Реклама

🌵 Як вигадати ідеї та не втратити креативність – поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС»

У Києві відбулася конференція «НЕКАКТУС» від іменитого креативного агентства Banda — авторів айдентики Ukraine NOW, Євробачення 2017 у Києві, ребрендинга NAMU та багатьох інших знакових робіт для українського дизайну. Так, представники Banda розповіли як вигадують ідеї та не втрачають креативність.
Čytaty latynkoju
🌵 Як вигадати ідеї та не втратити креативність – поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС»
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🌵 Як вигадати ідеї та не втратити креативність – поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У Києві відбулася конференція «НЕКАКТУС» від іменитого креативного агентства Banda — авторів айдентики Ukraine NOW, Євробачення 2017 у Києві, ребрендинга NAMU та багатьох інших знакових робіт для українського дизайну. Так, представники Banda розповіли як вигадують ідеї та не втрачають креативність.

«НЕКАКТУС» від креативної агенції Banda проходив на території колишнього заводу «Тетрапак» на столичному Подолі. Виступали там співзасновники Павло Вржещ, Ярослав Сердюк та Єгор Петров. Захід зібрав 2,5 тисячі людей, котрі «розфарбували» район покинутої промзони новими кольорами.

За сім років Banda стала відома не тільки в Україні, але й по всьому світі. Студія отримала безліч нагород за свої роботи, включно з Каннським левом за Євробачення, а також сімома нагородами престижної премії в сфері дизайну Red Dot Design Award. У 2018 році в рамках цієї премії «Банду» назвали найкращою агенцією світу, а їхній ребрендинг мережі автозаправок «ОККО» заслужив головний приз премії.

Na chasi продовжує ділитися секретами з конференції «НЕКАКТУС» та розповідає, як вигадати ідеї та не втратити креативність.

Banda

? Як ми вигадуємо ідеї

«Ми часто зіштовхуємося з проблемою вигадування ідей та витрачаємо на це багато часу. Іноді це може перетворитися на суцільне страждання та принести багато болю. Уявіть, ви довго сидите та розмірковуєте, чому у вашому мозку не народжується новий винахід. Жодна людина так довго не витримає. Водночас, буває навпаки, ви мінливо гуляєте парком, їсте морозиво і раптом блискавкою з’являється ідея. Насправді, чим більше ви думаєте та докладаєте зусиль, тим менше виникає гарних ідей.

Це відбувається тому, що наше творче «Я» живе у підсвідомості. Як працює підсвідомість?

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---не кактус---#---некактус' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-1911:8' srcset=некактус” width=”954″ height=”715″>

Якщо по-простому, то ми думаємо у той момент, коли думаємо, що не думаємо. З точки зору бізнесу та творчості це досить важко, адже ти залежиш від чогось абстрактного, що з тобою не комунікує.

Запам’ятайте, мозок – це такий самий орган нашого тіла як серце. Щоб серце гарно працювало, його не треба перенапружувати. Тож не вимагайте і від мозку бути найкращим. Краще займіться спортом, виспіться, їжте корисну їжу та пийте багато води.

Наше завдання – поставити мозок у правильні умови. Також правильним буде оточити себе гарною літературою, дивитися цікаві фільми та ставити запитання собі та людям навколо вас. Це створює ґрунт для вигадування ідей».

? Нескінченне вбивство ідей

Раніше в Banda відбори ідей проходили таким чином. Засновники сиділи з сумним виразом обличчя, до них підходили команди, розповідали ідеї, а ті відповідали коментарями. З кожним наступним разом ставало дедалі важче. Засновникам, бо страждали, що завдають біль людям, а команди заходили дедалі у глухий кут.

З часом Banda створила правило, яке озвучила як нескінченне вбивство ідей. Щоб створити дещо справді гарне, необхідно вбити багато ідей. Скарб ніколи не лежить на поверхні, до нього треба докопатися.

Наприклад, так було з брендингом Євробачення, робота над яким була доволі складною. Все почалося з ідеї бусів, яка всім сподобалася, але потім щось пішло не так, і її відкинули. Згодом все-таки знайшли спосіб оживити ідею та наповнити її новими кольорами. Через багато «ні» Banda дійшла до «так» та Каннського лева.

