Реклама

Бен Тігелаар, професор Гарвардського університету — про лідерство, інновації та мотивацію команди

23 березня в столичній бізнес-школі CAPS відбувся модуль для підприємців Leading change. Вчений-біхевіорист та професор Гарвардського університету Бен Тігелаар поділився досвідом та вправами, які допоможуть впровадити якісні зміни в компанії.
Čytaty latynkoju
Бен Тігелаар, професор Гарвардського університету — про лідерство, інновації та мотивацію команди
  1. Головна
  2. Історії
  3. Бен Тігелаар, професор Гарвардського університету — про лідерство, інновації та мотивацію команди
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
23 березня в столичній бізнес-школі CAPS відбувся модуль для підприємців Leading change. Вчений-біхевіорист та професор Гарвардського університету Бен Тігелаар поділився досвідом та вправами, які допоможуть впровадити якісні зміни в компанії.

Модуль складався з 4 частин:

  • Лідерство та його значення для бізнесу
  • Управління змінами: як відокремити міф від правди
  • Поведінка та зміни: які бар’єри заважають змінам
  • Як змінити поведінку: метод «Сходи»

Підбиваємо підсумки модуля та ділимось уроками і кейсами про успішні зміни в компанії.

Зміни не відбуваються миттєво

Не засмучуйтесь, якщо зміни не відбуваються тієї ж секунди, як ви їх запропонували. Наприклад, згадайте історію, яка відбулась у Швеції в 1967 році. Влада змінила рух з правостороннього на лівосторонній так, що за одну ніч робочі переставили всі знаки, світлофори і навіть зупинки. Зранку відбулась автокатастрофа і дорожній колапс. Водії не змогли пристосуватись до таких миттєвих змін і виїжджали на зустрічні смуги, створюючи аварійні ситуації. Влада вирішила цю проблему поступово, повідомивши, що перший час автомобілі мають пересуватись зі швидкістю 30 км/год. Лише через місяць водії звикли до змін і могли збільшити швидкість руху. Як ви бачите — впровадження серйозних змін можливе лише поступовими зусиллями.

Секрет лідерства Барака Обами

Під час інтерв’ю з колишнім президентом США, Бен Тігелаар засвоїв важливий урок успішного лідерства. Лідер має знати навіть незначні речі про людей, яких він веде за собою. Наприклад, Барак Обама кожного дня читав листи десяти громадян, щоб знати про зміни в країні на рівні простих жителів. Важливо розуміти: ти працюєш саме для цих простих людей кожного дня. Щоб мати вплив на ситуацію — мусиш бути в курсі всіх подій.

Наполегливість – бути чи не бути?

Запам’ятайте, наполегливість наче кава. Одна чашка допоможе сконцентруватися, а 5 — зроблять вас надто нервовим. Будьте обережні з цим.

Ніхто не полюбляє корпоративну культуру

Справді, мало хто стрибає до стелі у захваті, почувши словосполучення «корпоративна культура». Та й змінювати її часом дуже складно. Наприклад, коли ми думаємо про зміни культури в лікарнях, то кажемо: «Ми маємо бути більш турботливими та привітними до пацієнтів». Ми знаємо, як все має бути правильно, але нічого не змінюємо. Бен Тігелаар пропонує почати з малого — приходити на роботу і кожного дня бажати всім «Доброго ранку!» і «Гарного дня!». Мине 5 років і ви побачите якісні зміни, які самі ж почали.

Розваги — це важливо

Уявіть двох чоловіків, які займаються спортом. Перший знає, що спорт корисний і він має ним займатись, щоб бути здоровим. Іншому просто подобаються заняття спортом. Хто з них не залишить спорт? Звісно, що той, хто шаленіє від нього. Так і в корпоративних змінах. Якщо вам вдасться зробити їх веселими та цікавими — люди будуть більш сприйнятливі до них.

Що не так зі стратегічним плануванням?

Всі стратегічні плани однакові і часто не працюють. Змінити поведінку людей в команді набагато складніше, ніж здається. Як можна на це вплинути? Бен Тігелаар пропонує 4 пункти, яких ми маємо дотримуватись:

  • Лідер має продумати та розказати команді нове бачення роботи компанії.
  • Далі він повинен прописати нові KPI згідно бачення.
  • Менеджер має вдосконалити продуктивність команд, людей та процесів, які впливають на зміни.
  • Працівники, розуміючи нове бачення, мають втілити плани зі змінами в робочі процеси.
Чому працівники залишають гарну роботу?

Працівники можуть бути у захваті від роботи, обов’язків і своїх колег. Ба більше, можливо в компанії навіть існують «Happy hours», корпоративні сніданки і безкоштовне таксі додому. Проте кожна робоча привілегія не буде мати жодної ваги перед керівником, який не поважає свою команду.

Запам’ятайте, люди не залишають роботу, вони залишають своїх босів. За даними досліджень, 50% американських працівників звільнялись через поганих керівників.

Згадайте, можливо ви також змушували команду працювати всі вихідні і робили вигляд, що так і має бути. Ні, не має.

Які помилки допускають лідери?

Найбільша помилка – занадто багато цілей. Якщо в вашій компанії більше однієї цілі, розставте їх у порядку пріоритетності. В Disneyland Park є чотири незмінні пріоритети роботи:

  • Безпека
  • Гостинність
  • Шоу
  • Продуктивність

Чіткі пріоритети допомагають працівникам приймати правильні рішення. Наприклад, якщо прибиральник на території парку побачить дитину, яка збирається на дерево, він має вирішити: допомогти дитині або продовжити прибирання. Так як безпека — перший пункт пріоритетів Disneyland, прибиральник спершу допоможе дитині, а потім повернеться до прибирання.

Share
Написати коментар
loading...