Реклама

🚗 Навести лад на київських вулицях — навіщо потрібна Інспекція з паркування

Кількість автолюбителів зростає скрізь, а надто — у містах-мільйонниках. Але саме в них машинам важче дати раду, оскільки «сервіс» з надання місць для їх зберігання не може впоратися із зростаючою кількістю авто. Досить сказати, що в Києві ще якихось 15 років тому на тисячужителів припадало 25—30 автомобілів. Сьогодні це співвідношення зросло. Як наслідок у Києві є дві системні проблеми, пов’язані з транспортом: перша – у місті дуже багато заторів, друга – паркування автомобілістів у недозволених місцях. Як боротися з цими проблемами? І хто їх має вирішувати?
Čytaty latynkoju
🚗 Навести лад на київських вулицях — навіщо потрібна Інспекція з паркування
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🚗 Навести лад на київських вулицях — навіщо потрібна Інспекція з паркування
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кількість автолюбителів зростає скрізь, а надто — у містах-мільйонниках. Але саме в них машинам важче дати раду, оскільки «сервіс» з надання місць для їх зберігання не може впоратися із зростаючою кількістю авто. Досить сказати, що в Києві ще якихось 15 років тому на тисячужителів припадало 25—30 автомобілів. Сьогодні це співвідношення зросло. Як наслідок у Києві є дві системні проблеми, пов’язані з транспортом: перша – у місті дуже багато заторів, друга – паркування автомобілістів у недозволених місцях. Як боротися з цими проблемами? І хто їх має вирішувати?

Навіщо потрібна Інспекція з паркування?

Питання транспортного перевантаження Києва очевидне – машин багато, місць для паркування мало, смуги, виділені для громадського транспорту, або запарковані автівками або ними рухається не громадський транспорт. Тож головною метою новоствореної інспекції з паркування є підвищення комфорту мешканців та гостей міста Києва, у відповідності до стратегії розвитку міста Києва в сфері транспорту та міської мобільності щодо:

  • підвищення безпеки дорожнього руху
  • розвитку громадського транспорту та простору для пересування пішоходів і немоторизованих транспортних засобів
  • підвищення ефективності управління транспортною системою міста.

Паркувальний простір: хто є хто

Дуже часто інспекторам з паркування дорікають нестачею паркувальних місць і як прямий взаємозв’язок з цим — порушення правил зупинки і стоянки транспортних засобів. Варто пояснити хто і за що відповідає у структурі міста.

Головною функцією Інспекції з паркування є виявлення й оформлення постанов про адміністративні правопорушення в частині порушення правил зупинки і стоянки транспортних засобів, а також за неоплату паркування. Об’єктивна фіксація адміністративних правопорушень і невідворотність покарання є базисними принципами роботи Інспекції з паркування.

Читайте також: 🚊 Урбаністика за 15 хвилин — чому в наших містах не так комфортно як у Європі

У місті визначено єдиний оператор паркувального простору — КП «Київтранспарксервіс», завданням якого є організація, облаштування, підтримка та облік надходжень до міського бюджету всієї оплати за паркування. Це підприємство безпосередньо організовує міські штрафмайданчики, на які найближчим часом будуть звозити автомобілі порушників. Штрафмайданчики буде розміщено по місту таким чином, щоб скоротити логістичні та часові витрати під час доставки евакуйованих автомобілів. До кожного майданчика прив’язані кілька евакуаторів, щоб оперативно реагувати на запити, які надходять по евакуації чи то від Інспекції з паркування, чи від патрульної служби Національної Поліції.

Функцією КП «Центр організації дорожнього руху» є розробка та організація дорожньої інфраструктури (знаки, розмітка, управління світлофорними об’єктами, постійні й тимчасові схеми ОДР (організації дорожнього руху) тощо).

