Реклама

🖼️ Як віртуальна реальність змінить мистецтво та простір України – ідеї з фестивалю Frontier

Доповнена реальність на Андріївському узвозі, як соціум впливає на людину у віртуальній реальності, перевиховання злочинців у майбутньому фільмі та стародавні кораблі на річці Дніпро. І це лише декілька проєктів, які були представлені на презентації робіт хакатону Frontier – VR Art Festival.
Čytaty latynkoju
🖼️ Як віртуальна реальність змінить мистецтво та простір України – ідеї з фестивалю Frontier
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🖼️ Як віртуальна реальність змінить мистецтво та простір України – ідеї з фестивалю Frontier
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Доповнена реальність на Андріївському узвозі, як соціум впливає на людину у віртуальній реальності, перевиховання злочинців у майбутньому фільмі та стародавні кораблі на річці Дніпро. І це лише декілька проєктів, які були представлені на презентації робіт хакатону Frontier – VR Art Festival.

У New Work Labs Globus відбулася презентація ідей арт-об’єктів, які були розроблені митцями у віртуальній реальності в рамках хакатона проєкту Frontier – VR Art Festival.

Що треба знати про проєкт

Протягом двох діб митці та скульптори, VR-художники та 3D спеціалісти, аніматори та дизайнери, урбаністи та куратори працювали над втіленням ідей у віртуальній реальності.

Найвдаліші концепти відправляться на доробку технічної частини та будуть представлені у вересні на масштабному VR-фестивалі. Він складатиметься з двох частин: виставка віртуальної реальності у мистецькому просторі «M17» та роботи з доповненою реальністю у міських просторах Києва.

Проєкт FRONTIER задуманий у вигляді щорічної події, яка проходитиме в різних містах України та працюватиме з однією важливою для українського суспільства темою в кількох секторах мистецтва та культури.

Які міста та яку тему обрали

Цьогоріч організатори обрали два міста – Київ та Харків, фокус-тема – Reforming space: New monuments.

Головна ідея — переосмислити взаємозв’язки архітектури, публічних просторів та візуального мистецтва. На думку організаторів, це допоможе віднайти нові форми та методи творчого висловлювання за допомогою віртуальної та доповненої реальності.

Які проєкти представили учасники

Артем Шевченко, проєкт «Андріївський Узвіз, 34В»

За цією адресою знаходяться художні майстерні членів спілки художників. Так склалося, що художники, які працюють в академічному напрямі — непопулярні. Мета проєкту — показати, що такий напрямок існує і має свою традицію та історію.

Це можна зробити за допомогою технології доповненої реальності. Результат роботи — додаток для телефону, який дозволить людині подивитися на макет будівлі у розрізі. У ньому можна побачити різні процеси, які відбуваються в майстерні, а також більше дізнатися про тих, хто в ній працює.

Христина Хміль, проєкт «Вплив»

Як соціум впливає на людину? У віртуальній реальності знаходиться зображення людини у кубі в різних проєкціях. Проєкції транслюють те, якими способами і як саме соціум може впливати на людину. Як у зв’язку з цим вона змінюється та як крокує далі, враховуючи зміни.

Глядач може прогулятися та з різних ракурсів подивитися на цей процес. У результаті люди мають усвідомити, що все, що стається з нами, має на нас вплив, та ми маємо приймати це.

Тимофій Воронкін, проєкт «Історичні кораблі київської гавані»

Створення додатку для телефону, у якому при наведенні камери на річку Дніпро можна побачити кораблі різних історичних епох — від середньовіччя до наших днів.

Результатом роботи на хакатоні став QR-код, просканувавши який, будь-яка людина, що знаходиться на пішохідному мості Києва, може завантажити додаток та побачити кораблі в доповненій реальності.

Проєкт має освітню функцію, адже кожен з кораблів має свою історію. Шляхом спостереження за ними можна також дослідити, як змінювалися технології.

Іван Кабаненко, проєкт «Космічна станція»

Фонове зображення космічної станції та детальна розробка космічних кораблів. В одного корабля з турбін горить неон при зльоті, в іншого — з’являється світло веселки тощо.

Космічний парк створюється для дітей, щоб вони уявляли освоєння космосу не як абстрактне та щось майбутнє, а реальне та нормальне. Молоде покоління буде відштовхуватися від парку та представляти космос з наукового боку, щоб надалі розвивати цю галузь.

Також планується зробити додаток для телефону, в якому космічні об’єкти можна буде побачити через камеру телефону.

Анастасія Лавриненко і Катерина Шевченко, проєкт «Рефлекторіум»

Досвід, в основі якого покладено ідею фентезі про перевиховання злочинців. Це призводить до того, що вони перестають сприймати зло і повністю обнуляються, стають беззахисними.

Під час експерименту ми потрапляємо у дзеркальну камеру одного з ув’язнених, який намагається вибратися з неї й втекти. Коли укладений вибирається з камери, вона розлітається на безліч дзеркальних уламків.

У кожному з них відбивається все те зло, яке він зробив у житті, і глядач зможе заглянути в кожен з цих осколків. Цей фрагмент стане частиною майбутнього короткометражного фільму.

Катерина Шиман і Діана Факш, проєкт «Ехо»

Зображення простору та його форми за допомогою звуку. Ідея у тому, що звуки та те, що наповнює простір, власне створюють його. Важливо сприймати та відчувати на собі все, чим наповнено простір, і не варто від цього позбавлятися.

Проєкт зроблено у вигляді ехолокаційної системи, на який накладені звукові хвилі. За допомогою останньої відвідувач буде взаємодіяти зі звуком, зайшовши у віртуальну або реальну кімнату. Тоді ж буде одна траєкторія, яка повторює певну форму та не несе ніякої звукової інформації. Коли людина проходить повз, то зрозуміє, що це була за траєкторія і що означає ця тиша.

Петро Гронський, проєкт «Перекотиполе».

Скульптура у доповненій реальності, яка зображує перекотиполе. У реальному світі практично неможливо зобразити її так, щоб було зрозуміло, як вона буде виглядати в підсумку.

Ідея полягає в тому, що перекотиполе — це символ, який має безліч інтерпретацій. Тому автор не хотів б обмежувати глядачів, надаючи бачення лише однією з них. Він каже, що цей символ показує нашу відірваність від свого коріння, бо ми часто забуваємо свою історію і не прив’язані до своєї країни.

Павло Блінохватов, проєкт Reborn

Розробка набору полігонів, який нагадує молекули. Це досвід, у якому людина буде взаємодіяти у віртуальній реальності з деревом, що вкрите листям та стоїть на пагорбі.

У ньому також існує прив’язка до рухів — при русі глядача з дерева будуть опадати листя, а сам процес нагадує різні потоки. У процесі взаємодії людина потроху піднімається над землею, а потоки — проходять повз неї.

Олена Пронькіна, проєкт «Візуалізація зв’язуючого»

Зв’язуюче у даному контексті — це поняття комунікації, зв’язків, які існують між людьми. Ідея проєкту — показати важливість та значущість комунікації, обміну досвідом між людьми. У VR досвіді присутні два варіанти образів — це хмари та пуповина.

Образ хмар має в собі подвійне значення — вони виглядатимуть як хмари на небі, однак символізують хмари даних, у яких зберігається інформація. Цей задум — спроба матеріалізувати абстрактне поняття комунікації.

Читайте також про те, як виграти тендер та продати креативні ідеї — 4 поради? Як виграти тендер та продати креативні ідеї — 4 поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС» від Banda з конференції «НЕКАКТУС»

Share
Написати коментар
loading...