Реклама

✌️ Як знайти нішу та розвивати свою спільноту — 5 порад від 1991 Civic Tech Center

Поспілкувались з виконавчим директором 1991 Сivic Tech Center Анастасією Силенок про особливості організації нішевого центру розвитку проєктів та ділимося tips & tricks, які допоможуть залишатися на плаву тим, хто хоче бути більше, ніж коворкінгом.
Čytaty latynkoju
✌️ Як знайти нішу та розвивати свою спільноту — 5 порад від 1991 Civic Tech Center
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. ✌️ Як знайти нішу та розвивати свою спільноту — 5 порад від 1991 Civic Tech Center
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Поспілкувались з виконавчим директором 1991 Сivic Tech Center Анастасією Силенок про особливості організації нішевого центру розвитку проєктів та ділимося tips & tricks, які допоможуть залишатися на плаву тим, хто хоче бути більше, ніж коворкінгом.

Ще якихось 5-7 років тому кількість коворкінгів та просторів у Києві можна було порахувати на пальцях. Сьогодні ж вони усюди — на будь-який вибір та смак. Більш того, приблизно раз на два-три місяці відкриваються нові. Конкуренція зростає, хоча пропозиція більш-менш однакова всюди.

Чому стартап чи соціальна ініціатива мають обрати саме ваш спейс для розвитку проєкту? Що може зробити це місце особливим для них та спонукатиме залишатися з вами? Ось відповіді на ці питання на прикладі 1991 Civic Tech Center.

Кристалізуйте свою особливість

Унікальність та фішки мають зчитуватись з першого контакту.

Простір може мати специфічний дизайн та запаморочливий краєвид із вікна або ж ви можете проводити унікальні нішеві мітапи. Також можна обрати для себе працювати на аудиторію ІТ-шників чи журналістів. Головне у всьому цьому — доносити вашу ідею через всі можливі прояви — від меседжів (ключових повідомлень) у соцмережах та спілкуванні з медіа, до слоганів на корпоративних футболках чи іншому мерчі. Тоді потрібна вам спільнота чітко відчуватиме приналежність та причетність, а потенційна аудиторія легше зловить маячок, що вони теж можуть стати «своїми».

Ділимося своїм кейсом. Задум створити 1991 Сivic Tech Center1991 Civic Tech Center — хаб для стартапів, що змінять застарілу «систему» виник у команди на основі досвіду діяльності нашої материнської організації — SocialBoost, яка з 2012 року займається адвокацією та розвитком громадянських технологій. Заснували SocialBoost два брати — Денис та Віктор ГурськіЯк брати Гурські популяризують відкриті дані в Україні. Починала організація з національних хакатонів та регіональних подій, серед яких був і перший в Україні хакатон, присвячений відкритим даним.

Потім у 2016 заснували перший некомерційний інкубатор 1991 Open Data Incubator, завдяки якому понад 150 стартапів вже заявили про себе в Україні та поза її межами. Тоді ж запустили і платформу автоматизації бюджету участі Громадський проєкт. Команда розуміла, що для подальшого стабільного розвитку civic tech ком’юніті необхідний власний простір. При цьому, це має бути не просто фізичне приміщення для обміну ідеями, а місце для співпраці та генерації спільних проєктів для ключових гравців громадянських технологій — стартапів, соціальних підприємців, громадських активістів та держсектору.

Civic tech

Вони ж громадянські технології — сервіси, що розвивають цифрове громадянське суспільство та виводять комунікацію держави з ІТ, бізнесом та громадськістю на новий рівень

Так і народився концепт центру — першого хабу розвитку civic tech проєктів та ком’юніті. Проєкт підтримав філантропічний фонд Luminate та інвестував в запуск та розвиток Центру $480 000. По географії впливу ми поставили собі амбіцію стати таким центром розвитку для Центральної та Східної Європи.

Що ми для себе винесли? Та де підводні камені

Вузькопрофільність – це завжди виклик. З попереднього досвіду ми розуміли, що побудова мостів між стартапами, громадським та держсектором — досить складний процес, до якого треба підходити системно, враховувати інтереси всіх сторін та знаходити спільні, взаємовигідні рішення. Більш того, ми усвідомлювали, що потрібно й надалі популяризувати саму тему громадянських технологій, адже й досі продовжували зустрічати стартапи, які по суті працюють у цій сфері і при цьому не розуміють, що вони розвивають сivic tech і які «плюшки» можуть з цього отримати.

Для подальшої популяризації тематики, ми почали тісно співпрацювати з ГО та держсектором. Створили для них особливі умови використання простору та заповнили розклад тематичними подіями. Починали з вузькопрофільних заходів накшталт GovTech Meetups, а на річницю заснування Центру організували перший у регіоні Civic Tech SummitЯк електронні сервіси допомагають владі та громадянам — кейси з Civic Tech Summit, який стане щорічною подією.

Створюйте та розвивайте своє ком'юніті

Багато кого це дивувало на початку та дивує досі, що ми проводимо відбір резидентів. У нас немає абонементів на тиждень, день, або годину — тільки довгострокові відносини. Фразу «Так ви що, не звичайний коворкінг?» команда чує майже кожного дня і з цього вже виник ряд внутрішніх мемів.

Для чого ми це робимо: ні для кого не секрет, що ключове у будь-якій діяльності — це люди. Спільнота, яка буде мотивувати, підтримувати та давати поле для розвитку. Яка розмовлятиме такою ж марсіанською мовою, матиме спільні погляди на роботу та життя. Тому перед тим, як сказати потенційному резиденту «так» ми читаємо заявку, проводимо мінідослідження та кристалізуємо цінність проєкту для ком’юніті. Або ні.

