наприклад, блокчейн може сильно вплинути на розвиток SaaS у сфері державних послуг.

? Поради від засновників SaaS-компаній в Україні

SaaS – це марафон, тому не варто очікувати швидких результатів. Для початку краще чітко сформувати бізнес-план, а головне – не боятися просити більше на раунді інвестицій. Ще одна корисна порада – одразу ставте оптимальні ціни на продукт та не намагайтеся занижувати їх. Це скоротить шлях до успіху.

Робіть глобальний сервіс та виходьте на світовий ринок. Не шкодуйте коштів для контекстної реклами та платного просування.

За досвідом українських компаній, щоб перетнути точку беззбитковості, необхідно вкласти півмільйона доларів та витратити три роки життя.

? Як запустити власну SaaS-компанію

Читайте також: 🇺🇦 Міністерство як гараж. Як держуправлінці створюють стартапи національного рівня

Зазвичай в Україні спочатку наймають розробників, згодом повідомляють про свій продукт через Facebook та прес-релізи. Тоді приходить десь 10 клієнтів, а компанія починає шукати винних.

Іншим шляхом пішла компанія Netpeak при створенні стартапу Academy Ocean. Секретами ділиться засновник Netpeak Артем Бородатюк.

Спочатку розробляємо презентацію, де уявляємо продукт, який вже нібито готовий. Пишемо в Linkedin американським топ-представникам маркетингу. Зі ста, яким ви напишете, відповість десь 20, але це найважливіший етап. Повідомте їм, що створили ось такий продукт та вам потрібен відгук.

У процесі спілкування ви з’ясуєте, що не подобається людям, у чому ваш продукт поганий та чи потрібен він взагалі клієнтам. В Academy Ocean після цього багато що змінили. Коли Netpeak зрозумів, що продукт потрібен ринку, винайняли дизайнера, який розробив інтерфейс. Потім інтерфейс вставили у презентацію та запропонували представникам маркетингу з LinkedIn купити товар. Якщо 10 людей погодилися, то тільки тоді починайте розробку.

Прочитати повне дослідження SaaS-ринку можна за посиланням.

Читайте також про те, як медіа перестали бути єдиними?️ 1+1 Digital Weekend: Про сенси, а не кліки. Як медіа перестали бути єдиними, хто створює контент, хто створює контент від 1+1 media.

Share
Написати коментар
loading...