Реклама

😻 Одеський кінофестиваль 2019 – які фільми подивитися на ОМКФ

Одеський кінофестиваль проходитиме з 12 по 20 липня. Впродовж дев’яти днів організатори обіцяють показати понад сотню фільмів. Na chasi обрав найцікавіші картини з кожної програми, на які точно варто звернути увагу.
Čytaty latynkoju
😻 Одеський кінофестиваль 2019 – які фільми подивитися на ОМКФ
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 😻 Одеський кінофестиваль 2019 – які фільми подивитися на ОМКФ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Одеський кінофестиваль проходитиме з 12 по 20 липня. Впродовж дев’яти днів організатори обіцяють показати понад сотню фільмів. Na chasi обрав найцікавіші картини з кожної програми, на які точно варто звернути увагу.

Гайд присвячується одеситам та гостям морської столиці, яким вдалося вирватися з роботи та потрапити на головну кіноподію року – Одеський кінофестиваль 2019. Якщо у вас не вийшло приїхати до Одеси, не засмучуйтесь. Краще читайте та занотовуйте фільми з програми гала-прем’єр, які вийдуть в український прокат вже цього року.

Одеський кінофестиваль 2019 проходитиме з 12 по 20 липня. Впродовж дев’яти днів організатори обіцяють показати понад сотню фільмів. Na chasi обрав найцікавіші фільми з кожної програми, на які варто звернути увагу на ОМКФ 2019.

Одеський кінофестиваль 2019

?️ Спеціальні покази та зіркові гості

Традиційною родзинкою фестивалю стане кіноперформенс на Потьомкінських сходах з показом німого фільму, який проходитиме під живий супровід оркестру. Глядачі зможуть побачити американську картину «Козаки», зняту за мотивами повісті Льва Толстого у 1928 році.

Не менш цікава подія чекає відвідувачів фестивалю у Зеленому театрі, де 17 липня покажуть класику німецького кінематографа «Кабінет доктора Калігарі». У наступному році стрічці виповниться 100 років. Показ проходитиме під живий супровід гурту The Tiger Lillies.

Потьомкінські сходи

А ще перлина Чорного моря, як завжди, охоче приймає зіркових гостей, Цьогоріч ними стали Катрін Деньов та Майк Лі. Зірки привезуть міні-ретроспективу фільмів зі своєю участю та отримають почесну нагороду ОМКФ – «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво. Катрін Деньов також проведе майстер-клас. А на полиці Майкла Лі відтепер поряд з «Золотою пальмовою гілкою» Каннського фестивалю, «Золотим левом» Венеційського фестивалю та «Срібним ведмедем» Берлінале стоятиме статуетка, присвячена першому градоначальнику Одеси.

Майк Лі

?? Як представлені українські фільми

Національний конкурс складається з двох частин: 5 повнометражних та 10 короткометражних картин. Сучасне українське кіно представлено, напевно, найпотужніше за всі роки проведення кінофестивалю. Цікаво, що всі повнометражні фільми є дебютами, але деякі вже встигли зібрати нагороди на міжнародній арені.

Найбільш очікуваний український фільм – «U311 “Черкаси”» Тимура Ященко. Картина про супротив однойменного тральщика, який був заблокований у порту озера Донузлав під час анексії Криму у 2014 році. У той час як екіпаж проходить навчання, на суші йде захоплення Криму. Зйомки проходили в Очакові, Одесі та на Черкащині.

Документальна стрічка «Тато — мамин брат» Вадима Ількова розповідає про богемного співака та художника, який стає батьком своєї п’ятирічної племінниці, коли психічне здоров’я його сестри погіршується. Йому доведеться поєднати роль сім’янина з бурхливим способом життя.

ОМКФ має непрості стосунки з фільмами на воєнну тематику. Спочатку фестивалю закидали, що подібних картин замало, згодом забагато. Цьогоріч організаторам вдалося зберегти баланс та зібрати по-справжньому гідні фільми. Одним з ним є «Східняк» режисера Андрія Іванюка, який воював на Донбасі.

Історія побудована на подорожі двох товаришів, які намагаються наздогнати командира у прифронтовій зоні. Один — 45-річний робітник з Донеччини, другий — 26-річний неодружений інтелігент із Західної України. Таким чином показується країна в мініатюрі зі своїми конфліктами та спільними точками на противагу. Така собі «Зелена книга» на український лад, але з набагато сумнішою передісторією.

Ще однією новинкою, але умовною, є документальний фільм «Панорама» Юрія Шилова. Стрічка раніше була представлена у короткометражній частині фестивалю, а зараз режисер привіз доповнену версію. У ній розповідається про кіномеханіка Валентина, який 44 роки працював в одному з кінотеатрів Києва. На його 60-річчя у кінотеатрі спалахує пожежа, і він змушений піти на пенсію. Водночас, палає країна у революції та війні, тому чоловіку доводиться заново шукати призначення у житті.

Минулого тижня фільм «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча повернувся з фестивалю у Карлових Варах, де отримав спеціальний приз журі. Головний герой стрічки – 25-річний композитор Вадим, який отримує завдання записати голоси закарпатських тварин. Якщо він виконає роботу успішно, то назавжди залишить незручну Україну та відправиться до привабливої Канади. Однак не все просто, коли до справи приєднується мама.

