Реклама

☢️ «Чорнобиль» від HBO закінчився – що ще почитати та подивитися на цю тему

Документальні фільми, зняті з перших днів Чорнобильської катастрофи. Книги, що змушують наше серце стискатися від болю, та фотографії, від яких стає моторошно. Дізнайтеся більше про катастрофу на ЧАЕС.
Čytaty latynkoju
☢️ «Чорнобиль» від HBO закінчився – що ще почитати та подивитися на цю тему
  1. Головна
  2. Креатив
  3. ☢️ «Чорнобиль» від HBO закінчився – що ще почитати та подивитися на цю тему
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Документальні фільми, зняті з перших днів Чорнобильської катастрофи. Книги, що змушують наше серце стискатися від болю, та фотографії, від яких стає моторошно. Дізнайтеся більше про катастрофу на ЧАЕС.

Цього тижня вийшла остання серія серіалу «Чорнобиль» від каналу HBO. Серіал спричинив бурю обговорень у соцмережах та вже встиг стати найкращим серіалом світу за версією глобального сервісу IMDb з оцінкою 9,7 балів, залишивши позаду «Гру престолів» та «Пуститися берега».

Чорнобиль

Варто пам’ятати, що «Чорнобиль» – це не документальний фільм з чітким відтворенням фактів і навіть не напружено-моторошний серіал, який змушує божеволіти від трагедії.

Це, насамперед, важливе нагадування Україні та всьому світові, що правду не вийде приховати. Важливо, що серіал змусив не лише іноземців, а й багатьох молодих українців усвідомити справжній масштаб Чорнобильської аварії.

Чорнобиль

Якщо п’ять серій серіалу вам виявилося недостатньо і закортіло дізнатися про аварію більше, Na chasi пропонує підбірку матеріалів, які допоможуть ще більше заглибитися в історію Чорнобильської трагедії.

?️ Куди поїхати

Оповита таємницями зона відчуження відкрита для відвідувачів за спеціальними перепустками, і кожен охочий може відчути дивовижну порожнечу покинутих місць.

Екскурсійні маршрути, як правило, стандартні. З КПП туристи вирушають до Чорнобиля, де гуляють містом та піднімаються на оглядовий майданчик ЧАЕС. Згодом на гостей зазвичай очікує місто-привід Прип’ять, одне з сіл, до якого повернулися корінні мешканці, вечеря в Чорнобилі та повернення до Києва.

hbo

Інформатор

Коштує такий туризм від $70 до $300 (залежно від кількості охочих замовити тур, програми та тривалості поїздки). Наприклад, за групу з п’яти осіб на один день з вечерею та транспортом доведеться заплатити близько $130.

За один день у Чорнобильській зоні ви отримаєте таку ж дозу радіаційного опромінення як за одну годину польоту в літаку. Це у 160 раз менше, ніж доза, отримана за одну флюорографію, тож візит буде цілком безпечним. Проте, торкатися металевих предметів, збирати гриби та дикі фрукти суворо заборонено — вони можуть і досі містити радіацію.

hbo

tribuna.pl.ua

По інший бік кордону, на території Білорусі цьогоріч прийняли рішення також відкрити зону відчуження для гостей. Небезпечні ділянки будуть маркувати білими лініями. Там вартість екскурсії для п’яти осіб становить 340 білоруських рублів (близько $160).

? Що почитати

? «Чорнобильська молитва», Світлана Алексієвич

Книга складається з десятків монологів, промовлених голосами свідків трагедії. Пожежні, лікарі, шахтарі, ліквідатори, звичайні мешканці та родичі тих, хто загинув — усі вони розповідають свою історію катастрофи, яка змінила світогляд цілого покоління, водночас зруйнувавши залізну завісу радянської держави. Щоправда, ціною людського життя.

З кожною сторінкою письменниця немов складає пазл з різноманітних частинок, у яких відданість межує з болем, любов – зі зрадою, а честь – зі страхом.

Чорнобиль

Фото з відкритих джерел

Саме «Чорнобильською молитвою» (в англійському перекладі вона називається Voices of Chernobyl) лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич насамперед надихався автор сценарію Крейг Мезін. З неї взято чимало сюжетних ліній серіалу, наприклад, про пожежного Василя Ігнатенка та його дружину Людмилу.

? «Чорнобиль. Історія трагедії», Сергій Плохій

У книзі розповідається про історію катастрофи на ЧАЕС від вибуху і аж до закриття станції у грудні 2000 року. Сам вибух та перші дні після нього розписані майже похвилинно, збільшуючи емоційний ефект присутності. Остання розповідь присвячена спорудженню нового саркофага у травні 2018 року.

Плохій спілкувався з багатьма очевидцями трагедії, але найбільше при підготовці книги його вразили документи, котрі він побачив у партійних архівах та архівах КДБ.

Книга видана англійською мовою. За неї автор отримав найпрестижнішу британську літературну премію у жанрі нехудожньої літератури − Baillie Gifford Prize.

? «Чорнобиль 01:23:40», Ендрю Лезербарроу

Хроніка катастрофи 1986 року, описана американцем Ендрю Лезербарроу. Протягом п’яти років автор проводив дослідження Чорнобильської аварії, аби представити доступний та всебічний звіт про те, що насправді сталося у той день. Історична розповідь переплітається з історією спонтанного шляху автора до покинутих українських територій.

Книгу доповнюють 45 сторінок фотографій сучасної Прип’яті та технічних схем електростанції. Разом з цим «Чорнобиль 01:23:40» стає захопливим новим свідченням найгіршої ядерної катастрофи у світі.