Питання кількісного та якісного збільшення паркінгів, на жаль, не обмежується сферою лише Департаменту транспортної інфраструктури КМДА. Для вирішення цієї проблеми необхідна підтримка суміжних структурних підрозділів КМДА, таких як: Департамент архітектури і містобудування, Київгенплан, Київзем, Департамент комунальної власності майна м. Києва тощо. Головна проблема цього питання — надання землі під організацію паркінгів.

Таким чином, Інспекція з паркування не відповідає за створення додаткових паркувальних місць.

Які бувають парковки в місті та чим практичніше скористатися?

Питання місць для паркування є досить актуальним для міста. Утім, про які паркомісця ми говоримо? Розставмо всі крапки над «і». Існує два типи паркувальних майданчиків:

  • відведені майданчики (паркувальні місця уздовж доріг) – не можуть передаватися контрагентам або віддаватися під букировку
  • спеціально обладнанні паркувальні майданчики (так звані нічні парковки) — можуть передаватися контрагентам

Відведені паркувальні місця, які знаходяться вздовж доріг, обмежені за своєю кількістю і залежать від наявної інфраструктури конкретного місця. Тому очікувати, що кількість паркомісць уздовж дороги різко зросте — не варто. Але для оптимізації і актуалізації поточного становища на кожній окремо взятій вулиці в кінці 2018 року створено робочу групу, яка займається розробкою комплексних схем організації дорожнього руху, із залученням усіх профільних фахівців від Національної поліції, КК «Київавтодор», КП «Київтранспарксервіс», КП «ЦОДР», Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, Інспекції з паркування, проектних організацій тощо. У рамках функціонування робочої групи кількість паркомісць на вже відпрацьованих вулицях було оптимізовано.

Що стосується спеціально обладнаних паркувальних майданчиків, то у цьому секторі паркувального простору варіантів для оптимізації значно більше. Це питання можна розділити на короткотермінові та довготермінові плани.

Читайте також: Паркування транспорту в Україні зміниться — новий закон

У короткотерміновій перспективі на базі деяких майданчиків можливе створення механізованих та автоматизованих, в тому числі роторних, паркінгів. Але для цього необхідна підтримка від інших структурних підрозділів КМДА та відомств. Ми плануємо встановити пробний роторний паркінг і оцінити його ефективність для міста.

У довгостроковій перспективі мова йде про будівництво багаторівневих підземних і наземних паркінгів, економічна доцільність яких безпосередньо пов’язана з вартістю однієї години паркування. Чим менше вартість — тим менше ймовірність швидкої появи таких паркінгів.

Тривалість паркування на паркувальних місцях уздовж доріг повинна бути короткотерміновою (максимум 3 години). Якщо плануєте поставити авто більше ніж на три години, то краще скористатися спеціалізованими паркінгами. До слова, у місті є безліч паркінгів при ТРЦ, БЦ і великих інфраструктурних об’єктах. У більшості випадків такі паркінги незаповнені, тож скарги про нестачу паркувальних місць не є дійсними.

інспекція з паркування київ

Поточна робота і етапи реалізації

Ми не могли почати роботу Інспекції в Києві, не маючи твердих юридичних обґрунтувань і технічних можливостей, які передбачає закон. Ми створили детальний план покрокових дій, згідно з яким і працюємо. План запуску Інспекції можна розбити на такі загальні етапи роботи Інспекції:

Вже зроблено

  • Попереджувальний режим (почали з квітня і закінчили в червні), під час якого інспектори вели роз’яснювальну роботу з водіями-порушниками.

