Реклама

Як зробити зручні електронні квитки — безпечними

Підробка квитків останнім часом стала поширеною проблемою на українському ринку заходів та концертів. Публікуємо колонку Максима Плахтія, CEO квиткового оператора Karabas.com, про те, що потрібно, щоб вирішити цю проблему.
Čytaty latynkoju
Як зробити зручні електронні квитки — безпечними
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як зробити зручні електронні квитки — безпечними
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Підробка квитків останнім часом стала поширеною проблемою на українському ринку заходів та концертів. Публікуємо колонку Максима Плахтія, CEO квиткового оператора Karabas.com, про те, що потрібно, щоб вирішити цю проблему.

Сьогодні фізичні квитки на концерти є більше ностальгічним елементом, адже їх впевнено витіснили більш зручні електронні (понад 95%). Все тому, що онлайн покупка — це швидко і надійно. Однак, зі зростанням популярності електронних квитків з’являються і нові схеми шахрайства. Розповідаємо про розвиток e-ticket в Україні, основні проблеми напрямки і способи їх вирішення.

У 2014 році на концертно-гастрольному ринку України простежувався відчутний спад. У зв’язку з подіями в країні, кількість заходів скоротилася в 10 разів. Тенденція тривала аж до 2016 року, коли ринок виріс на 100% в порівнянні з 2014. Після дворічної перерви в Україні відновили проведення великих фестивалів з відомими закордонними хедлайнерами. Утриматися на плаву після непростого періоду вдалося лише найстійкішим і великим квитковим операторам.

Ще якихось 7 років тому заради придбання квитків на заходи українцям потрібно було виділяти час на поїздку / похід в касу або замовляти платну доставку кур’єром. Відповідно, весь процес займав куди більше часу, ніж онлайн-покупка. Для організаторів масове використання паперових квитків теж не проходило безслідно, адже їм доводилося вести облік відривних корінців. Після концерту сотні, а іноді й тисячі папірців доводилося перераховувати вручну. Зараз же весь процес значно спрощений: на вході всі квитки сканують і кількість глядачів підраховується автоматично.

Піонером поширення електронних квитків в Україні став сервіс Karabas.com в 2012 році. Тільки за перший рік роботи кількість продаваних електронних квитків в Україні збільшилася в чотири рази, а ще через чотири роки їхня частка склала цілих 70%. Сьогодні електронний квиток повністю домінує, а паперові квитки в касах купують всього близько 5% глядачів.

Як Україна перешла на електронні квитки

На початкових етапах процес переходу був не зовсім гладким, адже знадобився час, щоб глядачі почали довіряти такому виду квитка на концерт і звикли до процедури сканування. Траплялися й проблеми з помилками в оформленні замовлень, з некоректно роздрукованими квитками, з відмовою державних майданчиків приймати у себе електронний квиток.

Для того, щоб зробити електронні квитки легітимними була пророблена складна робота з гармонізації законодавства, внесені корективи в законодавчу базу.

Наприклад, для того, щоб побудувати структуру «електронного квитка» нам довелося створити навіть громадську організацію — щоб вести діалог з державою. Ми не могли просто прийти в Міністерство культури та сказати, що нам потрібні зміни в законодавстві. Тож ми прийшли від імені всієї галузі, обґрунтували, що це необхідно, перш за все, глядачам, і нас почули. Всього на опрацювання юридичних, технічних процедур у нас пішло два роки, результатом такої роботи стало сім серйозних документів, включаючи один законопроект.

Читайте також: «Гроші приносить не журналістика, а робота з рекламою», – Олексій Бондаренко, LiRoom

Природно, процес переходу на електронні квитки в Україні почався значно пізніше, ніж на Заході, адже сама технологія з’явилася в США ще в 1996 році. Спочатку онлайн там можна було купити тільки авіаквитки, а згодом підключилися і заходи. Наприклад, вже 5 років тому 98% квитків на західні концерти були електронними, тоді як в Україні показник становив трохи більш як 30%. Сьогодні ж він наблизився до 80%.
З ростом популярності електронних квитків в Україні активізувалися і шахраї, які вирішили нажитися на цьому процесі. Їхніми жертвами, як правило, стають в основному ті, хто купує квитки з рук або розміщує фото унікальних штрих-кодів у мережі. Але трапляються й більш масштабні афери. Красномовним прикладом можна назвати події, пов’язані з концертом Imagine Dragons влітку минулого року. Велика частина постраждалих придбали квитки на сайті e-ticket.in.ua — як пізніше з’ясувалося, вигаданого сервісу. Через соцмережі ж продавали копії фізичних квитків офіційних операторів, зовні дуже схожі на справжні.

Квитковий оператор Karabas.com постійно проводить роз’яснювальну роботу: які дії робити, а головне — які не робити, щоб уникнути дій шахраїв. Перше правило зводиться до того, щоб не купувати квитки «з рук». І попри те, що ми всюди про це говоримо і просимо, буквально щотижня читаємо про випадки, які приблизно зводяться до одного меседжу — «Я купив квиток у людини, якого не знаю особисто, на концерт мене не пустили, зможете мені допомогти». Друга найпоширеніша помилка полягає в тому, що люди викладають в соціальних мережах унікальний штрих-код квитка до початку концерту: ця необережність дуже часто має серйозні наслідки.

Як вирішити проблему підробки квитків в Україні

Організатори концертів разом із офіційними квитковими операторами постійно закликають глядачів не купувати квитки з рук і через підозрілі сайти. Щоб виключити ймовірність підробки своїх квитків, сервіс Karabas.com зробив особливі заходи.

Ініціативу «Офіційні квитки» підтримали всі відповідальні гравці ринку. Вона охоплює кілька етапів захисту глядачів: від максимального інформування і роз’яснення безпечної процедури покупки до збереження персональних даних та послуги гарантії повернення коштів у разі скасування івенту.

Також для вирішення проблем з квитками безпосередньо на заході Karabas.com розміщує конфлікт-центри. Кожен охочий може звернутися до фахівця, який допоможе знайти вихід з певної ситуації. В майбутньому сервісу також планує впровадити Facial ID контроль входу.

Один з найважливіших стратегічних кроків в напрямку безпеки глядачів — постійне інформування і роз’яснення з приводу ризиків покупки квитків з рук. Важливо розуміти, що при відсутності попиту, кількість шахраїв почне поступово зменшуватися. Тому, внести свою лепту в боротьбу зі спекулянтами може кожен, купуючи квитки тільки через сайти офіційних сервісів.

Share
Написати коментар
loading...