? «Чорнобиль», Юрій Щербак

Книга була написана за рік після аварії у 1987 році. Автор задумав її як «художнє дослідження причин аварії на Чорнобильській АЕС». Основним джерелом для книги були розповіді очевидців, за якими вперше вдалося реконструювати картину розвитку аварії.

Також були використані численні невідомі публікації західної преси з приводу трагедії. Повість дає можливість поглянути на катастрофу з різних боків: як спеціалісти боролися з наслідками та як люди переживали біду.

? Що подивитися

? «Дзвін Чорнобиля»

Документальний фільм режисера Роллана Сергієнка про наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. За місяць після катастрофи автор відправився до реактора та почав зйомки, котрі завершилися за рік. Через правдиві спогади свідків фільм був заборонений до показу в СРСР.

Основним завданням було не показати вичерпну картину того, що сталося в Чорнобилі, а відобразити людей, які були безпосередньо причетні до трагедії.

Занесений до «Книги рекордів Гіннеса» як фільм, що був показаний у всіх країнах світу, де є телебачення.

? Документальний фільм від ЄБРР

ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) запропонував фанатам серіалу «Чорнобиль» подивитися документальний фільм власного виробництва. За їхніми словами, це допоможе з’ясувати, що «насправді сталося» у 1986 році.

Нагадаємо, що  ЄБРР надає підтримку щодо виконання Україною проектів, спрямованих на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Саме ЄБРР частково профінансував будівництво нового саркофага над четвертим енергоблоком.

Про це йдеться в повідомленні банку в Twitter.

? «Наша планета»

Зйомки «Нашої планети» від Netflix відбувалися на всіх континентах світу протягом 4 років. Більш як 600 членів команди під час 3,5 тисяч знімальних днів побували у 50 країнах.

Вони зафільмували різноманітні середовища – від арктичних пустель та містичних океанічних глибин до широких просторів Африки та джунглів Південної Америки.

Останній епізод серіалу присвячений Україні, а саме прикладу дивовижного відновлення дикої природи в Європі. Як ви вже здогадалися, це зона радіоактивного відчуження навколо Чорнобиля.

Чорнобиль

Можна побачити унікальні популяції тварин, подібні до тих, які спостерігалися в диких районах Європи. Бізони, лосі та олені блукають серед руїн будівель, а вовки та рисі патрулюють ліс, що відродився в колишніх передмістях. Ми розповідалиДивитись на вихідних: «Наша планета» від Netflix про серіал «Наша планета» раніше.

Дивіться серіал на Netflix (підписка — від 7,99€ на місяць).

?️ «Чорнобиль.3828»

Український документальний фільм, присвячений людям, що рятували світ від радіоактивного зараження ціною власного здоров’я та життя.

Фільм побудований як спогади розвідника-дозиметриста Валерія Стародумова про події 25-річної давнини. У ті вересневі дні 1986 року після відмови робототехніки на операцію з очищення покрівель біля самого епіцентру вибуху кинули солдатів та курсантів. Це було місце найвищого радіоактивного випромінювання.

За словами сценариста Крейга Мезіна, цей фільм практично слугував йому Біблією. під час зйомок.

? «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів»

Це перший фільм про «Чорнобиль». Він був знятий однією з двох кіногруп, яким вдалося проводити зйомку місця катастрофи з перших днів. Команда режисера Володимира Шевченка провела на місці аварії 100 днів поруч з численними ліквідаторами наслідків вибуху на ЧАЕС.

Фільм у радянські часи отримав багато нарікань від вищого керівництва, яке намагалося не допустити правдиве висвітлення подій. Велика кількість матеріалу було засвічено радіацією, тому показ був під загрозою. Однак режисерові навіть вдалося вставити зняті з вертольота кадри зруйнованого реактора у фінальну версію.

У березні 1987 року автор помер у Києві від променевої хвороби та хімічного отруєння, отриманого у результаті перебування на ЧАЕС.

? Що послухати

Щотижня після виходу нової серії сценарист проекту Крейг Мезін разом з ведучим Пітером Сагалом обговорювали справжні історії людей, які формували персонажів та сцени у серіалі.

У подкастах Мезін пояснював, чому захопився історією Чорнобиля, розповідав про зйомки та розмірковував про психологію радянської людини.

Прослухати випуски можна на Apple Podcasts, SoundCloud та YouTube (англійською з англійськими субтитрами).

Український етно-електронний проект ONUKA у лютому 2016 року випустив мініальбом, присвячений Чорнобильський трагедії. Батько вокалістки ONUKA Нати Жижченко був ліквідатором аварії.

Відео MAINLAND було зняте під час візиту Нати до зони відчуження. А у треку «19 86» використані оригінальні записи переговорів диспетчерів під час катастрофи.

Мініальбом можна послухати в будь-якому стримінговому сервісі — Apple Music, Deezer, Youtube Music та інших.

❗ Рекомендації від шоураннера серіалу Крейга Мезіна

Крейг Мезін у своєму Twitter порекомендував дві збірки фотографій, присвячених катастрофі на ЧАЕС. Це альбом «Довга тінь Чорнобиля» німецького фотографа Герда Людвіга та «Зони відчуження: Прип’ять та Чорнобиль» канадця Роберта Полідорі.

З наукових документів про катастрофу він згадує спеціальну доповідь МАГАТЕ.

Наостанок читайте? «Чорнобиль»: автор серіалу виклав у мережу сценарії всіх серій сценарії всіх п’яти епізодів, які виклав у мережу творець серіалу Крейг Мезін.

Share
Написати коментар
loading...