Почали з липня

  • Фіксація адміністративних правопорушень за неправильну зупинку і стоянку автомобіля в ручному режимі
  • Фіксація адміністративних правопорушень за несплату за паркування в ручному режимі
  • Тимчасове затримання (евакуація) автомобілів силами патрульної служби Національної Поліції

Найближчим часом

  • Фіксація адміністративних правопорушень за неправильну зупинку і стоянку автомобіля в автоматизованому режимі, за фактом з отриманням для експлуатації автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг за паркування
  • Фіксація адміністративних правопорушень за несплату паркування в автоматизованому режимі, з отриманням для експлуатації автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг за паркування
  • Евакуація автомобілів силами інспекції з паркування (без залучення поліції — ред.)
  • Оптимізація системи документообігу і створення різних напрямів діяльності Інспекції з паркування, її взаємозв’язку як в структурі міської влади, так і з транспортною спільнотою.

Наразі Інспекція працює і подальший її розвиток полягає в оптимізації витрат часу на оформлення постанов (штрафів) залежно від статті адміністративного правопорушення.

інспекція з паркування київ

Плани на майбутнє

На 2019 рік у нас стоїть цілком реальна задача — сформувати штат Інспекції в тій чисельності, в якій передбачено бюджетом міста. Йдеться про 113 працівників, 100 з яких безпосередньо інспектори, які працюють на вулицях. Ми усвідомлюємо, що такої кількості інспекторів не вистачить для забезпечення належного порядку в паркувальному просторі в масштабах Києва.

Тому наприкінці року ми проаналізуємо результати й обґрунтуємо кількісне розширення штату інспекторів. Може йти мова про 300 і більше штатних одиниць. Проте інспектори будуть присутні у всіх районах міста в найбільш завантажених транспортних вузлах. У міру набору інспекторів інспектуватимуться всі вулиці міста.

Обмін безцінним досвідом

По суті, Інспекція з паркування у Києві стала основоположником практично всіх моделей, за якими працюють зараз багато міст України. Ми спільно з авторами закону, народними депутатами, Головним сервісним центром МВС, Національною поліцією та іншими учасниками розробили алгоритми роботи повнофункціонального програмного-технічного комплексу, який передбачається законом. Попри те, що кожне місто самостійно реалізує створення Інспекції, основоположні принципи, які ми створили в Києві, вже реалізуються в інших містах України. Ми раді, що наші напрацювання допомагають іншим містам швидше впроваджувати автоматизовані системи — нехай і не в такому масштабі, який реалізуємо ми в Києві.

Ба більше, ми надаємо будь-яку допомогу всім населеним пунктам України, які звертаються до нас за консультацією. Для систематизації напрацьованого нами і нашими колегами в інших містах матеріалу, ми створили Асоціацію інспекцій з паркування України. Вона є майданчиком, на якому акумулюються і оптимізуються всі нагальні теми з питань роботи структур, що займаються контролем в паркувальному просторі. Будь-який учасник асоціації може отримати консультацію і підтримку безкоштовно, а також зробити свій внесок щодо нововведень в області паркування.

Що мають пам’ятати водії

інспекція з паркування

За останні два роки в Києві у сфері паркування сформувалося середовище, в якому панує хаос та безкарність. Порушувати правила парковки та не оплачувати парковку стало нормою життя. Як результат, настав колапс у сфері паркування — ні правил, ні оплати, та ще й претензії від водіїв про нестачу паркувальних місць.

Ми, водії, самі стали заручниками згубної звички порушувати і не платити, не відчуваючи при цьому безкарність. Але доведеться відмовлятися від таких звичок. Для когось це питання буде болючим, зате зможемо побачити результат – вільні вулиці і транспорт, який може вільно пересуватися містом. Кияни таки зможуть побачити користь, яку принесе діяльність Інспекції з паркування.

Шановні водії, давайте вже відсьогодні дотримуватися правил зупинки, стоянки та оплати за парковку. Якщо кожен з нас почне контролювати себе особисто, знаючи що порушник невідворотно буде покараний, ми приберемо одну з істотних причин, яка заважає трафіку рухатися — неправильно припарковані автомобілі.

Інспекція буде неупереджено фіксувати будь-яке порушення. Давайте разом дбати про комфорт нашого міста.

Share
Написати коментар
loading...