Реклама

🗳️ Новий Виборчий кодекс: як голосувати на парламентських виборах — пояснюємо за 5 хвилин

Верховна Рада ухвалила новий Виборчий кодекс. Він містить суттєві та безпрецедентні зміни у процесі голосування на виборах до парламенту, хоча й не торкнеться найближчого голосування, що відбудеться влітку. Розповідаємо, як будемо голосувати за 5 років.
Čytaty latynkoju
🗳️ Новий Виборчий кодекс: як голосувати на парламентських виборах — пояснюємо за 5 хвилин
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🗳️ Новий Виборчий кодекс: як голосувати на парламентських виборах — пояснюємо за 5 хвилин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Верховна Рада ухвалила новий Виборчий кодекс. Він містить суттєві та безпрецедентні зміни у процесі голосування на виборах до парламенту, хоча й не торкнеться найближчого голосування, що відбудеться влітку. Розповідаємо, як будемо голосувати за 5 років.

Новий виборчий кодекс скасує «мажоритарку»

На попередніх виборах до парламенту більшість із нас отримувала два бюлетеня: для голосування за партію та для голосування за кандидата від вашого виборчого округу (крім тих, хто голосував не за місцем проживання). Таким чином, одна половина парламенту складалася з представників партій, що подолали 5% бар’єр у загальному голосуванні — причому, хто саме стане народним депутатом, вирішувало керівництво партії, а списки були закритими.

Друга половина парламенту складалася з 225 народних депутатів, що перемогли кожен на своєму окрузі.

Але наступні парламентські вибори будуть інакшими. Новий Виборчий кодекс створює систему, яка за духом схожа на «мажоритарку», але працює краще. Зараз розберемося, чим.

виборчий кодекс

Нова система

До системи, що діяла у 2006-2007 роках, коли ми голосували за назву партії, ми не повернемося. Ви, напевно, чули про «відкриті списки» — головну вимогу суспільства до політичних партій. Саме вона стала головною зміною, що передбачає новий Виборчий кодекс. Але це не просто списки партій, в якому видно прізвища потенціальних народних депутатів. Все трошки складніше.

Ви голосуватимете⚡ Дострокові вибори до Верховної Ради відбудуться влітку не за партію, а за кандидата від партії у своєму виборчому регіоні, яких буде 27: по одному в більшості областей, два — у Київській та Дніпропетровський, а Севастополь та АР Крим тимчасово поєднають із Херсонською областю.

Яка партія пройде в парламент, визначають загальнонаціональні результати — скільки голосів загалом по всій Україні набрали всі кандидати від цієї партії. А от хто конкретно стане народним депутатом, визначить кількість голосів за кандидата від цієї партії на його окрузі.

Наприклад

Партія «Все буде добре» набрала 4% голосів виборців загалом, що означає, що вона подолала мінімальний поріг та проходить до парламенту, отримуючи 18 крісел. Партія висунула на виборах 100 кандидатів, та отримають депутатські портфелі з них лише ті 18, які набрали найбільшу кількість голосів серед усіх своїх однопартійців, що були висунуті на виборах.

У цьому нова система схожа з мажоритаркою — виборці точно знають людину, яку хочуть обрати в парламент, проте зменшується ризик підкупу виборців (бо округ тепер розміром з цілу область, або її половинку — як на Київщині чи Дніпропетровщині). Крім цього, таке відкрите голосування унеможливлює «котів у мішку»: коли під прапором популярної партії депутатами стають одіозні особистості, що пройшли «пакетом» із тими, за кого ви реально хотіли проголосувати. Також це сприяє посиленню прав регіонів.

Подібна система діє у Польщі, Швеції, Естонії та інших країнах.

Як будемо голосувати — незвичний бюлетень

Всі ми знаємо, що голос «за» — це будь-яка позначка у квадратику навпроти обраного кандидата або партії. Але на парламентських виборах буде не так — бюлетень буде маленьким (як у другому турі президентських виборів), а вписувати будемо цифри.

Як передбачає новий Виборчий кодекс, у бюлетені будуть такі рядки:

«Підтримую виборчий список політичної партії за порядковим №» — навпроти нього вам потрібно буде вписати номер партії у виборчому списку. Він, до речі, визначається випадково жеребкуванням Центрвиборчкому.

«Підтримую кандидата у народні депутати України від цієї політичної партії за порядковим №» — а ось тут ви впишете номер кандидата від обраної партії. Цей номер можна буде взяти з регіонального списку партії.

Цифр в обох випадках має бути дві. Якщо партія або кандидат має, припустимо, номер 3, то пишемо «03».

Важливо!

Якщо вам подобається партія, але ви не можете обрати конкретного кандидата, таке право у вас є — ви можете поставити число лише у першому рядку, і тоді вважатиметься, що ви підтримуєте весь список партії. Але навпаки не працює — якщо ви не проголосували за партію, бюлетень визнають недійсним.

Якщо раптом ви не бачили тисячі білбордів з номерами улюбленої партії та кандидата на вулицях під час кампанії або вирішили визначатися лише в день голосування, у вас буде можливість дізнатися номери просто на дільниці, і навіть у кабінці для голосування. Відповідні списки надруковані та висітимуть у приміщенні й у кабінках.

Гендерні квоти

Гендерні квоти в партійних списках розширюються. У новому Виборчому кодексі передбачено, що в кожній п’ятірці регіонального списку партії має бути не менше, ніж двоє представників кожної статі. Тобто, на місцях з першого по п’яте має бути дві жінки та два чоловіка, з шостого по десяте — так само, і так далі.

Зміна місця для голосування

Так само, як і на президентських виборах, ви можете тимчасово змінити місце для голосування — наприклад, якщо ви за кордоном, офіційно у відрядженні, живете не за місцем реєстрації або тимчасово переміщена особа.

У перших двох випадках потрібно буде надати доказ поважності причини для зміни місця голосування (наприклад, квитки на літак або договір оренди), а от вимушеним переселенцям, окрім паспорта, нічого не потрібно.

Нещодавно ЦВК внесла зміни в порядок зміни місця голосування, що дозволяє його змінювати всім без надання додаткових документів. Проте, у новому Виборчому кодексі це прописано на законодавчому рівні — ЦВК таку норму не скасує.

Цього року змінити місце голосування можна до 15 липня.

Це вже діє?

Ні. Спочатку новий Виборчий кодекс має підписати президент Володимир Зеленський. Лише після цього він почне діяти — або на виборах за розкладом у 2023 році, або на найближчих дострокових виборах, якщо такі відбудуться.

Читайте також наш матеріал✅ Як відбулася інавгурація Володимира Зеленського: 5 цікавих фактів про те, як відбулася інавгурація президента Володимира Зеленського.

Share
Написати коментар
loading...