За аналогами великих профільних спільнот, ми використовуємо Slack для внутрішньої комунікації. Наша команда працює над особливими умовами для резидентів: технічні перки, партнерство з іншими коворкінгами (Impact Hub Odessa, Promprylad), особливі умови оренди івент-зони, знижки на міжнародні події і тд. Нещодавно центр став першим та єдиним в Україні коворкінгом, що долучився до міжнародної мережі One Coworking. Що це значить? Тепер у подорожах резидентам центру не доведеться шукати місце для роботи і вони зможуть день на місяць працювати безкоштовно у коворкінгах, що входять у мережу.

Менторські сесії, події спільноти та вечірки сприяють напрацюванню власного вокабуляру та нішевих жартів. Це зближує. Зараз ми можемо спостерігати за створенням спільних проєктів наших резидентів та їх об’єднання в команди, чим охоче ділимося з іншими. Дуже часто робимо спільні заходи з нашими резидентами. Для нас це не тільки підтримка членів своєї спільноти, а й певна видимість всього того, що ми робимо для аудиторії, державного сектору та потенційних партнерів.

Що ми для себе винесли?

Важливо бути у постійному контакті зі своїми резидентами та тримати руку на пульсі їх успіхів. Допомагайте своїй спільноті ділитися своїми успіхами з широкою аудиторією. Збирайте фідбеки, цікавтесь її потребами та просто інколи підслуховуйте розмови резидентів, щоб випередити очікування.

Діліться досвідом та розвивайте нетворк

Кожен із резидентів центру знає, що може в будь-який момент підійти до членів нашої команди з проханням зробити інтро на потрібного фахівця чи запитати поради. І ми це зробимо. У нас не існує слова «ні». Для резидентів ми можемо все: працювати у вихідні, допомогти провести захід, зробити промо події, знайти ментора, принести тенісний стіл на закриту вечірку, відкрити доступ до лекцій 1991 Open Data Incubator та інше.

Читайте також: 🇺🇦 Міністерство як гараж. Як держуправлінці створюють стартапи національного рівня

Наша команда відвідує дуже багато заходів в Україні та за кордоном, де ми ділимося своїм досвідом та розказуємо про діяльність організації та, зокрема, про нішевість нашого спейсу. До нас приїздять колеги з Німеччини, Вірменії та інших міст України за досвідом та механіками. Нещодавно запустилася Digital Democracy Lab спільно з німецькою організацією betterplace.org, яка поповнить наші ряди новими ідеями з міжнародного досвіду.

Деякі зі своїх лекцій та здобутків ми конспектуємо та публікуємо в блозі. Інші інсайти обговорюємо за бранчами та регулярними спільними обідами.

Що ми для себе винесли?

Немає нічого неможливого, коли ти одержимий ідеєю та цінностями. Коли ти влаштовуєшся на одну хвилю з усіма в екосистемі, то потрібні люди, партнерства та проєкти знаходяться самі.

Не забувайте про важливі тренди

Дотримання своєї лінії розвитку та теми не означає, що ви маєте говорити лише про це і не слідкувати за трендами на ринку. Відчувати своє ком’юніті, їх потреби у нових технологіях та знаннях — запорука вашого успіху.

Зараз всі говорять про відповідальність та свідоме споживання, сортування сміття, гендер та соціальне підприємництво. Проте, якщо ви про це тільки говорите, але не виконуєте — краще не починати взагалі. Іншими словами, йдіть у ті теми, на які реально готові підписатись і в яких маєте експертизу, або людей (читати «резидентів»). Якщо ні — чекайте слушного моменту.

It’s all about people

Звичайно, за всією цією красою та внеском у розвиток екосистеми, стоять такі ж звичайні люди. Дуже важливо підібрати «своїх». Ми ще не такі великі, щоб свої цінності оформити у маніфест, але кожна людина у нашій команді однозначно уособлює проєкт. Вони — амбасадори бренду. Люди ототожнюють проєкт з тобою, а тебе з проєктом. Тому не можна викидати сміття на вулиці, а потім на сторінці бренду говорити про чистоту на узбіччях. Сприяти побудові антикорупційних проєктів, і в той же час давати хабарі. Це все про цінності.

Звичайно, ми зустрічали тих, хто приходив у певний час, але не залишався надовго. І це також нормально. У кожний період зростання проєкту на кожному його етапі, вам потрібні різні за експертизою та темпераментом люди.

Бонустрек

Коли ви будуєте свою справу, яка ґрунтується на об’єднанні людей в ком’юніті, на початку завжди ставте собі три питання:

Що?

Це буде коворкінг чи вільний простір. З івент майданчиком чи без. З кавою чи смузі. Pets friendly чи ні.

Кому?

Хто ваша цільова аудиторія і чи зможе вона платити вам ті кошти, які ви хочете отримувати. Хто ваші гості та відвідувачі, яку вони п’ють каву та чи дивляться серіали.

Навіщо?

Для чого вам цей проєкт та чи вірите ви в нього. Тут мова не йде про таблички з фінансовими моделями та бізнес планами. Це, звичайно, дуже важливо, але, якщо ви були чесними з собою, кошти відпали вже на етапі перших двох запитань. Це про цінності та внесок у розвиток екосистеми, держави, суспільства. Обирайте самі.

Share
Написати коментар
loading...