? Що зі світовими картинками

Міжнародна програма Одеського кінофестивалю вражає. Свої картини представлять 24 країни: Україна, Аргентина, Нідерланди, США, Ліван, Франція, Бельгія, Данія, Швеція, Німеччина, Афганістан, США, Катар, Люксембург, Китай, Велика Британія, Албанія, Ізраїль, Італія, Литва, Фінляндія, Уругвай, Колумбія та Грузія.

Українським фільмом у конкурсі стала картина-учасник Каннського кінофестивалю «Додому» режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, батько втрачає сина під час війни на Сході та вирішує поховати його в окупованому Криму. Діалоги у фільмі – кримськотатарською, українською та російською мовами.

Заслуговує уваги стрічка «А потім ми танцювали» Левана Акіна. У ній розповідається про гендерно консервативне середовище традиційних грузинських танців. Історія про танцівника Мераба та його приховану конфронтацію з новачком в трупі Іраклі.

Також український глядач зможе побачити «Сувенір» Джоанни Гоґґ, який вже отримав свою порцію овацій на американському фестивалі «Санденсі». Головна героїня Джулі — юна студентка кіноакадемії, що намагається знайти свій мистецький голос та розібратися із залицяннями харизматичного, але не надійного чоловіка. Опір у ситуації їй створює владна мати. А ще у фільмі варто поспостерігати за акторським дуетом Тільди Свінтон та її доньки.

?️ Які фестивальні стрічки будуть

У рамках програми пройде українська прем’єра трагікомічного трилера Пон Джун Хо «Паразити». Цього року фільм отримав «Золоту пальмову гілку» в Каннах. Це гостросюжетна трагікомедія про сім’ю безробітних, які опиняються у будинку багатіїв та придумують незвичний план, як вирішити фінансові проблеми.

З програми Каннського кінофестивалю також в Одесу приїде «Портрет дівчини у вогні» Селін Сьямма. Там мелодрама отримала відзнаку за найкращий сценарій. Історична картина побудована навколо кохання двох жінок у Бретані кінця XVIII століття.

Цьогорічний представник Берлінале та володар «Золотого ведмедя» — французько-ізраїльський фільм Надава Лапіда «Синоніми». Сюжет розгортається навколо молодого ізраїльтянина Йоава, який вирішує порвати зв’язки з минулим та стати французом. Тому у Парижі він полишає іврит, а словник стає його постійним супутником.

Буде представлена також картина «Біль та слава» Педро Альмодовара. Головний герой – Сальвадор Маллена, який на заході своєї кар’єри переживає ряд важливих зустрічей, як в реальності, так і у власній пам’яті. За цю роль на Лазуровому березі Антоніо Бандерас отримав нагороду як «Кращий актор».

У рамках фестивалю пройде прем'єра трейлера стрічки «Номери» за п'єсою українського кінорежисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують у російській в’язниці.

Фільм оповідає про існування десяти звичайних людей у замкненому середовищі. Кожного дня вони дотримуються усталених правил їхнього світу та підпорядковуються верховному Богу – Нулю. Одного дня один з номерів вирішує зруйнувати незмінну систему.

Картина створювалася під безпосереднім творчим керівництвом Олега Сенцова, яке здійснювалось за допомогою листування. Співрежисером виступив режисер «Хайтарми» та «Кіборгів» Ахтем Сеітаблаєв.


? Які світові прем’єри я побачу першим

У рамках даного конкурсу глядачі матимуть змогу першими в Україні побачити світові прем’єри, які вийдуть у прокат цього року.

Одна з прем’єр Одеського кінофестивалю – драма від дворазового лауреата «Золотої пальмової гілки» Кена Лоуча «Вас не було на місці». Автор на прикладі родини простого кур’єра критично розкриває соціальний устрій Великої Британії.

Документальна картина «Вайнштейн» розповідає про життя голлівудського продюсера Гарві Вайнштейна, якого звинуватили у десятках випадків сексуальних домагань. Журналісти, колеги та друзі у подробицях описують спроби Вайнштейна знищити рух #MeToo, щоб зберегти свій вплив. В український прокат фільм вийде 22 серпня.

Також до програми ОМКФ увійшли німецькі фестивальні хіти, які також представлять на щорічному фестивалі «Тиждень німецького кіно» у жовтні. У перлині Чорного моря покажуть картину «Золота рукавичка» Фатіха Акіна. Її прем’єра відбулася у рамках конкурсної програми Берлінського кінофестивалю, де трилер номінувався на «Золотого ведмедя». Фільм розповідає про серійного убивцю Фріца Гонку.

Ще одна картина – драма «Робота без авторства» Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка, заснована на біографії німецького художника Герхарда Ріхтера. Дитинство художника пройшло у нацистські роки, що вплинуло на його життя та творчість. Фільм був номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою і найкращу операторську роботу.

Перше дослідження українців у Голлівуді провів Станіслав Сукненко у фільмі «З України до Голлівуду». Багато років визначних діячів, які народилися в Україні, називали Russian. Дана стрічка розставить крапки над «і» у питанні «хто є хто» у Голлівуді та з’ясує, у чому досягнули успіху таланти з України.

Читайте також про те, що Amazon покаже?️ Amazon покаже український мультсеріал «Козаки» у Латинській Америці український мультсеріал «Козаки» у Латинській Америці.

Share
Написати коментар
loading...