Реклама

🏯 Фортеця Тустань презентує локацію віртуальної реальності: як VR відтворює середньовіччя

Фортецю Тустань немає можливості відновити через високу ймовірність руйнації, тому віртуальна реальність – найкращий спосіб показати туристам, якою була споруда.
Čytaty latynkoju
🏯 Фортеця Тустань презентує локацію віртуальної реальності: як VR відтворює середньовіччя
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🏯 Фортеця Тустань презентує локацію віртуальної реальності: як VR відтворює середньовіччя
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Фортецю Тустань немає можливості відновити через високу ймовірність руйнації, тому віртуальна реальність – найкращий спосіб показати туристам, якою була споруда.

У рамках найбільшого фестивалю української середньовічної культури «ТуСтань!», який пройде 2-4 серпня, запрацює локація віртуальної реальності Тустань VR.

Це проєкт, що дозволяє з висоти пташиного польоту побачити дерев’яну фортецю Тустань, залишки якої розташовані в Українських Карпатах.

Про фортецю

Тустань — середньовічна наскельна фортеця, яка була важливим стратегічним пунктом Карпатської лінії оборони південно-західних рубежів Київської Русі, а згодом і Галицько-Волинського князівства. Нині ця спадщина є втраченою, фізично відтворити її неможливо через високу ймовірність руйнації скелі.

Тустань

Однак віртуальні технології допомагають зберегти пам’ятку та знайомити з нею нові покоління туристів з України та закордону.

Що можна побачити

Проєкт Тустань VR – це музейна інсталяція, устаткована спеціально розробленим обладнанням, програмним забезпеченням, окулярами віртуальної реальності, яка відтворює реальну спадщину фортеці.

Вона складається з фізичної конструкції, на яку людина лягає, та віртуального середовища для польотів на дельтаплані над Тустанню. Глядачі мають можливість роздивитися фортецю та скельний комплекс під різними кутами огляду у високій деталізації.

віртуальна реальність

Як робили

В основі віртуального відтворення фортеці дані багаторічних досліджень, започаткованих науковцем Михайлом Рожком ще у 1971 році. Дослідникам вдалося детально вивчити історичні згадки, описи та безпосередньо скельний комплекс. Під час досліджень було знайдено понад 4 тисячі слідів кріплень настінної фортеці.

Завдяки ним вдалося відтворити вигляд фортеці, визначити товщину стін, кількість поверхів та план споруди. На базі цих розробок була створена детальна 3D-модель фортеці, яку розробники SoftServe відтворили з використанням новітньої технології Unreal Engine 4.

Тустань

Розвиток туризму

Кількість відвідувачів фортеці стрімко зростає. Це як нові туристи, так і ті, що повертаються у Тустань щороку.

Нова атракція, на думку ініціаторів, сприятиме підвищенню інтересу до історії цього місця та подальшій популяризації заповідника.

Читайте також про віртуальну галерею? Віртуальна галерея Pinsel.AR скульптора Пінзеля з доповненою реальністю – дивіться Pinsel.AR скульптора Пінзеля з доповненою реальністю.

Share
Написати коментар
loading...