Реклама

🛍️ Персоналізований шопінг: як український стартап 3DLOOK трансформує онлайн-покупки

Минулого тижня український стартап 3DLOOK переміг у міжнародному конкурсі Retail DT Grand Challenge, що має на меті трансформувати індустрію моди та виробництво одягу за допомогою нових технологій. Місяцем раніше українці здобули ще одну престижну нагороду з інновацій від конгломерату LVMH, світового лідера на ринку предметів розкоші. Про технологію та як вона змінить буденність шопінгу, розповідає менеджерка з маркетингу компанії Олена Олійник.
Čytaty latynkoju
🛍️ Персоналізований шопінг: як український стартап 3DLOOK трансформує онлайн-покупки
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🛍️ Персоналізований шопінг: як український стартап 3DLOOK трансформує онлайн-покупки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Минулого тижня український стартап 3DLOOK переміг у міжнародному конкурсі Retail DT Grand Challenge, що має на меті трансформувати індустрію моди та виробництво одягу за допомогою нових технологій. Місяцем раніше українці здобули ще одну престижну нагороду з інновацій від конгломерату LVMH, світового лідера на ринку предметів розкоші. Про технологію та як вона змінить буденність шопінгу, розповідає менеджерка з маркетингу компанії Олена Олійник.

Це значне досягнення як для українського стартапу, так і для всієї ритейл-індустрії, адже перемога у конкурсах такого масштабу – це інвестиція в технологію, що назавжди змінить наше з вами уявлення про покупки одягу онлайн.

3DLOOK, заснований підприємцем Вадимом Роговським, розробив технологію мобільного сканування та вимірювання тіла людини за допомогою двох фотографій.

Чому технологія 3DLOOK може змінити шопінг назавжди

Сьогодні онлайн шопінг – це такий собі процес пошуку «ідеальної пари», коли бачення бренду щодо дизайну та розмірів збігається з вашими очікуваннями та індивідуальними параметрами тіла. Або не збігається.

Практично всі виробники одягу зосереджують свою увагу на дизайні виробу, використовуючи для пошиття універсальні розмірні сітки. Проте універсальних сіток з усередненими даними часто недостатньо. У кожного бренду своя унікальна аудиторія, а пропорції тіла людини різняться за цілою низкою критеріїв: вік, стать, зріст, особливості географії та клімату, спадковість.

Як це працює зараз

Великі міжнародні бренди мають декілька розмірних сіток для різних регіонів. Так вони намагаються врахувати особливості «середньостатичної» фігури на різних континентах. Не дивуйтесь, що “M” в Європі, Америці та Азії, чи “M” в брендах H&M, Uniqlo та VOVK — це абсолютно різні цифри та параметри тіла.

Ба більше, на сьогодні немає єдиної розмірної системи, яку б використовували усі без винятку країни. Так розміри різняться від 0 до 28 в США, від 4 до 28 у Великій Британії, від 32 до 56 у Франції, від 32 до 64 в Україні, від 44 до 88 в Кореї, від 160 до 176 в Китаї.

3dlook

На додачу, часто на і без того неточні розмірні сітки накладається практика “vanity sizing” (з англ. «марнославство розмірів»), спрямована на стимулювання продажів. Це маркетинговий прийом, що полягає в штучному применшенні найменувань розмірів (наприклад, зменшення реального “L” до “M”), аби ви почували себе краще, коли купуєте чергову сукню чи джинси.

Результат? Те, що ви знаєте свій розмір в одному бренді одягу, зовсім не означає, що ви знаєте його і в іншому.

Усі джинси, зображені на фото, це 12-й американський розмір

До заплутаності загальної картини додаються також індивідуальні вподобання щодо того, як ви любите носити одяг: тісно, вільно, чи шукаєте «золоту середину».

Якщо з фізичними магазинами все доволі просто – можна прийти, роздивитися, пощупати та приміряти одяг, то при купівлі онлайн ризики чималі. Звісно, ви можете взяти сантиметрову стрічку та зняти усі потрібні мірки, проте непевність у тому, як замовлений одяг «сидітиме» конкретно на вашій фігурі, буде завжди.

Як наслідок, ця непевність через неправильно підібраний розмір призводить до високого рівня повернень товарів назад у крамниці. За підрахунками компанії CBRE, повернення товарів придбаних онлайн у 2018 році склало від 15% до 30% залежно від продукту, що означає чималі збитки для компаній.

Сьогодні першочерговим способом зменшення обсягів повернень в онлайн-торгівлі є покращення наданої інформації про продукт. Фотографії товарів часто не відповідають реальності: вони надто ретушовані, зі спотвореними кольорами, зроблені з поганим освітленням чи з неінформативного ракурсу.

Гарною альтернативою звичайним фотографіям є відео з продуктом або ж 360-градусні фото, що показують товари у повній мірі та з різних сторін.

Важливо також пам’ятати і про деталізованість текстового опису продукту – усі потрібні виміри, вага, габарити, особливості матеріалу та догляду за ним тощо. Це допоможе уникнути ефекту обманутих очікувань, коли покупець чекає на один товар, а отримує – інший, і, як наслідок, надсилає його назад.

