Реклама

🏦 В Україні продовжили перехідний період у запровадженні IBAN: що зміниться (оновлено)

Запровадження IBAN, завдяки скороченню реквізитів, має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.
Čytaty latynkoju
Pixabay
🏦 В Україні продовжили перехідний період у запровадженні IBAN: що зміниться (оновлено)
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🏦 В Україні продовжили перехідний період у запровадженні IBAN: що зміниться (оновлено)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Запровадження IBAN, завдяки скороченню реквізитів, має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

ОНОВЛЕНО: НБУ продовжив перехідний період у запровадженні IBAN до січня 2020 року

З 5 серпня 2019 року нові рахунки клієнтам банки України відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN, повідомляє НБУ.

? Що за стандарт

IBAN – це стандартна система банківського рахунку у країнах ЄС. Кожна країна самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN за стандартом ISO 13616.

♦️ Структура IBAN

Рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів у такій послідовності:

  • код України – UA-2 літери;
  • контрольний розряд – 2 цифри;
  • код банку – 6 цифр;
  • рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

IBAN

⏰ Коли введуть

З 5 серпня нові рахунки клієнтам відкриватимуть за новим стандартом. Чинні рахунки змінюватимуть відповідно до його вимог.

З 1 листопада 2019 року IBAN в Україні стане обов’язковим для клієнтів усіх банків. Всі перекази коштів будуть здійснюватися тільки з використанням цього стандарту.

У період з 5 серпня по 31 жовтня цього року клієнти банків зможуть вказувати в платіжних документах як чинний рахунок, так і рахунок за стандартом IBAN.

IBAN

❓ Як буде працювати

Зміна стосується тільки номерів банківських рахунків. Платіжні карти залишаться дійсними.

У період з 5 серпня по 31 жовтня клієнти зможуть заповнювати поля «Код банку» і «Рахунок відправника/одержувача» у будь-яких варіаціях – з IBAN або без. Якщо платіжка заповнюється за стандартом IBAN, у поле «Код банку отримувача/платника» вказується нуль. До 31 жовтня банки зобов’язані будуть приймати в обробку платежі, заповнені в обох варіантах.

IBAN

✅ Які переваги

Запровадження сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN, завдяки скороченню реквізитів, має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Серед інших переваг для клієнтів банків НБУ планує запровадження стандарту з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку.

Читайте також про те, що Huawei починає? Huawei починає будівництво 4G у київському метро: які станції стануть першими будівництво 4G у київському метро.

Share
Написати коментар
loading...