Реклама

💡 «В Україні діється багато цікавих речей, що мають в собі досить великий потенціал», — організатори Ideas Festival

В Аспені, штат Колорадо (США) вже протягом 14 років відбувається щорічна подія — Aspen Ideas Festival. В Україну фестиваль прийшов у 2017, і цьогоріч вже втретє в Одесі відбувається Фестиваль Ідей. Щоб зрозуміти навіщо було створювати цю подію в Україні та чим вона відрізняється від американського Фестивалю ми поспілкувалися з програмними координаторами, Денисом Полтавцем (директор програмного розвитку Аспен Інституту Київ) та Олександром Доброєром (керівником програм Імпакт Хаб Одеса).
Čytaty latynkoju
💡 «В Україні діється багато цікавих речей, що мають в собі досить великий потенціал», — організатори Ideas Festival
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💡 «В Україні діється багато цікавих речей, що мають в собі досить великий потенціал», — організатори Ideas Festival
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Аспені, штат Колорадо (США) вже протягом 14 років відбувається щорічна подія — Aspen Ideas Festival. В Україну фестиваль прийшов у 2017, і цьогоріч вже втретє в Одесі відбувається Фестиваль Ідей. Щоб зрозуміти навіщо було створювати цю подію в Україні та чим вона відрізняється від американського Фестивалю ми поспілкувалися з програмними координаторами, Денисом Полтавцем (директор програмного розвитку Аспен Інституту Київ) та Олександром Доброєром (керівником програм Імпакт Хаб Одеса).

Ініціатором створення Фестивалю був Волтер Айзексон, легендарний американський бібліограф, який відомий нам біографієями Стіва Джобса та Бенджаміна Франкліна, а тоді він очолював Аспен Інститут.

Сьогодні фестиваль збирає тисячі лідерів з усього світу, а серед спікерів були найвпливовіші керівники держав та бізнесів, зірки медіа та мистецтва: Білл Клінтон, Білл Гейтс, Мадлен Олбрайт, Гілларі Клінтон та багато інших.

— Фестиваль Ідей прийшов з американського Аспен Інституту. Чи ви повністю запозичили той Аспенівський формат? Чи є якась українська, чи одеська специфіка?

Денис Полтавець (ДП): В основному формат ми наслідуємо, принаймні його зовнішні ознаки. Втім, відбір спікерів проводимо за власною методикою і власними силами. Звісно, що у американського фестивалю і програма ширша, і спікери більш відомі у світі. Сподіваюсь, що і наш Фестиваль прямує до такого рівня.

Олександр Доброєр (ОД): Фестиваль Ідей в Аспені (штат Колорадо) нас надихнув. Одеський Фестиваль Ідей, звичайно, має певну українську специфіку. По-перше, він триває три дні на відміну від Фестивалю в Аспені, який триває тиждень. Тому програма у нас дуже насичена від самого ранку і до пізніх вечірок та концертів. По-друге, що для нас є важливо, в Одесі ми ставили собі завдання залучити інші майданчики та локації по всьому місту. Тим самим ми хотіли залучити партнерів для створення певної інтелектуальної екосистеми в місті, В майбутньому це створює нову якість мережевих зв’язків і це для нас було дуже важливо. І по-третє, в Одесі є море, і немає гір. Це також наша перевага (сміється).

— Як можна сформулювати основну мету чи ідею Фестивалю Ідей в Одесі?

Д.П.: Цей проект досить складний і дуже багатогранний. Не можна визначити якусь одну його мету, яка усіма усвідомлюється і поділяється. Тому що в підготовці до Фестивалю так чи інакше відіграють роль і спікери Фестивалю, і його партнери, і організатори – це сотні людей, і у кожного з них є власний порядок денний, своє бачення, власне – свої ідеї! Ми від імені Фестивалю не робимо замовлення на тематику чи формат презентації – це все залежить від творчого підходу, фантазії та компетенції спікерів

Якщо говорити про те, чому особисто мені цей Фестиваль цікавий, то варто зазначити, що в Україні насправді досить мало, а може і немає взагалі, такого типу проектів. Адже з одного боку, це зустріч інтелектуальної спільноти, що присвячена розуму, ідеалам Просвітництва, пошукам істини на символічному рівні, а з іншого – Фестиваль не ставить академічних обмежень щодо формату виступу, презентації, дискусії чи іншого способу донести свою ідею та отримати зворотній зв’язок від аудиторії. Якщо цей Фестиваль буде продовжуватися ще рік-два-три, то я сподіваюсь, що навколо нього буде створюватися особлива творча атмосфера та спільнота для обміну ідеями і творення чогось нового.
Наприклад, людина займається комп’ютерами. І раптом розуміє, що законодавство – це досить організована штука. І от він чи вона приїжджає на Фестиваль і ділиться думкою, що законодавство – це такий же комп’ютерний код, який має свої визначення, функції, які можна в перевести в програмний код. Цю ідею чує юрист, і пізніше будує свого першого робота-юриста. Приклад, звичайно, схематичний – насправді можливостей набагато більше.

