Реклама

🤝 Медіація як ефективний метод вирішення бізнес-конфліктів

Останнім часом стає все більш популярним вирішувати конфлікти не радикальними методами, а за допомогою такого інструменту як медіація. Це дозволяє витрачати менше коштів, часу та нервових клітин. Основна ідея методу – поява нейтральної третьої сторони, яка аналізує перебіг подій у конфліктній ситуації. Поговоримо про медіацію як популярний метод вирішення проблемних кейсів у бізнесі, в яких ситуаціях її можливо застосувати, а в яких ні, приклади медіації в Україні.
Čytaty latynkoju
🤝 Медіація як ефективний метод вирішення бізнес-конфліктів
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🤝 Медіація як ефективний метод вирішення бізнес-конфліктів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Останнім часом стає все більш популярним вирішувати конфлікти не радикальними методами, а за допомогою такого інструменту як медіація. Це дозволяє витрачати менше коштів, часу та нервових клітин. Основна ідея методу – поява нейтральної третьої сторони, яка аналізує перебіг подій у конфліктній ситуації. Поговоримо про медіацію як популярний метод вирішення проблемних кейсів у бізнесі, в яких ситуаціях її можливо застосувати, а в яких ні, приклади медіації в Україні.

Нещодавно в Європейській Бізнес Асоціації відбулася відкрита лекція щодо медіації в бізнесі як методу вирішення конфліктів, що дозволяє зберегти час та гроші. Валерія Драбинович та Марина Саєнко, випускниці Українського Центру Медіації при Києво-Могилянській Бізнес-Школі радо поділились власним досвідом та цінністю медіації.

Медіація є методом позасудового вирішення спорів за допомогою третьої нейтральної сторони – медіатора (посередника), який супроводжує процес переговорів, застосовуючи певну техніку ведення переговорів, при цьому сторони конфлікту самостійно знаходять їх рішення яке задовольняє, у прийнятті якого медіатор не бере участі.

Медіація спрямована на те, щоб у строго конфіденційній та позасудовій процедурі допомогти сторонам конфлікту у пошуку рішення, яке буде відповідати їхнім інтересам. Сторони під керівництвом медіатора є активними учасниками процесу та відповідально працюють над вирішенням конфлікту.

Основні принципи медіації: добровільність, конфіденційність, нейтральність медіатора, відповідальність сторін, взаємоповага і рівноправність сторін, відкритість результату.

Як зазначає Валерія Драбинович, яка є також старшим юристом компанії Rödl&Partner, конфлікт з точки зору медіаторів є можливістю побачити кризову ситуацію з іншого боку. Як показує статистика, 85% конфліктів вирішуються за допомогою інструменту медіації, а всього лише 15% конфліктів вирішуються, коли вони надходять до суду. До тих пір, поки сторони залишаються з негативними та суперечливими емоціями, процес медіації завершитись не може.

медіація

Згідно з опитуванням 2018 року, 90% комерційних вирішень спорів були досягнуті шляхом медіації. Сам інструмент якнайкраще застосовувати, якщо:

  • Існує необхідність або намір продовжити відносини з обох сторін;
  • Є необхідність скоротити час та зусилля;
  • Є частина інформації, яка носить конфіденційний характер та не може бути розголошеною другій стороні.

Метод краще не застосовувати:

  • Якщо ситуація є кризовою;
  • Коли вимагається рішення суду.

Марина Саєнко, яка є керуючим партнером Адвокатського об’єднання «Закон Перемоги», підкреслює, що медіатор зазвичай працює з питаннями на:

  • Виявлення інтересів;
  • Варіанти рішень;
  • Критерії;
  • Альтернативи.

Досить часто медіація дозволяє економити час. Якщо порівняти два процеси вирішення спору: в суді та шляхом медіації, то згідно з дослідженням Міжнародного Банку для розгляду справи у суді потрібно близько 378 днів. Шляхом медіації термін не перевищує 4 місяців.

Одним з найкращих міжнародних прикладів застосування медіації у 20 столітті є вирішення Єгипетсько-Ізраїльського конфлікту по питанню власності Синайського півострову у 1978 році. Основний інтерес Ізраїлю був у тому, щоб зберегти свою безпеку, як було виявлено в процесі медіації. Для Єгипту, натомість, було збереження історичних територій. Після застосування інструменту півострів залишився нейтральною територією.

Розвиток та застосування медіації в Україні почалось ще у 90-тих роках на базі некомерційних суспільних організацій. Наразі застосовується в Україні для вирішення корпоративних, організаційних (між співробітниками), трудових, сімейних спорів та в рамках кримінального провадження. Одна з найбільш авторитетних компаній по наданню послуг медіації – Український центр медіації (УЦМ).

Послуги медіації зазвичай надаються сертифікованими медіаторами, які пройшли навчання по учбовим програмам Великої Британії, США та Німеччини. Послуги надаються також на базі Торгово-промислових палат Києва та Львова.

Медіація в Україні

Якщо ми говоримо про особу медіатора, то він повинен дотримуватись принципу неупередженості, який означає, що він ні прямо, ні опосередковано не представляє інтереси жодної зі сторін. Це закріплено на законодавчому рівні.

Медіатор не може:

  • Бути представником будь-якої зі сторін;
  • Здійснювати для будь-якої із сторін юридичну, консультаційну та будь-яку іншу допомогу;
  • Проводити діяльність медіатора при проведенні процедури медіації особисто бути зацікавленим в її результаті, у тому числі з особою, якщо перебуває у родинних зв’язках з однією із сторін;
  • Робити публічні заяви без узгодження зі сторонами.

Медіатором може бути людина, яка отримала сертифікацію, або є професіоналом у своїй сфері. На непрофесійній основі діяльність можуть здійснювати особи: які досягли 18 років, мають повну дієздатність та не були судимі. До непрофесіональних медіаторів є можливість звернутись у спорах, які не потребують формального закріплення прийнятого сторонами рішення (наприклад, спори між сусідами, трудові та освітні конфлікти).

Якщо говоримо про медіаторів на професійній основі можуть особи, які досягли 25 років, які мають вищу професійну освіту. Діяльність медіатора не є підприємницькою діяльністю.

Медіація є одним з кращих та безболісних шляхів вирішення спорів, який, починаючи з 90-х років ХХ сторіччя активно застосовується в Україні для бізнесових та особистісних спорів.

Читайте також колонку Ірини Шевчук про ефективну комунікацію в розрізі теорії поколіньЕфективна комунікація в розрізі теорії поколінь.

Share
Написати коментар
loading...