Майбутнє шопінгу за персоналізацією

Технологія мобільного сканування тіла допомагає підібрати одяг під конкретно ваше тіло та ваші параметри. Така персоналізація шопінгу дозволяє не витрачати час на зняття мірок сантиметровою стрічкою, заплутані таблиці чи калькулятори розмірів, а навпаки – підвищує впевненість у правильності вибору при покупках онлайн.

Для того, аби виміряти своє тіло, потрібно зробити дві фотографії в повний зріст (в фас та профіль) на будь-який мобільний пристрій, зазначити стать та зріст. Технологія дозволяє надати 24 параметри вашого тіла, визначити розмір для конкретного бренду, а також збудувати вашу 3D модель, яку можна роздивитись у доповненій реальності.

Наступний етап – це віртуальні примірочні. Коли поєднати 3D моделі тіла з сервісами 3D візуалізації одягу, такими як CLO чи EFI Optitex, з’являється ще й можливість одягнути свою 3D модель та, порівнявши як сидітимуть різні розміри, обрати найбільш комфортний.

Це захопливий, безперешкодний та максимально простий досвід шопінгу, коли покупці можуть швидко обрати річ, що підходить їм за розміром, типом фігури, кольором чи стилем, і завжди залишатимуться задоволеними тим, що придбали.

З технологічної точки зору це працює наступним чином: 3DLOOK поєднує технології комп’ютерного зору, машинного навчання та співставлення 3D-об’єктів для того, щоб на будь-якому фоні розпізнати тіло людини, згенерувати його 3D модель та зняти з неї мірки.

Секрет успіху — в комунікації

Не дивно, що коли вкласти усе надзвичайне різноманіття наших з вами унікальних тіл в якусь усереднену таблицю, погрішності у розмірах будуть критичними. Ситуації, коли по грудях ви попадаєте в один розмір, а по бедрах – в інший, стали звичним явищем, і часто викликають запитання «На кого взагалі це пошито?».

Основною причиною такого розходження розмірних сіток з реальністю є ніщо інше, як нестача актуальної інформації про людські тіла у кожного окремого бренду. Без цієї інформації увесь процес виробництва відбувається «наосліп». І, як наслідок, покупцям залишається або перешивати одяг, якщо це можливо, або надсилати назад у магазин.

Рішенням для подолання цієї «кризи розмірних сіток» є налаштування відкритого діалогу, комунікації між виробниками одягу, магазинами та покупцями. Саме це і є місією технології 3DLOOK.

Водночас, часто працюючи у цьому напрямку, ми стикалися з тим, що багато компаній просто не знають про проблему високого рівня повернень товарів, про реальні загрози та серйозні наслідки, як для самого бізнесу, так і для покупців і довкілля. Тому надзвичайно важливою задачею сьогодні є інформування бізнесів про важливість боротьби з наслідками повернень та навчання способам зменшення їх обсягів.

Основним каналом комунікації з великими компаніями сьогодні є, в першу чергу, конференції, на яких підіймаються проблеми на стику моди, роздрібної торгівлі та інноваційних технологій. Тому радимо молодим стартапам у сфері моди та дизайну постійно слідкувати за конференціями, які відвідують їх потенційні клієнти, адже там можна найефективніше скомунікувати свої ідеї.

3dlook

AP Photo/Tatan Syuflana

Справа не тільки у моді

Не менш важливим є розв’язання глобальної екологічної проблеми, яку спричинила індустрія моди. Виробництво одягу, яке щороку приносить 1,34 трильйонів доларів доходу, водночас є одним з найбільш забруднюючих у світі.

Відповідно до підрахунків, сьогодні лише 1% одягу піддається переробці у нові текстильні вироби. Що ж відбувається з рештою одягу?

Його або спалюють, або викидають на сміттєзвалища, де синтетичні волокна та токсична фарба забруднюють повітря, воду та розкладаються в середньому від 20 до 200 років.

Цикл життя текстилю часто дуже заплутаний: одяг купують, повертають в магазин, перепродають, віддають, викидають. Проте, в кінцевому рахунку, більшість текстилю все рівно опиняється на сміттєзвалищах.

Повертати одяг – це наше право, купувати відповідально – наш обов’язок

Зменшити негативний вплив моди на довкілля можна за допомогою зменшення кількості нереалізованого або неправильно реалізованого одягу, зокрема товарів, що були повернені в магазин через непідходящий розмір.

Так за підрахунками компанії Return Magic, 52% одягу, придбаного онлайн, повертається через неправильний розмір й дуже часто цей одяг потрапляє на сміттєзвалище. На щастя, цю проблему в тому числі можна вирішити й за допомогою сучасних технологій, інтерес до яких з боку брендів та ритейлерів не може не радувати.

Читайте також про те, як виграти тендер? Як виграти тендер та продати креативні ідеї — 4 поради від Banda з конференції «НЕКАКТУС» та продати креативні ідеї.

Share
Написати коментар
loading...