О.Д.: Для мене основна мета Фестивалю – це обмін ідеями. Спробую пояснити, що стоїть за цим. У різних сферах є певні лідери і свої прориви. Але переважно люди, які працюють в тій чи іншій сфері, не бачать, що відбувається довкола них. І може здаватися, що Україна нікуди не рухається, що попри всі зусилля суспільство в цілому стоїть на місці. В рамках Фестивалю ми створюємо такий простір, де люди би побачили, що поряд з ними в інших сферах активностей чи знання відбувається щось проривне. Це створює об’ємний погляд на наше суспільство. І показує, що насправді в Україні діється багато цікавих речей, що мають в собі досить великий потенціал.

Безумовно, цим людям важливо познайомитись. Створити можливість для лідерів зустрітися, почути один одного, мати час поспілкуватись, посперечатись, помріяти разом. І все це я називаю обміном ідеями. Це майданчик для перебування разом, для взаємного надихання.

— Ви казали, що відбір спікерів – це ваш власний винахід. Як він відбувається? Які критерії відбору? Будь-хто може запропонувати тему і стати спікером?

Д.П.: Тут ключове слово – “фестиваль”. Це не наукова конференція, не дослідницький семінар вчених-спеціалістів. Є, звичайно, формальні критерії для спікерів. Зокрема це фахова обізнаність для тієї теми, яку спікер планує презентувати, певний практичний досвід у її реалізації, досвід публічних виступів.

— А як перевіряється ця обізнаність?

О.Д.: Критерії наступні: людина має мати яскраву ідею. Ідея – це не лише те, що вона вимріяла. А те, що вона втілює. Має бути щось, що базується на власному досвіді. Має певний вплив, такий impact [вплив] на суспільство, що може бути тиражоване – тобто застосоване або в інших місцях, або інших сферах діяльності.

Д.П.: Є два джерела залучення спікерів. Деякі спікери запрошуються безпосередньо Оргкомітетом Фестивалю Ідей. Це люди, які фахово займаються кожною темою – мистецтвом, охороною здоров’я, безпекою тощо. А друге джерело – це open call, тобто ми оголошуємо конкурс, кандидати подають свої анкети, ми радимося з фахівцями і робимо відбір. Минулого року було подано понад 240 заявок. Загалом з обох джерел ми відібрали близько 150 спікерів.

— Які основні відмінності цьогорічного Фестивалю від попередніх? І стосовно контенту, чим відрізняються фестивалі?

О.Д.: Минулого року спробували застосувати такий собі інститут кураторів, людей, які більшою мірою, ніж ми, підключилися до пошуку спікерів в тих чи інших галузях і домовлялися про можливість співпраці з ними. Це дало свій ефект, тому що кожен з нас обмежений певним своїм колом спілкування. Навіть якщо це коло – доволі широке і різноманітне. Часто є люди абсолютно непублічні, але вони професіонали в своїх сферах. Або сфера настільки специфічна, що не одразу зрозуміло, де шукати фахівців з цього питання. Завдяки цьому ми мали більше різноманіття думок, і це допомогло глибше поринути в проблематику. Це були нові імена, нові ідеї.

Друга річ – минулого року ми зробили багато дискусійних майданчиків. Це були не лише презентації, але і можливості розмовляти, говорити, навіть конфліктувати з якихось питань. І понад два десятки таких майданчиків, безумовно, збагатили цей Фестиваль. Тому і цього року ми будемо продовжувати експериментувати з новими формати аби аудиторія максимально взаємодіяла з запрошеними спікерами.

Д.П.: Щодо змісту. В перший рік Фестивалю тема була «Майбутнє спільнот». І в фокусі були різноманітні спільноти: і професійні, і територіальні, і етнічні, і академічні. І загальне запитання звучало так: «Яке майбутнє їх чекає?». У 2018 році жодної назви не було, це був просто Фестиваль Ідей 2018. Але непублічний фокус, наш внутрішній фокус, був на індивідуальності, на людині. Я би сказав так – «Людина у швидкоплинному світі». Цього ж року фокус-тема «Українське суспільство в контексті світових тенденцій розвитку». З одного боку нам цікаво подивитися на Україну як частину глобальних процесів, а з іншого зрозуміти, що Україна може дати світові, який вплив вона може мати чи вже має.