<span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---не кактус---#---некактус' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-3632:8' srcset=некактус” width=”943″ height=”500″>

? Випускати проєкти важливіше, ніж починати

Найбільший біль для креативників – це ідеї, які відправляються у стіл та не реалізовується. Коли ти вигадуєш ідеї, то проходиш через нескінченну кількість вбивств ідей та витрачаєш багато енергії. Ви постійно щось створюєте, але це не отримує реальної форми. Тому важливо, щоб проєкти з’являлися у реальному світі, бо креативники – насамперед творці. До того ж всі люблять отримувати лайки, читати гарні коментарі та відгуки про свої роботи. Це дає змогу повернути енергію, яку ти вклав у проєкт під час підготовки та реалізації.

✅ Це неможливо зробити

У творчій індустрії існує велика кількість людей, котрі мають багато причин на те, щоб щось робити. Зазвичай на кожну ідею можна знайти 30-40 причин, чому це неможливо. Наразі можливо все. Коли Banda 2 місяці тому вирішила зібрати конференцію на 2,5 тисячі людей, їхню ідею назвали божевільною.

Banda

? Навчитися не вміти

За словами співзасновника Banda Єгора Петрова, одного разу йому довелося знімати ролики, і він вигадав чудову відмазку – я не режисер, я просто знімаю. На 10 ролику Єгор вже почав думати, що він режисер. І саме у той момент щось пішло не так. Режисер не може погано знімати, тому ви стаєте перфекціоністом та починаєте оцінювати все, що робите. Не думайте, що ви знімете, як Тарантіно. Краще просто знімайте та прагніть до того, щоб у наступний раз було краще, ніж у попередній.

Головне – насолоджуватися процесом, бо він займає 99% часу, а отриманий результат – лише 1%. Ви можете знімати проєкт 5 місяців, дуже переживати над його результатом та нарешті отримати багато лайків та гарних відгуків. Однак ви будете ненавидіти цю роботу, бо постійно страждали над процесом.

?️ Картинка в голові не буде обов’язково в кадрі

Ви намалювали результат в уяві, але він може не повторитися у реальному житті. Існує два варіанти вирішення проблеми. Перший – продовжувати намагатися робити те, що у голові. Другий – зрозуміти, що нинішній варіант краще, а наступний крок буде ще кращим.

Увесь знімальний процес – це мінімізація процесу. Результат важливий, але процес важливіший, бо триває довше.

як вигадати ідеї

? Абсолютна впевненість у своїй неправоті

Деякі часто вважають, що мати рацію круто. Проте це приносить багато болю людям, що навколо вас. З вами стає складно працювати, бо ви прагнете лише до своєї правоти.

Бути абсолютно впевненим у чомусь – це найбільш руйнівна позиція для креативу. Мати сильну позицію класно, але набагато краще – вміти поступитися сильною позицією під впливом аргументів.

Запам’ятайте, що креатив – це дивитися на речі під різними кутами.

✍️ Думати руками

Ми всі іноді впадаємо у відчай та не знаємо як вирішити завдання. Можна довго сидіти, дивитися у пустий файл Word та не знати, що написати.

Banda вигадала своє рішення – закрийте ноутбук, відійдіть від нього та почніть робити щось руками. Малюйте, пишіть речення у блокноті, клейте стікери з неймінгом на скло та багато іншого. Головне – створюйте щось руками у реальному світі. Тоді мозок моментально прокинеться.

як вигадати ідеї

? Оптимізм

Всі креативники були в ситуації, коли працюєш три години у потоці натхнення та енергії – і вмить заглючив Photoshop чи Word та все зникло. Паніка, відчай та ненависть до того, що робили.

Уявіть, що то була чернетка, яку ви зараз доробите на більш круту всього за півгодини. На будь-яку навіть найгіршу ситуацію завжди є рішення, яке зробить її лише кращою.

? Ми завжди так робили

Це найпотужніша зброя, що може вбити креативність. Мільйони людей, кажучи «ми завжди так робили», руйнують ідею.

Кожен проєкт – це експеримент навіть у тому випадку, якщо ви робили його тисячі разів. Навчіться дивитися на завдання, як у перший раз та спробуйте вирішити проблему по-новому.

Читайте також ще 4 поради з конференції «НЕКАКТУС» від Banda про те, як виграти тендер та продати креативні ідеї? Як виграти тендер та продати креативні ідеї — 4 поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС».

Share
Написати коментар
loading...