Реклама

📚Як українці читали книжки у 2018 — дослідження

Щоби дізнатися, що, як і коли читають українці, ми звернулися до компанії Picodi, яка провела своє дослідження українського ринку книжок, а також попросили прокоментувати результати дослідження керівників видавництв «Наш формат» та #книголав.
Čytaty latynkoju
Unsplash
📚Як українці читали книжки у 2018 — дослідження
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📚Як українці читали книжки у 2018 — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Щоби дізнатися, що, як і коли читають українці, ми звернулися до компанії Picodi, яка провела своє дослідження українського ринку книжок, а також попросили прокоментувати результати дослідження керівників видавництв «Наш формат» та #книголав.

За даними видання «Читомо», книжковий ринок в Україні переживає відродження та тектонічні зміни. Книжки українською мовою у 2018 році видали рекордною кількістю — 16 857 назв та понад 38 мільйонів примірників. Як часто, що саме читають українці і де беруть книжки? На це питання може відповісти дослідження.

Хто і де купує книжки

книжки українською

Як бачимо, за цими даними жінки купують книжки дещо більше, ніж чоловіки. Також в Україні бібліотеки не є популярним способом отримання книжок — лише 14% українців беруть книги в бібліотеках. Серед наших сусідів, за даними EBLIDA, найбільше до бібліотек ходять поляки — 23,4% населення. Найменше — словаки, 9%. Серед європейських країн., українці за цим показником найближчі до чехів, австрійців та угорців. Лідер рейтингу — Ісландія, де гостями бібліотек є майже половина населення, 40,96%.

Нація, що багато читає?

Чи вірний стереотип, що українці — одні з лідерів за обсягом читання?

книжки українською

Клікніть, щоб побачити повний рейтинг

Серед 40 країн, що висвітлені у дослідженні, Україна знаходиться на 12 місці. 74% українців купили хоча б одну книгу — так само як у Великій Британії або Швейцарії. Наші польські сусіди знаходяться у хвості цього рейтингу — 57% поляків купували книги у 2018 році.

Загалом, дійсність така, що українці насправді читають мало, але поступово починають звертати увагу на якісну літературу із гарним перекладом та цікавими обкладинками.

Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав

книжки українською

Якщо говорити більш конкретно, то більшість українців купує книги кілька разів на рік. Ентузіастів читання — небагато.

Споживацька поведінка

книжки українською

41% українців вважає, що ціни на книги — зависокі. За даними видання «Читомо», середня вартість книги у 2018 році склала 135₴, і лише 3% українців купували книжки вартістю більше 250₴. Ситуацію з цінами коментує співвласник видавництва «Наш формат» Антон Мартинов:

Не можу погодитися, що ціни на книжки завеликі. Зважаючи на те, що людина може читати 1-2 книги на місяць, то при ціні 150-200₴, ця цифра навряд чи буде катастрофічною для бюджету середньостатистичного українця.

Антон Мартинов, співвласник видавництва «Наш формат»

З іншого боку, якщо така велика кількість споживачів вважає книжки задорогими, можливо, цю проблему треба вирішувати. У «Нашому форматі» розповідають, з чого складається вартість книги на полиці магазину, а також наголошують, що ціною зниження вартості стане погіршення якості:

Якщо казати про собівартість, то вона на ⅔ складається із роботи людей - автора, перекладача, редактора, коректора, верстальника, і на ⅓ із вартості виробництва книжки. Знижувати вартість книжки можна лише коштом одного із цих елементів. Тобто або зменшувати гонорари перекладачів чи верстальників, або знижувати якість паперу. Жоден із цих варіантів не є прийнятним для нас. Книжка надрукована на газетному папері без залучення професійних перекладачів, редакторів, верстальників перетворюється просто на папір та набір слів. Це не про естетичні враження та інтелектуальний розвиток.

Антон Мартинов, співвласник видавництва «Наш формат»

Як читають українці

книжки українською онлайн

Більшість українських читачів надають перевагу старому-доброму друку: запах фарби та паперу — романтика. В сегменті електронних книжок ситуація неоднозначна. Попри те, що майже половина українців читає електронні книги, піратський сегмент цього ринку — у два рази більший за легальний.