— В Україні вже стало багато інтелектуальних івентів. Які заходи ви вважаєте своїми, умовно кажучи, «конкурентами» ( в позитивному сенсі), на кого рівняється, за якими форматами слідкуєте?

Д.П.: По-перше, щодо того, що івентів багато – це дивлячись де. В Києві може і багато, в Одесі їх менше, а в Чорноморську поряд з Одесою їх ще менше. Для нас принципова позиція, щоби цей Фестиваль проводити не в Києві.

Стосовно конкурентів, я думаю, про пряму конкуренцію тут не йдеться. Якщо говорити про конкуренцію в сенсі оформлення – думаю, що Фестиваль ідей в містечку Аспен, Колорадо – прекрасний орієнтир.

— Як ви вимірюєте успіх, які індикатори Фестивалю?

Д.П.: По-перше, рівень спікерів, який щороку суттєво зростає і кількісно, і якісно – загалом Фестиваль стає глибшим і цікавішим. Зростає і кількість учасників, щороку відсотків на 30-40 (близько 2000 людей відвідало Фестиваль у 2018 році, а цього року чекаємо більше 3 тисяч учасників).

Щодо якісного показнику спікерів – подекуди ці люди є уособленням, символами певних напрямків чи сфер діяльності. Вони мають не тільки свої справи, а ще й реалізують певні значущі, наприклад, соціальні проекти. Це якраз ті критерії, за якими ми обираємо своїх спікерів – це люди, які втілюють ідеї на практиці і мають реальні доробки, є професіоналами, шукають більшого впливу своїх ідей на життя з метою його покращення.

О.Д.: Є також інші критерії. Наприклад, географія. Минулого року вона сягала близько 100 населених пунктів України і, якщо я не помиляюся, близько 3% – це були люди, які приїхали з СМТ чи сіл. Була дуже різноманітна аудиторія.

По-друге, якщо говорити про «якість» аудиторії, було зрозуміло, що люди йдуть не просто з цікавості, не з «праздного любопытства». Люди знали, за чим ідуть і це створювало зовсім іншу атмосферу на майданчиках і можливість глибше поринати в проблематику.

— Назвіть якісь приклади проектів, створенню яких посприяв фестиваль

О.Д.: Фестиваль не ставить за мету організацію конкретних проектів. Тому ми не відстежуємо цього питання, Фестиваль створює майданчик, де зустрічаються лідери різних галузей. То, що вони зустрічаються, розмовляють, мріють породжує творчий рух. Він без сумніву втілюється в нові проекти.

— Дайте кілька порад тим, хто хоче створити такий міжгалузевий майданчик для обміну ідеями в своєму регіоні

О.Д.: Коло знайомств кожного з нас обмежено. Експертиза також. Тому варто звертатися до лідерів думок в різних галузях, залучати їх, консультуватися з ними. Вони познайомлять вас з іншими людьми, які зроблять вашу конференцію кращою.

Головний принцип — шукайте колаборацій. Співпраця з однодумцями, людьми та організаціями, що поділяють ваші цінності, зроблять ваш захід ще більш кращим.

— Тема фестивалю цього року — Україна в глобальному контексті. Про глобальний контекст можна казати в Києві, може ще в кількох великих містах, але умовна провінція все ще живе досить відірвано від багатьох трендів. Що варто зробити, щоб змінити цю ситуацію — щоб люди у регіонах цікавилися світом, а світ — цікавився нами?

О.Д.: Треба зрозуміти, що Фестиваль ідей — це не локальний фестиваль. Це Фестиваль, що об’єднує людей з усієї України та закордонних гостей. Тому, незалежно від місця його проведення, цілком логічно говорити про глобальний контекст.

Люди у регіонах вже цікавляться світом. На минулорічний Фестиваль з 2000 учасників прибули зі 100 населених пунктів України. З них близько 5% — з малих містечок та сіл. Повсюди є люди, що цікавляться як те, чим вони займаються, вписується в глобальний контекст. Тут вони також мають можливість інших зацікавити своїми ідеями.

— Які можна потрапити на цьогорічний Фестиваль Ідей?

Д.П.: Головне встигнути пройти реєстрацію, та отримати запрошення, оскільки кількість бажаючих потрапити перевищує фізичні можливості розмістити всіх на 6 локаціях. Цього року вона стартує 15 червня.

Share
Написати коментар
loading...