Реклама

🤖 Robotica 2019. 5 історій молодих українських інноваторів, які змінюють світ

1-2 червня в Києві відбудеться сімейний фестиваль інновацій та сучасних технологій ROBOTICA. Na chasi виступає медіпартнером заходу. Гості фестивалю зможуть не лише випробувати новинки робототехніки, а й познайомитися з майбутніми українськими Ілонами Масками та Стівами Джобсами. Імена деяких з юних українців-інноваторів уже відомі в світі.
Čytaty latynkoju
Robotica
🤖 Robotica 2019. 5 історій молодих українських інноваторів, які змінюють світ
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 Robotica 2019. 5 історій молодих українських інноваторів, які змінюють світ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
1-2 червня в Києві відбудеться сімейний фестиваль інновацій та сучасних технологій ROBOTICA. Na chasi виступає медіпартнером заходу. Гості фестивалю зможуть не лише випробувати новинки робототехніки, а й познайомитися з майбутніми українськими Ілонами Масками та Стівами Джобсами. Імена деяких з юних українців-інноваторів уже відомі в світі.

Де: Київ, ВДНГ, 19-й павільйон (територія Кураж Базар). Метро Виставковий центр.

Коли: 1-2 червня

Більше про фестиваль можна дізнатися на сайті robotica.in.ua.

Павло Роналдо (18 років), Київ

Винахід: Робот-поводир Universal Robotic Assistant for people with visual disabilities

Робототехнікою Павло Роналдо захопився у зовсім юному віці. Коли хлопцю виповнилось три, мама подарувала йому перший набір LEGO. З часом юний киянин почав створювати власних роботів.

Винахід, який приніс Павлу десятки нагород, і над удосконаленням якого уважно спостерігає світ, – робот-поводир. Винахідник зібрав його з робототехнічного набору Lego Mindstorms Ev3. У майбутньому механічний помічник замінить тростини та полегшить життя людей з порушенням зору. Завдяки навушникам та мікрофону робот «чує» команди власника, підказує, як спуститися по сходам. Вмонтований GPS-навігатор веде користувача запрограмованими маршрутами. У «поводиря» можна навіть поцікавитися погодою та зарядом батареї. Крім того, він оснащений світлодіодами, аби бути помітним. 18-річний інноватор продовжує удосконалювати свій проект і мріє про серійне виробництво.

Ян Жавжаров (9 років), Нестор Джеріхов (13 років), Назар Мацко (15 років), Запоріжжя

Винахід: Робот-пожирач сміття Waterbot Patrol

robotica 2019Запорізькі школярі Ян, Нестор і Назар зацікавилися робототехнікою зовсім недавно. Підлітків об’єднали спільні інтереси до програмування та екології. Хлопці поставили перед собою амбітну ціль – створити робота, який поліпшить екологічний стан найдовшої річки країни.

Минулого року вони зібрали та протестували на Дніпрі одразу дві версії робота-сміттяра. Перший «вотербот» – це «подушка» з пластикових пляшок, до якої кріпиться акумулятор, двигуни та сітка для збору сміття. Під час руху робот «ковтає» пластиковий посуд, поліетилен, недопалки та інші відходи, що плавають на поверхні води. Керувати рухом сміттяра можна з берега – для цього достатньо озброїтись пультом дистанційного управління.

Другу версію «вотербота» запорізькі винахідники оснастили цифровим рН-метром під управлінням Arduino, датчиками, які повідомляють про температуру та наявність шкідливих домішок у річковій воді. Його складно переплутати із попередньою моделлю: у нового сміттяра з’явилися сонячні батареї, потужніші гідронасоси та акумулятор. Замість пульта – ноутбук, на який робот передає зібрані дані.

Інга Манжуленко, Юлія Шевченко, Максим Сліпченко (17-18 років), Київ

Винахід: Робот-«енергетик»  

За право представити Україну на міжнародній олімпіаді з робототехніки FIRST Global Challenge випускники столичного політехнічного ліцею змагалися із сотнями кращих робототехніків країни.

Підготовка до змагань тривала кілька місяців. Учасники працювали над проектом навіть по вихідним. І недарма – на змаганні команда увійшла до топ-20 найсильніших.

Свого 10-кілограмового робота Інга, Юлія та Максим зібрали понад з двох тисяч металевих та пластикових деталей REV Robotics. «Навчали» чотириколісного «енергетика» за допомогою середовища Android Studio на Java та графічного середовища на Blockly. 

Робот запускає вітряні турбіни, переміщає топливні куби та сонячні панелі. Його швидкість – 1 м/с. Удосконалена розробка молодих інноваторів допоможе модернізувати сферу енергетики.

Команда робототехніків PRIME ROBOTICS (12-18 років), Горішні Плавні

Винахід: технологія VR INSPIRES, яка запобігає моральному виснаженню космонавта  

Історія PRIME ROBOTICS почалася у 2013-му, коли під керівництвом шкільного вчителя Олександра Романа семикласник Іван Сльоза, майбутній капітан PRIME ROBOTICS, почав працювати з комплектом LEGO Mindstorms nxt 2.0. За два роки, у 2015-му, вони вперше відвідали всеукраїнський фестиваль ROBOTICAУ Києві пройде фестиваль ROBOTICA: роботи гратимуть у футбол та рятуватимуть світ. Повернулися без нагород, але з чіткою метою: сформувати команду однодумців і створити щось надзвичайне. Тоді й з’явився колектив інноваторів. Теперішній склад команди: Михайло Сірий, Федір Сеник, Ілля Пусяк, Віталій Кругляк, Віталій Роман, Дмитро Сміцков, Іван Сльоза, Нікіта Наумов та Максим Комлик.

Останній проект, який приніс PRIME ROBOTICS перше місце на Всесвітньому фестивалі FIRST Championship 2019  у США, носить назву VR INSPIRES.

Готуючись до цього змагання, команда з Горішніх Плавнів розробила проект, який підтримує космонавтів. Одягнувши VR-окуляри Oculus Rift, людина «занурюється» у інше середовище. Для кожного користувача готується три індивідуальних блоки: природні ландшафти батьківщини та приємні спогади про підготовку до польоту, які узгоджуються з космонавтом зарані, а також блок-«секрет» – відеоповідомлення від найрідніших, яке користувач вперше побачить лише під час політу.

Олексій Ткаченко (22 роки), Київ

robotica 2019

Винахід: Робот-«розумник»

Олексій Ткаченко (22 роки), Київ Винахід: Робот-«розумник» Олексій Ткаченко почав цікавитися робототехнікою в стінах Технічної студії «Вінахідник» (зараз STEM школа INVENTOR). Він двічі ставав золотим і один раз срібним призером WRO – Всесвітньої олімпіади з робототехніки. Минулорічну перемогу винахіднику приніс робот, що грає в «тетріс». 15-кілограмовий «розумник», зріст якого не досягав навіть 50 см, виявився кмітливішим і швидшим за десятки інших учасників. Нині Олексій здобуває освіту програміста в одному кращих тайванських вузів, працює в лабораторії Matrix R&D team та допомагає розробляти завдання для наступних олімпіад з робототехніки, в яких беруть участь студенти з усіх куточків світу.

Share
Написати коментар
loading...