Наш споживач не звик платити за речі, до яких він не може доторкнутися. Це стосується не лише книжок, але і багатьох інших речей – це і телебачення, і кіно, і музика. Люди витрачають кошти на те, щоб виробити продукт, а інші – вважають, що можуть отримати це безкоштовно, і коли ти ставиш адекватну ціну, то деякі споживачі відноситься до цього з обуренням.

Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав

Погоджується зі Світланою й Антон Мартинов:

Непопулярним у нас поки залишається легальний контент. І тут є дві причини. Перша — це відсутність культури. А друга — не менш важлива — це відсутність сервісу. Понад рік тому ми почали фіксувати Телеграм-канали, де викладаються наші книжки. Наш електронний контент і раніше гуляв інтернетом, а Телеграм-канали ще більше спростили доступ до нього. Тоді ми почали розробку власного додатка для Apple та Android.

Антон Мартинов, співвласник видавництва «Наш формат»

Піратство, відсутність інфраструктури та уваги глобальних гравців до України призводить до того, що видавцям необхідно додатково інвестувати у власні інструменти для розповсюдження продукції:

В Україні немає таких гравців, як Kindle, Audible чи Spotify, iTunes та Google Books дуже пасивно працюють з українськими книжками. Тож ми вирішили покладатися на власні сили: ми захистили формат, зробили вбудовану читалку, плануємо пропонувати не лише наші книжки, але й книжки інших видавництв. Це і є наша спроба забезпечити зручний легальний сервіс.

Антон Мартинов, співвласник видавництва «Наш формат»

Окрім цього, електронний формат підходить не для всіх жанрів, зазначає Світлана Павелецька:

В нас є певний досвід продажу електронних книжок. Наше ціноутворення неможливо порівнювати із ціноутворенням на інших ринках, тут наша маржа на електронні книжки наразі набагато менша, ніж на друковані. Що стосується дитячої літератури, яка є головним фокусом нашого видавництва, то вона взагалі дуже складно просувається в онлайні. А якщо говорити про художню літературу, все ж таки в Україні є традицією читати її у друкованому вигляді

Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав

Аудіокниги

Ще однією суттєвою відмінністю українського книжкового ринку є непопулярність аудіокниг. У США щонайменше 44% людей послухали хоча б одну аудіокнигу, а 15% американців слухають не менше, ніж 11 аудіокниг на рік. Схожу ситуацію можна спостерігати і в Європі. Україну поки що цей тренд оминає — лише 2% українців обирають аудіокнижки онлайн або на CD. Світлана Павелецька погоджується з результатами дослідження, але додає, що сегмент аудіокниг «стрімко зростає».

Нарешті, що читають українці

книжки українською

Майже всі українські читачі полюбляють художню літературу і приблизно третина купує книги про бізнес. Документальну прозу читають менше за все, це збігається і зі світовою тенденцією. Антон Мартинов зауважує:

Тут не відображено дитячий сегмент літератури — а це близько третини всього ринку.

Антон Мартинов, співвласник видавництва «Наш формат»

За даними Picodi, українці — палкі поціновувачі класичної літератури, яка суттєво випереджає всі інші жанри за популярністю. І, попри стереотипи, детективи не ввійшли навіть у топ-5 жанрів, які полюбляють наші читачі.

Ключові відмінності українського ринку від решти світу — неочікувана популярність поезії, і навпаки — непопулярність пригод та фантастики і фентезі. Втім, Світлана Павелецька з видавництва #книголав зазначає:

Один із найбільш популярних жанрів серед нашого асортименту – це трилери, що повністю збігається з картиною міжнародною, але трохи відрізняється від результатів цього дослідження.

Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав

Ситуація на українському книжковому ринку покращується, але чи буде Україна помітним гравцем у глобальній книжковій індустрії, залежить не тільки від видавництв. Поки глобальний ринок електронних книжок зростає і вже становить гігантські $13 мільярдів, третина українських читачів завантажує електронні книги нелегально. Цим ми не просто позбавляємо видавничий бізнес прибутку — ми позбавляємо себе можливості читати швидко якісні переклади актуальних книжок.

Ми дякуємо компанії Picodi за надане дослідження, яке повністю можна прочитати у блозі компанії (російською мовою). Також висловлюємо подяку співзасновниці видавництва #книголав Світлані Павелецькій та співвласнику видавництва «Наш формат» Антону Мартинову за надані коментарі. 

Share
Написати коментар
loading...